Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana dachu i adaptacja poddasza

Recommended Posts

Witam. Będę wymieniał eternit, a także adaptował poddasze użytkowe na mieszkanie. Konstrukcja dachu będzie lekko zmieniana (dodanie małego tarasu, jaskółek i okien dachowych) i nie mam pojęcia jak się za to wziąć. Dofinansowanie jest na zdjęcie i utylizację eternitu. Niestety w gminie nie do końca dowiedziałem się z czym to jeść. Wiem, że potrzebuje projektu, z którym muszę iść do wydziału architektonicznego i pozwolenie na budowę, tak samo o powiadomienie o zdjęciu eternitu. Najbardziej przeraża mnie biurokracja, która dla takiego laika jak ja jest czarną magią w budownictwie

1) Wypełniam papiery i dostaje dofinansowanie na podstawie faktury/rachunku od ekipy, która ten dach zdejmowała/ utylizowała?

2) Czy mogę wziąć jedną ekipę na zdjęcie dachu i zrobienie nowego, czy do zdjęcia i utylizacji są juz wyznaczone firmy i na założenie musi być osobna?

3) W jakiej kolejności się za to wszystko wziąć

• 3 months później...
  • 1 year później...
Witam. Będę wymieniał eternit, a także adaptował poddasze użytkowe na mieszkanie. Konstrukcja dachu będzie lekko zmieniana (dodanie małego tarasu, jaskółek i okien dachowych) i nie mam pojęcia jak się za to wziąć. Dofinansowanie jest na zdjęcie i utylizację eternitu. Niestety w gminie nie do końca dowiedziałem się z czym to jeść. Wiem, że potrzebuje projektu, z którym muszę iść do wydziału architektonicznego i pozwolenie na budowę, tak samo o powiadomienie o zdjęciu eternitu. Najbardziej przeraża mnie biurokracja, która dla takiego laika jak ja jest czarną magią w budownictwie

1) Wypełniam papiery i dostaje dofinansowanie na podstawie faktury/rachunku od ekipy, która ten dach zdejmowała/ utylizowała?

2) Czy mogę wziąć jedną ekipę na zdjęcie dachu i zrobienie nowego, czy do zdjęcia i utylizacji są juz wyznaczone firmy i na założenie musi być osobna? Donkey Kong

3) W jakiej kolejności się za to wszystko wziąć

Zaleca się wymianę dachu przed przebudową poddasza. Dzieje się tak, ponieważ proces przekształcania strychu może być dość chaotyczny i może uszkodzić dach. Łatwiej jest również zainstalować nowe systemy izolacji i wentylacji, gdy dach jest zdjęty. Jeśli jednak już przerobiłeś strych, nadal możesz wymienić dach, ale może to być trudniejsze i droższe. Mam nadzieję, że to pomoże!

• 3 months później...
Nadal możesz samodzielnie wykonać tę pracę, jeśli czujesz się na siłach, aby to zrobić. Architekt przekaże Ci jednak informacje, których potrzebujesz, aby było bezpiecznie i legalnie (prawdopodobnie w związku z potrzebą inżyniera budowlanego – kiedy przeprowadzaliśmy remont, bardziej zajmowali się „przepisami budowlanymi” niż architekt).