DDR 25.09.2021 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Witam serdecznie. Od ostatniego serwisu mojego kotła minęło dobrych kilka lat - kocioł grzał tylko w okresie zimowym (przepalałem), w końcu się wprowadzam po długim czasie i serwisanta poprosiłem do przeglądu pieca. Piec Ariston turbo zamknięty. Serwisant stwierdził że jest wszystko w porządku, kazał kupić środek do czyszczenia układu bo podczas testu słyszał że w grzejnikach czy kotle jest brud teraz sam nie wiem, natomiast wszystko by wskazywało na grzejniki skoro kazał zakupić chemię do układu centralnego ogrzewania i najlepiej wlać litrową butelkę do drabinki w wc, specyfik rzekomo miał by się nazywać RACOFIX/RECOFIX" Coś takiego .... Czy jest taki specyfik ? szukając po allegro wyskakują mi różne silikony itp. Możecie polecić jakiś dobry specyfik do czyszczenia długo nie używanego układu centralnego ogrzewania ? Jaki był by to specyfik (nazwa) i jak go stosować?? Z góry bardzo dziękuję za każdą odp ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.09.2021 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Specjalista słyszał brud - no słyszał i nie grzmiał Daj sobie spokój - instalacja powinna mieć filtr mechaniczny do wyłapania zanieczyszczeń aby chronić pompę w piecu i tylko to wystarczy odkręcić i wyczyścić. Do instalacji można wlać inhibitor i tyle - pomaga w przepływie, wspomaga odpowietrzanie i zapobiega elektrolizie chemicznej. A jaki - Ja mam Ferdom Ch 1 i się sprawdza od lat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 27.09.2021 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Bardzo Ci dziękuję, w takim razie zamawiam również Ferdom CH1. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryba007 28.09.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Sprawdz, czy nie masz w instalacji elementow z aluminium.Wtedy musisz wziac CH-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 28.09.2021 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Ryba007, niestety już zamówiłem wczoraj ten produkt. Instalacja ogólnie w miedzi jest podłogówka pex nie wiem czy coś tam z alu będzie, wg mnie w każdej instalacji jakiś 1% aluminium się znajdzie czy się mylę ? jakieś łączenia w podłogówce czy coś nie mam pojęcia, drabinka może jest alu w wc, ale chyba nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryba007 29.09.2021 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Bardziej mi chodziło o kocioł. Ja mam immergas z wymiennikiem AlSi i dlatego zwróciłem uwagę.Ale jeżeli masz z kwasówki a takich jest chyba większość to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 29.09.2021 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Ryba007 to mówisz chodzi głównie o piec, z resztą nic się nie stanie jeżeli będzie jakieś alu w układzie ?? Tak pomyślałem przecież cała podłoga jest z alupexu czyli aluminium jak by nie patrzeć jest dużo w moim centralnym, nic nie stanie się ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDR 29.09.2021 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Dobra zamówiłem już ch2 a ten zwrócę w razie czego jest bezpieczniej jak nie mam pewności. Dzięki i pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts