Physic 09.12.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 mam taki problem szukam najlepszego rozwiązania zasilania w wode z studni, moja studnia ma głębokość 25 m gdzie 20 m jest do lustra wody czyli troche zadużo na hydrofor i teraz tak musze ponoć zastosować pompe głebinową ok i teraz czy dawać jakiś zbiornik w piwnicy na czy zostawić to bez ??? myśle o pompie wilo prosze o jakieś rady fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 09.12.2004 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Zbiornik jest niepotrzebny, natomiast stanowczo zalecane jest naczynie wzbiorcze do instalacji wody zimnej. Pompa nie będzie się wtedy włączać co chwilę przy małym rozbiorze wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 09.12.2004 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Zbiornik jest niepotrzebny, natomiast stanowczo zalecane jest naczynie wzbiorcze do instalacji wody zimnej. Pompa nie będzie się wtedy włączać co chwilę przy małym rozbiorze wody. Chyba miałeś na myśli hydrofor? Hydrofor powinno się zastosować min ze względu na utrzymanie stałego ciśnienia w instalacji. U mnie będzie( z tego samego powodu) głębinówka podłączona do wyłącznika ciśnieniowego razem z pompą hydroforu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 09.12.2004 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Może być i tak, jak u Ciebie. Mówimy o dwóch różnych sposobach. Miałem na myśli to, co napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 10.12.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 czajnik ... cos mylisz ... najlepsze rozwiazanie to to ktore podaje maxymowpompa, zbiornik cisnieniowy, wylacznik cisnieniowe mozna zamontowac tez grundfosa press controlem ktory bedzie wlaczal pompe przy kazdym odkreceniu kurka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 10.12.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Uważam zbiornik min. 100l za konieczność. ,,Trynd'' jest taki, aby robić instalacje bez zbiornika ciśnieniowego. Ponoć najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Jednak oszczędności prawdziwe zaczynają się jak prądu nie ma. Po prostu nie ma wtedy wody wcale A ja mam zbiornik 200l, i sporo wody do użytku w czasie braku napięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 10.12.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Uważam zbiornik min. 100l za konieczność. ,,Trynd'' jest taki, aby robić instalacje bez zbiornika ciśnieniowego. Ponoć najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Jednak oszczędności prawdziwe zaczynają się jak prądu nie ma. Po prostu nie ma wtedy wody wcale A ja mam zbiornik 200l, i sporo wody do użytku w czasie braku napięcia Racja. To jakiś "trynd" . Jak mi zaszwankuje głębinówka to mam jeszcze parę literków w zbiorniku a bez tego to zostaje tylko "Nałęczowianka" i deszczówka? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czajnik 10.12.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 To prawda. To jest właśnie "trynd". Pomyślcie tylko, co byłoby i jak wyglądałyby wasze domy, gdyby nie takie "tryndy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Physic 10.12.2004 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Trynd czy nie ja zgryzam tem problem na bierząco i coraz bardziej skłąniam sie do zbiornika i serdecznie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 11.12.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 mam taki problem szukam najlepszego rozwiązania zasilania w wode z studni, moja studnia ma głębokość 25 m gdzie 20 m jest do lustra wody czyli troche zadużo na hydrofor i teraz tak musze ponoć zastosować pompe głebinową ok i teraz czy dawać jakiś zbiornik w piwnicy na czy zostawić to bez ??? myśle o pompie wilo prosze o jakieś rady fachowców Czy porównywałeś ceny pomp Wilo i Grundfos? Radze to zrobić przed zakupem bo obie firmy są bordzo dobre (z niewielką przewagą dla Grundfosa) i można troche zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 11.12.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Zapomniałem jeszcze zapytać, jaką masz średnice studni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Physic 13.12.2004 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 studnia jest średnicy przedwojennej 900mm to jest studnia stara czyszczona i badana porównywałęm grundfosa z wilo i na wilo dostałem dobre ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 13.12.2004 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Tak jak ktoś już radził lepiej dać większy zbiornik (80l lub 100l) bo jak prądu nie będzie to chociaż troche wody będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 24.05.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Mam studnię blisko 30 metrową, jednak lustro wody widać w rurze jest gdzieś na głębokości 1,5 m. Taka jest też chyba głębokość wód gruntowych. Przy poborze wody małą pompką tymczasową lustro wody specjalnie się nie obniża (10-20 cm). Studniarz radził pompkę głębinową, ale nie wspominał nic o buforze.Rozumiem że bufor służy - do wyrównania ciśnienia w instalacji - jako rezerwa ciśnienia na wypadek braku prądu Jeśli miałby być zbiornik ciśnieniowy to jaką pompę dać?Czy można liczyć że wysokość lustra wody taka pozostanie jak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 24.05.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 czy ciśnienie które jest w stanie wytworzyć pompa głębinowa podłączona do zbiornika ciśnieniowego będzie wystarczające dla instalacji domowej ? mam pompe głebinowę Grundfos SQ3-55 ale na razie działa bez zbiornika (na cele budowy) a w instrukcji nigdzie nie jest napisane jakie ciśnienienie maksymalne jest ona w stanie wytworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 24.05.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 Zbiornik jest niepotrzebny, natomiast stanowczo zalecane jest naczynie wzbiorcze do instalacji wody zimnej. Pompa nie będzie się wtedy włączać co chwilę przy małym rozbiorze wody. Ale jesli badanie wody wykarze, ze konieczne bedzie filtrowanie w celu pozbycia sie magnezu zelaza itp to hydrofor jest jak najbardziej niezbedny i to z napowietrzaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 11.06.2005 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 Czy możnaby dać zbiornik do studzienki w której jest rura fi100? U mnie są obmurowane 2 kręgi. Zmieściłoby się tam coś?Podobno cały czas jest tam plusowa temperatura, tylko jaki duży wychodzi ten zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts