Krzysiek000 23.09.2021 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 (edytowane) Cześć, Jeśli mamy zaworek do baterii 1/2x3/8, to jak to jest, że nakrętka od wężyka pasuje pod klucz 19 mm, skoro gwint 3/8 teoretycznie powinien mieć mniejszą nakrętkę? Jak na przykład tutaj: https://www.art-nierdzewne.pl/din-934-unc-calowa/3701-nakretka-3-8-unc-din-934-a2-szesciokatna-nierdzewna.html "Szerokość nakrętki pod klucz: 9/16" (14,3mm)" Czy to jest jakoś unormowane, że te wężyki zawsze mają takie nakrętki 19 mm? Bo nie umiem sobie tego logicznie wytłumaczyć, jak te wartości calowe przeliczają się na wielkość nakrętki w mm . Z góry dzięki za odpowiedź Edytowane 25 Września 2021 przez Krzysiek000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek000 25.09.2021 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2021 (edytowane) Gdyby kogoś interesowało, tutaj jest ciekawy artykuł na ten temat: https://www.stevensonplumbing.co.uk/bspt.html Wychodzi na to, że 3/8" było oryginalnie mierzone między ściankami rury, a że ścianki były grubsze to te wymiary teraz rozmijają się trochę z rzeczywistością. Więc realnie gwint 3/8" ma zewnętrzną szerokość 16.66 mm, więc przy tych niecałych 2.5 mm grubości ścianki nakrętki faktycznie klucz 19 będzie pasował. Pewnie jak ktoś siedzi w hydraulice to oczywiste dla Niego, ale szczerze dla mnie mindfuck totalny Edytowane 25 Września 2021 przez Krzysiek000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.09.2021 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Są jeszcze klucze nastawcze więc dobór odpowiedniego rozmiaru nie nastręcza większego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek000 27.09.2021 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Tak, dziękuję za radę i doposażyłem się w taki klucz na przyszłość. Jeszcze na innej stronie widziałem taki komentarz, że rozmiar 3/8 albo 1/2 w kontekście wężyków należy traktować jako pewien 'numer', ale nie rozumieć wprost w sensie nie przeliczać na mm, bo to się niestety nie przeliczy poprawnie przez tę zaszłość historyczną jak to zostało wprowadzone i właśnie tego nie mogłem na początku zrozumieć, skąd się to wzięło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.09.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Dawno temu dostałem w prezencie nowy zestaw kluczy Gedore ale były one calowe (taki prezent od wujka z zagranicy), klucze z wyższej półki i praktycznie wtedy w Polsce nieosiągalne tylko problem był w tym że rozmiary były podane w calach, ale od czego ma się głowę Przymierzałem je do metrycznych nakrętek i nakleiłem taśmę na nie i opisałem odpowiedniki metrycznych kluczy np 12, 13 17, pomimo innych rozmiarów dało rade odkręcać śruby/nakrętki metryczne. Mam je do dzisiaj, są naprawdę nie do zajechania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts