Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie kupi? du?e p?yty marmurowe???

Senser

Recommended Posts

Potrzebne takie o przybliżonych wymiarach 1 m x 2m do zabudowy kominka (najlepiej w całości) ile coś takiego może kosztować, czy jest dostępne, gdzie jest dostępne, gdzie ew. można tanio kupić?? Czy jest jakiś tego zamiennik gdzie można by użyć czegoś innego a co ew. może zapewnić identyczny efekt wizualny jak płyta marmurowa, chodzi oczywiście o "szklistość" oraz fakturę kamienno/marmurową....

Ja swoja płytę na kominek kupilam poprzez firmę która mi go robiła. Pojechaliśmy do hurtowni marmuru w Strzegomiu i wśród setek różnych płyt wybrałam swoją.

Spróbuj u siebie podpytać firmy które zajmują się robieniem obudów do kominków.

Potrzebne takie o przybliżonych wymiarach 1 m x 2m do zabudowy kominka (najlepiej w całości) ile coś takiego może kosztować, czy jest dostępne, gdzie jest dostępne, gdzie ew. można tanio kupić?? Czy jest jakiś tego zamiennik gdzie można by użyć czegoś innego a co ew. może zapewnić identyczny efekt wizualny jak płyta marmurowa, chodzi oczywiście o "szklistość" oraz fakturę kamienno/marmurową....

W Warszawie na Marsa widziałem firmę, która miała bardzo dużą "wystawkę" kamieni i podejrzewam, że można zamówić u nich duże kawałki (jedyny problem to transport takiej tafli, moje granitowe parapety trzeba było nosić po dwóch - płytę o powierzchni 2m2 to chyba dźwigiem). A firma o której piszę zajmuje się właśnie kominkami i ich obudowami.

płytę o powierzchni 2m2 to chyba dźwigiem). A firma o której piszę zajmuje się właśnie kominkami i ich obudowami.

Myślisz że to będzie aż tak ciężkie?? Ile to może ważyć?? Mi nie potrzeba gubość zapewniającą trwałość czegoś takiego, nie musi to być tyle ile płyta nagrobkowa...

Senser, wejdź na stronę tego składu z Adamowic pod Mszczonowem http://www.interstone.pl - powinni mieć cennik -to Ci da orientację. Nie wiem, czy są najtansi, ale jak tam byłem, widziałem klientów z różnych okolic Polski. Cena dla rożnych rodzajów marmuru czy innych kamieni zależy od gatunku, grubości itp. Mają płyty cięte prosto z bloku i regularne płytki (chyba najczęściej 60x60 cm). W samej hurtowni nie tną płyt na kawałki (można ewentualnie zapytać w zakładzie kamieniarskim, który jest naprzeciwko), więc jeśli wielkość płytek Ci nie podpasuje, musisz doliczyć koszt obróbki. Z tego co się dowiadywałem, kamieniarze zwykle zabierają płyty bezpośrednio ze składu własnym transportem i oddają klientowi gotowe kawałki. Ja u nich kupiłem marmur i trochę granitu (płyty)

Aha, jeśli odpadnie marmur, możesz poszukać wykonawcy stiuków - efekt może być podobny, ale niestety nie wiem ile to kosztuje (powinno być wyraźnie tańsze od kamienia) ani znam żadnego wykonawcy. Jeszcze inna możliwość to specjalne farby np.Texturline (są np. na Bartyckiej, w tej mniejszej części po prawej stronie od ulicy - chyba pierwszy wjazd w prawo i pierwszą alejką w lewo. Nakłada się różne warstwy bazy i farby, przeciera itp. i efekt też może podobny do kamienia - mają tam chyba setki przykładowych wykończeń, ale liczba możliwości jest praktycznie nieograniczona - trzeba jednak raczej znaleźć przeszkolonego wykonawcę

Myślisz że to będzie aż tak ciężkie?? Ile to może ważyć?? Mi nie potrzeba gubość zapewniającą trwałość czegoś takiego, nie musi to być tyle ile płyta nagrobkowa

To będzie bardzo ciężkie.Kiedyś przez parę lat grałem w snookera.Porządny stół do bilarda 12-stopowy (czylo ok.4-1,5m) może ważyć 2-3 tony.A to przecież płyty marmurowe .

• 2 weeks później...
  • 5 months później...

Ile ciężar właściwy kamienia jest większy od cw. wody - nie wiem ale przyjmijmy że 2. Z prostej matematyki wynika że:

bryła o wymiarach 1m x 2m x 0,03m ma objetość = 0,06m3. z tego wynika, że ciężar tej bryły powinien być 0,12T czyli 120kg przy założeniu jakie przyjąłem wyżej. Ot i cały problem