landoc 23.09.2021 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Zleciłem firmie budowlanej remont domu polegający na wyrównaniu poziomów między pokojami, kuchnią i łazienką. W kuchni (10m2) została zastosowana wylewka szybkoschnąca atlas SMS 30 (ok. 3cm), która po 3 dniach jest jeszcze miękka (odkształca się na 1 milimetr pod naciskiem palca). Poza tym ma jakieś dziwne ciemne plamy, nie wspominając o kulkach od styropianu które pojawiły się na powierzchni. Wylewka była kładziona na podłogę pokrytą jakimś czarnym lepikiem (pozostałość po "starej" podłodze), zagruntowaną betokontaktem knaufa. Mam wątpliwości co do poprawnie zrobionej tej wylewki, bo np. dwa tygodnie wcześniej robiona była wylewka w pokoju z betonu B25 i po kilku godzinach można było już po niej chodzić, a po kilku dniach po wyschnięciu jest jednorodnie szara, nie jak ta w kuchni. Czy trzeba jeszcze raz robić wylewkę w kuchni? No i jeszcze majster mnie usilnie przekonuje że do takiej wylewki nie stosuje się taśm dylatacyjnych przy ścianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 04.10.2021 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 (edytowane) Prawdopodobnie pod spodem był "subit" to powinno być usunięte przed wylewką (to nadje się do skucia,aż strach na to patrzeć) Edytowane 4 Października 2021 przez jnow1 dodanie zdjęć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
landoc 05.10.2021 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Boksuje się z wykonawcą, żeby położył nową wylewkę. Po zeskrobaniu wierzchniej 1mm warstwy, która była miękka (tak jakby kożuch na mleku), po ponad tygodniu wylewka zrobiła się w miarę twarda, ale nadal są przebarwienia i miejsca gdzie po uderzeniu słychać "głuchy" odgłos. Wynajęty specjalista z nadzoru budowlanego stwierdził, że wylewka została źle zrobiona i nie będzie miała właściwości które deklaruje producent. Mimo że mam opinie specjalisty, wykonawca upiera się że wylewka już wyschła i wg niego wszystko jest OK. Wykonawca mydli mi oczu, ale czas mnie goni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 06.10.2021 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Boksuje się z wykonawcą, żeby położył nową wylewkę. Po zeskrobaniu wierzchniej 1mm warstwy, która była miękka (tak jakby kożuch na mleku), po ponad tygodniu wylewka zrobiła się w miarę twarda, ale nadal są przebarwienia i miejsca gdzie po uderzeniu słychać "głuchy" odgłos. Wynajęty specjalista z nadzoru budowlanego stwierdził, że wylewka została źle zrobiona i nie będzie miała właściwości które deklaruje producent. Mimo że mam opinie specjalisty, wykonawca upiera się że wylewka już wyschła i wg niego wszystko jest OK. Wykonawca mydli mi oczu, ale czas mnie goni Jak masz opinię na piśmie to czym się przejmujesz? Skseruj i dodaj jako załącznik do przedsądowego wezwania do usunięcia wady. Jeśli tego nie zrobi, znajdź innego fachowca niech zrobi to za niego i wystawi Ci fakturę za robociznę oraz za materiały a tego dziada pozwij i niech zwróci Ci koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
landoc 07.10.2021 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 @radziulaNiestety opinie specjalisty mam tylko na mailu, coś takiego"W mojej opinii posadzka pomimo prób naprawy czyli skrobania wierzchniej warstwy i dłuższego dojrzewania straciła swoje właściwości i jest nie w pełni odpowiednia pod układanie płytek które po pewnym czasie mogą skutkować głuchym pogłosem lub odspajaniem płytek od posadzki a właściwie kleju od płytek z fragmentami masy posadzkowej ."Czy to wystarczy do takiego przedsądowego wezwania do usunięcia wady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.10.2021 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 przedozowana woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 08.10.2021 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 @radziula Niestety opinie specjalisty mam tylko na mailu, coś takiego "W mojej opinii posadzka pomimo prób naprawy czyli skrobania wierzchniej warstwy i dłuższego dojrzewania straciła swoje właściwości i jest nie w pełni odpowiednia pod układanie płytek które po pewnym czasie mogą skutkować głuchym pogłosem lub odspajaniem płytek od posadzki a właściwie kleju od płytek z fragmentami masy posadzkowej ." Czy to wystarczy do takiego przedsądowego wezwania do usunięcia wady Raczej wątpię. Dobrze byłoby mieć to na piśmie z jakąś pieczątką aby wykazać, że nie napisał tego Rysiek z klanu, tylko jakiś specjalista, który zna się na rzeczy - architekt, konstruktor, rzeczoznawca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts