Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa G??binowa +zbiornik ????

Recommended Posts

mam taki problem szukam najlepszego rozwiązania zasilania w wode z studni, moja studnia ma głębokość 25 m gdzie 20 m jest do lustra wody czyli troche zadużo na hydrofor i teraz tak musze ponoć zastosować pompe głebinową ok i teraz czy dawać jakiś zbiornik w piwnicy na czy zostawić to bez ??? myśle o pompie wilo prosze o jakieś rady fachowców

Zbiornik jest niepotrzebny, natomiast stanowczo zalecane jest naczynie wzbiorcze do instalacji wody zimnej. Pompa nie będzie się wtedy włączać co chwilę przy małym rozbiorze wody.

Chyba miałeś na myśli hydrofor?

Hydrofor powinno się zastosować min ze względu na utrzymanie stałego ciśnienia w instalacji.

U mnie będzie( z tego samego powodu) głębinówka podłączona do wyłącznika ciśnieniowego razem z pompą hydroforu.

Pozdrawiam

Uważam zbiornik min. 100l za konieczność. ,,Trynd'' jest taki, aby robić instalacje bez zbiornika ciśnieniowego. Ponoć najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Jednak oszczędności prawdziwe zaczynają się jak prądu nie ma. Po prostu nie ma wtedy wody wcale :roll: A ja mam zbiornik 200l, i sporo wody do użytku w czasie braku napięcia :p

Uważam zbiornik min. 100l za konieczność. ,,Trynd'' jest taki, aby robić instalacje bez zbiornika ciśnieniowego. Ponoć najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Jednak oszczędności prawdziwe zaczynają się jak prądu nie ma. Po prostu nie ma wtedy wody wcale :roll: A ja mam zbiornik 200l, i sporo wody do użytku w czasie braku napięcia :p

Racja. To jakiś "trynd" :D . Jak mi zaszwankuje głębinówka to mam jeszcze parę literków w zbiorniku a bez tego to zostaje tylko "Nałęczowianka" i deszczówka?

Pozdrawiam

mam taki problem szukam najlepszego rozwiązania zasilania w wode z studni, moja studnia ma głębokość 25 m gdzie 20 m jest do lustra wody czyli troche zadużo na hydrofor i teraz tak musze ponoć zastosować pompe głebinową ok i teraz czy dawać jakiś zbiornik w piwnicy na czy zostawić to bez ??? myśle o pompie wilo prosze o jakieś rady fachowców

Czy porównywałeś ceny pomp Wilo i Grundfos? Radze to zrobić przed zakupem bo obie firmy są bordzo dobre (z niewielką przewagą dla Grundfosa) i można troche zaoszczędzić.

• 5 months później...

Mam studnię blisko 30 metrową, jednak lustro wody widać w rurze jest gdzieś na głębokości 1,5 m. Taka jest też chyba głębokość wód gruntowych. Przy poborze wody małą pompką tymczasową lustro wody specjalnie się nie obniża (10-20 cm).

Studniarz radził pompkę głębinową, ale nie wspominał nic o buforze.

Rozumiem że bufor służy

- do wyrównania ciśnienia w instalacji
    - jako rezerwa ciśnienia na wypadek braku prądu

Jeśli miałby być zbiornik ciśnieniowy to jaką pompę dać?

Czy można liczyć że wysokość lustra wody taka pozostanie jak jest?

czy ciśnienie które jest w stanie wytworzyć pompa głębinowa podłączona do zbiornika ciśnieniowego będzie wystarczające dla instalacji domowej ? mam pompe głebinowę Grundfos SQ3-55 ale na razie działa bez zbiornika (na cele budowy) a w instrukcji nigdzie nie jest napisane jakie ciśnienienie maksymalne jest ona w stanie wytworzyć :(

Zbiornik jest niepotrzebny, natomiast stanowczo zalecane jest naczynie wzbiorcze do instalacji wody zimnej. Pompa nie będzie się wtedy włączać co chwilę przy małym rozbiorze wody.

Ale jesli badanie wody wykarze, ze konieczne bedzie filtrowanie w celu pozbycia sie magnezu zelaza itp to hydrofor jest jak najbardziej niezbedny i to z napowietrzaczem.

• 3 weeks później...