Sebixx 27.09.2021 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Cześć! W najbliższym czasie będę montował nadproża z belek 23.8 Porothermu. Mam pustak 38 cm więc od zewnątrz będzie to wyglądało w następujący sposób 1 belka + ocieplenie 10 cm xps + 3 x belka. Robię zgodnie z katalogiem. Zastanawiam się nad belką zewnętrzną tzn. tą, która będzie od zewnątrz. Belki zgodnie z katalogiem ustawia się na sztorc tzn. na węższej krawędzi belki czyli na 7 cm. Jak myślicie czy to się nie przewróci? Te trzy belki od wewnątrz będą oparte o siebie i dociśnięte od góry wieńcem natomiast ta zewnętrzna będzie odizolowana od nich xpsem. Od góry na tej zewnętrznej belce będzie ustawiony pustak 8cm tak żeby pomiędzy niego, a wieniec wcisnąć xpsa. Powyżej już normalnie polecą kolejne pustaki 38 cm wiążące ten pustak osłonowy 8 cm z wieńcem. Belki z murem są łączone na zaprawę cementową i czy to wystarczy? Mam taki pomysł żeby cały zestaw belek i xps przewiercić na wylot w miejscach podparcia na murze i skręcić dodatkowo szpilkami fi 12. Co myślicie, a może ktoś ma doświadczenie z tymi nadprożami. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/264763-nadpro%C5%BCa-porotherm-238/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebixx 03.10.2021 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 (edytowane) Zrobiłem tak, że przewierciłem belki i xps-a w miejscach podparcia belek na ścianie i razem wszystko skręciłem szpilkami fi 12. Kształtki ceramiczne nadproża nie były idealnie w linii prostej więc belki nadproża wcale nie przylegały do siebie idealnie jak na filmikach pokazują. Skręciłem wszystko razem dzięki czemu wszystko w miarę ładnie doszło do siebie. Nierówne kształtki ceramiczne nadproża spowodowały, że belki nie zmieściły się tak idealnie na pustaku i wystają lekko poza pustak (ok 1 cm od wewnątrz). Polecam skręcić szpilkami mimo powstania punktowych mostków termicznych. Edytowane 3 Października 2021 przez Sebixx Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/264763-nadpro%C5%BCa-porotherm-238/#findComment-7950998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts