yerry 09.12.2004 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2004 Gmina chce zrobić kanalizację i proponuje zrobić ją w mojej działce+kolektor. Czy jest to zgodne z prawem? Droga przy działce nalezy do grupy właścieli sąsiednich działek. Gdzie ew. mogę znaleźć na ten temat informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 10.12.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Gmina ( lub ktokolwiek inny ) nie może bez Twojej zgody budować na Twojej nieruchomości ! Uzbrojenie terenu powinno być realizowane w pasie drogowym. Istnieje możliwość, że w planach zagospodarowania gminy przez Twoją działkę zostały poprowadzone linie rozgraniczające pod przyszłą poszerzoną drogę. W przyszłości gmina powinna odkupić od Ciebie część działki przeznaczoną pod drogę ! Ale żeby to wszystko sprawdzić musisz udac się do gminy i zapytać. Jeżeli tak jest to i tak gmina( a raczej starostwo ) nie wyda Ci pozwolenia na wybudowanie czegokolwiek na ww. części. Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yerry 10.12.2004 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 dzięki za info, mam jeszcze krótkie pytanie, czy kolektory powinny również zostać umieszczone w pasie drogowym? Jeżeli zostaną w konsekwencji zgody umieszczone w mojej działce to jakie to może mieć konsekwencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 11.12.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Generalnie wszystkie media buduje się w pasie drogowym, a unika w terenie prywatnym. Oczywiście zdarza się że idzie po prywatnym....Kanał z reguły ( chyba że kanalizacja ciśnieniowa ) jest położony najgłębiej i prowadzony w drodze.A konsekwencje poprowadzenia po Twojej działce :- nad trasą nie możesz nic wybudować, ani nawet drzewa posadzić, - w przypadku awarii, czyszczenia mogą Ci koparką działeczkę w teren księżycowy zamienić ( powinni uporządkować teren, ale jak masz cenne roślinki które latami hodujesz to sam wiesz .... ).Jeżeli plan przewiduje, że po twojej działce będzie leciała droga i zabiorą Ci jej kawałek to podjąłbym negocjacje z gminą i postawił swoje warunki,np. podłącznie do kanalizacji i zwolnienie z opłat adiacenckich, etc.MWJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 02.10.2005 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2005 A ja mam takie pytanko:Linie rozgraniczające przebiegają przez działkę, tzn dzielą działkę na dwie części.Oczywistym jest, że ogrodzenie możana postawić wzdłuż tych linii.Interesuje mnie natomiast teren po za liniami rozgraniczającymi, czyli ten przystajacy bezpośrednio do drogi.Jaki jest status tego kawałka działki.Oczywiście nie można na tym terenie nic zbudować, ale czy np. można posadzić trawę krzaki, drzewa, wykonać krawężnik położyc głaz, zrobić palisadę itp pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 03.10.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 ...prawnie jest Twój, ale w planach będzie to teren przewidziany pod drogę, chodnik, etc.Gmina powinna wykupic ten teren, ale jak to w rzeczywistości bywa z reguły nie ma na to kasy. Zatem taki stan może trwać latami, Ty jesteś właścicielem, ale nic poza posadzeniem zieleni zrobić nie możesz...PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 03.10.2005 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Ok. tyle jest dla mnie jasne.Art. 38 ust. 2 ustawy o drogach publicznych definiuje to dosyć jednoznacznie. Pytanie jest takie, czy tego kawałka gruntu dotyczy stosowanie par. 39 w/w ustawy. A dokładniej mówiąc, czy ten kawałek gruntu stanowi juz pas drogowy, czy stanie sie nim dopiero po wykupieniu go przez gminę, a w tym momencie stanowi jedynie teren przeznaczony pod pas drogowy.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 04.10.2005 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Pytanie jest takie, czy tego kawałka gruntu dotyczy stosowanie par. 39 w/w ustawy. A dokładniej mówiąc, czy ten kawałek gruntu stanowi juz pas drogowy, czy stanie sie nim dopiero po wykupieniu go przez gminę, a w tym momencie stanowi jedynie teren przeznaczony pod pas drogowy. Dobre pytanie, bowiem publiczne są drogi które zostały zaliczone do odpowiedniej kategorii. Zaliczenie następuję w drodze uchały, rozporządzenia. Czyli przed zaliczeniem drogi w której istnieją dane grunty położone w liniach określonych w planach zagospodarowania można traktować jako tereny które należy traktować jako rezerwa pod drogi. Na takich gruntach odmawia się budowy niektórych obiektów budowlanych itp Inny problem jest gdy droga została zaliczona do kategorii dróg. np. powiatowej czy gminnej. Zgodnie z nową definicją pasa drogowego z roku 2003r. jest to grunt wydzielony liniami granicznymi którym znajduje się droga i ect. , natomiast warunki techniczne z 2 marca 1999r. utożsamiają pojęcie pasów drogowych z liniami określonymi w miejscowych planach zagodpodarowania przestrzennego. Natomiast termin linii granicznych nie należy utożsamiać z granicami działek. Jeżeli droga powstała lub została zaliczona do kategorii po roku 1999r. to przed zaliczeniem zarząd drogi winna być dysponentem terenu. Inaczej jest w stosunku do dróg uznanych za publiczne przed 1999r. W tym przypadku ustawy określają inną procedurę przejęcia tych terenów. Ale do czego zmierzam, nie spotkałem się z jednoznaczną opinią, czy teren położony w liniach rozgraniczjących jest pełnoprawnym pasem drogowym w rozumieniu tej ustawy. Wydaje mi się że należy poczekać na jakieś wiążące orzeczenia sądów lub trybunału konstytucyjnego w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec 04.10.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 No to jak woreczek, można posiać trawkę, posadzić krzaczki i wykonać palisadkę ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spacewalker101 11.07.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Mam taki problem, posiadam domek letniskowy który miał starą kanalizację. W tym roku zarządzono zrobienie przyłącza do linii miejskiej. Na spotkaniu zostały uzgodnione wszystkie sprawy i wytyczone miejsca gdzie znajdą się studzienki. Zaczęły się prace, gdy przyjechałem na miejsce okazało się że studzienki zostały wkopane na naszym prywatnym gruncie co jest chyba nie zgodne z prawem. Są tak usytuowane, że nie można wjechać samochodem do garażu. Wykonawca tłumaczy to tym, że nie nie mógł wkopać ich gdzie indziej, co jest oczywiście bzdurą. Twierdzi, że we wcześniej proponowanym miejscu wkopania studzienek idą stare rury i kable. Czy wykonawca powinien teraz na własny koszty wykopać studzienki i zainstalować je w takim miejscu, żeby nie przeszkadzały i były łatwo dostępne? Czy muszą tam już zostać a ja zabiegać o jakieś odszkodowanie od gminy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alus1719508498 11.07.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Czy wykonawca powinien teraz na własny koszty wykopać studzienki i zainstalować je w takim miejscu, żeby nie przeszkadzały i były łatwo dostępne? Czy muszą tam już zostać a ja zabiegać o jakieś odszkodowanie od gminy? Oczywiście że tak! Co więcej - najprawdopodobniej jest to samowola budowlana to co zrobili. Takie coś wymaga uprzedniego projektu i uzgodnienia w ZUD. Skoro zbudowano inaczej to masz dwie drogi: 1) wzywasz do wykopania urządzeń w terminie do + nie zaszkodzi poinformowanie Powiatowej Inspekcji Budowlanej o tym fakcie, wybudowania kanalizy w zupełnie innym miejscu niż plany (bo plany musiały być!) 2) zgadzasz się na obecne usytuowanie, prostujesz dokumenty, postfactum wydajesz zgodę gminie na korzystanie z własnego tereniu i cieszysz się pięknie pachnącym kolektorem ściekowym tuż pod nosem... Co wybierzesz to już Twoja sprawa. Nie mogli ci tego zrobić bez Twojej wyraźnej i PISEMNEJ zgody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts