patrykszalanski 24.09.2021 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Witam. Będę wymieniał eternit, a także adaptował poddasze użytkowe na mieszkanie. Konstrukcja dachu będzie lekko zmieniana (dodanie małego tarasu, jaskółek i okien dachowych) i nie mam pojęcia jak się za to wziąć. Dofinansowanie jest na zdjęcie i utylizację eternitu. Niestety w gminie nie do końca dowiedziałem się z czym to jeść. Wiem, że potrzebuje projektu, z którym muszę iść do wydziału architektonicznego i pozwolenie na budowę, tak samo o powiadomienie o zdjęciu eternitu. Najbardziej przeraża mnie biurokracja, która dla takiego laika jak ja jest czarną magią w budownictwie 1) Wypełniam papiery i dostaje dofinansowanie na podstawie faktury/rachunku od ekipy, która ten dach zdejmowała/ utylizowała?2) Czy mogę wziąć jedną ekipę na zdjęcie dachu i zrobienie nowego, czy do zdjęcia i utylizacji są juz wyznaczone firmy i na założenie musi być osobna?3) W jakiej kolejności się za to wszystko wziąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol Be 15.01.2022 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) Znajomi znajomych wymieniali pokrycie, wybrali dachówkę podobno w dobrej cenie i dekarz polecał, szybko i łatwo się układa. Może coś się przyda. Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wsigninput 21.01.2022 01:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 (edytowane) Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracyberge 05.07.2023 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Witam. Będę wymieniał eternit, a także adaptował poddasze użytkowe na mieszkanie. Konstrukcja dachu będzie lekko zmieniana (dodanie małego tarasu, jaskółek i okien dachowych) i nie mam pojęcia jak się za to wziąć. Dofinansowanie jest na zdjęcie i utylizację eternitu. Niestety w gminie nie do końca dowiedziałem się z czym to jeść. Wiem, że potrzebuje projektu, z którym muszę iść do wydziału architektonicznego i pozwolenie na budowę, tak samo o powiadomienie o zdjęciu eternitu. Najbardziej przeraża mnie biurokracja, która dla takiego laika jak ja jest czarną magią w budownictwie 1) Wypełniam papiery i dostaje dofinansowanie na podstawie faktury/rachunku od ekipy, która ten dach zdejmowała/ utylizowała? 2) Czy mogę wziąć jedną ekipę na zdjęcie dachu i zrobienie nowego, czy do zdjęcia i utylizacji są juz wyznaczone firmy i na założenie musi być osobna? Donkey Kong 3) W jakiej kolejności się za to wszystko wziąć Zaleca się wymianę dachu przed przebudową poddasza. Dzieje się tak, ponieważ proces przekształcania strychu może być dość chaotyczny i może uszkodzić dach. Łatwiej jest również zainstalować nowe systemy izolacji i wentylacji, gdy dach jest zdjęty. Jeśli jednak już przerobiłeś strych, nadal możesz wymienić dach, ale może to być trudniejsze i droższe. Mam nadzieję, że to pomoże! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geto25 07.10.2023 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2023 Nadal możesz samodzielnie wykonać tę pracę, jeśli czujesz się na siłach, aby to zrobić. Architekt przekaże Ci jednak informacje, których potrzebujesz, aby było bezpiecznie i legalnie (prawdopodobnie w związku z potrzebą inżyniera budowlanego – kiedy przeprowadzaliśmy remont, bardziej zajmowali się „przepisami budowlanymi” niż architekt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts