Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka chemia/specyfik do układu c.o po długiej przerwie ?

DDR

Recommended Posts

Witam serdecznie. Od ostatniego serwisu mojego kotła minęło dobrych kilka lat - kocioł grzał tylko w okresie zimowym (przepalałem), w końcu się wprowadzam po długim czasie i serwisanta poprosiłem do przeglądu pieca. Piec Ariston turbo zamknięty. Serwisant stwierdził że jest wszystko w porządku, kazał kupić środek do czyszczenia układu bo podczas testu słyszał że w grzejnikach czy kotle jest brud teraz sam nie wiem, natomiast wszystko by wskazywało na grzejniki skoro kazał zakupić chemię do układu centralnego ogrzewania i najlepiej wlać litrową butelkę do drabinki w wc, specyfik rzekomo miał by się nazywać RACOFIX/RECOFIX" Coś takiego .... Czy jest taki specyfik ? szukając po allegro wyskakują mi różne silikony itp.

Możecie polecić jakiś dobry specyfik do czyszczenia długo nie używanego układu centralnego ogrzewania ? Jaki był by to specyfik (nazwa) i jak go stosować??

Z góry bardzo dziękuję za każdą odp !

Specjalista słyszał brud - :lol2: no słyszał i nie grzmiał:confused:

Daj sobie spokój - instalacja powinna mieć filtr mechaniczny do wyłapania zanieczyszczeń aby chronić pompę w piecu i tylko to wystarczy odkręcić i wyczyścić.

Do instalacji można wlać inhibitor i tyle - pomaga w przepływie, wspomaga odpowietrzanie i zapobiega elektrolizie chemicznej. A jaki - Ja mam Ferdom Ch 1 i się sprawdza od lat.

Pozdrawiam

Ryba007, niestety już zamówiłem wczoraj ten produkt. Instalacja ogólnie w miedzi jest podłogówka pex nie wiem czy coś tam z alu będzie, wg mnie w każdej instalacji jakiś 1% aluminium się znajdzie czy się mylę ? jakieś łączenia w podłogówce czy coś nie mam pojęcia, drabinka może jest alu w wc, ale chyba nie :)