Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór klucza dla gwintu 3/8 (zaworek kątowy)

Krzysiek000

Recommended Posts

Cześć,

Jeśli mamy zaworek do baterii 1/2x3/8, to jak to jest, że nakrętka od wężyka pasuje pod klucz 19 mm, skoro gwint 3/8 teoretycznie powinien mieć mniejszą nakrętkę? Jak na przykład tutaj:

https://www.art-nierdzewne.pl/din-934-unc-calowa/3701-nakretka-3-8-unc-din-934-a2-szesciokatna-nierdzewna.html

"Szerokość nakrętki pod klucz: 9/16" (14,3mm)"

Czy to jest jakoś unormowane, że te wężyki zawsze mają takie nakrętki 19 mm? Bo nie umiem sobie tego logicznie wytłumaczyć, jak te wartości calowe przeliczają się na wielkość nakrętki w mm :).

Z góry dzięki za odpowiedź

Edytowane przez Krzysiek000

Gdyby kogoś interesowało, tutaj jest ciekawy artykuł na ten temat:

https://www.stevensonplumbing.co.uk/bspt.html

Wychodzi na to, że 3/8" było oryginalnie mierzone między ściankami rury, a że ścianki były grubsze to te wymiary teraz rozmijają się trochę z rzeczywistością. Więc realnie gwint 3/8" ma zewnętrzną szerokość 16.66 mm, więc przy tych niecałych 2.5 mm grubości ścianki nakrętki faktycznie klucz 19 będzie pasował.

Pewnie jak ktoś siedzi w hydraulice to oczywiste dla Niego, ale szczerze dla mnie mindfuck totalny :D

Edytowane przez Krzysiek000

Tak, dziękuję za radę i doposażyłem się w taki klucz na przyszłość. Jeszcze na innej stronie widziałem taki komentarz, że rozmiar 3/8 albo 1/2 w kontekście wężyków należy traktować jako pewien 'numer', ale nie rozumieć wprost w sensie nie przeliczać na mm, bo to się niestety nie przeliczy poprawnie przez tę zaszłość historyczną jak to zostało wprowadzone i właśnie tego nie mogłem na początku zrozumieć, skąd się to wzięło :).

Dawno temu dostałem w prezencie nowy zestaw kluczy Gedore ale były one calowe (taki prezent od wujka z zagranicy), klucze z wyższej półki i praktycznie wtedy w Polsce nieosiągalne tylko problem był w tym że rozmiary były podane w calach, ale od czego ma się głowę:yes: Przymierzałem je do metrycznych nakrętek i nakleiłem taśmę na nie i opisałem odpowiedniki metrycznych kluczy np 12, 13 17, pomimo innych rozmiarów dało rade odkręcać śruby/nakrętki metryczne. Mam je do dzisiaj, są naprawdę nie do zajechania.