masza321 28.09.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Drodzy! To mój pierwszy post na forum. Dzień dobry. Może będę miała szczęście i znajdzie się ktoś, kto poświęci swój czas i rozwieje moje wątpliwości. Od razu uprzedzam - nie jestem specjalistką w budowlance. Ale do rzeczy. Domek drewniany działkowy już stoi. Od podłoża wygląda to tak: bloczki betonowe, papa izolacyjna, legary, a do nich przytwierdzona płyta OSB. Na to planuję położyć kratownicę z łat sosnowych (bardziej "rynny" niż kraty), wypełnić powstałe przestrzenie warstwą wełny Rockwool i przykryć płytą OSB. I teraz pytanie o folie. Czytam od tygodnia i już całkiem zgłupiałam. Jaką folię i gdzie dać? Nie kumam, gdzie mam parę zatrzymać, a gdzie wypuścić, czy ma być na sam dół folia paroizolacyjna czy paroprzepuszczalna, a może wiatro... coś tam... - i czy wełnę pod OSB jeszcze jakąś folią przykrywać? Uszczelniać kratownicę pianką? W necie tysiące rozwiązań... Pomożecie? PS W domku będzie koza i będę nawet zimą tam chodzić (powiedzmy, co 3 dni) i dogrzewać, bo dla mieszczucha z bloków to rozrywka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian00 28.09.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Witam na forum nową forumowiczkę. Istotnie folia na dachu to kluczowych temat, lecz czym jest ocieplenie jeśli nie są ocieplone boki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian00 28.09.2021 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Witam na forum nową forumowiczkę. Istotnie folia na podłogę to kluczowych temat, lecz czym jest ocieplenie jeśli nie są ocieplone boki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 28.09.2021 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Drodzy! To mój pierwszy post na forum. Dzień dobry. Może będę miała szczęście i znajdzie się ktoś, kto poświęci swój czas i rozwieje moje wątpliwości. Od razu uprzedzam - nie jestem specjalistką w budowlance. Ale do rzeczy. Domek drewniany działkowy już stoi. Od podłoża wygląda to tak: bloczki betonowe, papa izolacyjna, legary, a do nich przytwierdzona płyta OSB. Na to planuję położyć kratownicę z łat sosnowych (bardziej "rynny" niż kraty), wypełnić powstałe przestrzenie warstwą wełny Rockwool i przykryć płytą OSB. I teraz pytanie o folie. Czytam od tygodnia i już całkiem zgłupiałam. Jaką folię i gdzie dać? Nie kumam, gdzie mam parę zatrzymać, a gdzie wypuścić, czy ma być na sam dół folia paroizolacyjna czy paroprzepuszczalna, a może wiatro... coś tam... - i czy wełnę pod OSB jeszcze jakąś folią przykrywać? Uszczelniać kratownicę pianką? W necie tysiące rozwiązań... Pomożecie? PS W domku będzie koza i będę nawet zimą tam chodzić (powiedzmy, co 3 dni) i dogrzewać, bo dla mieszczucha z bloków to rozrywka. Jeżeli izolacja ma być trwale skuteczna a zarazem nie przesadnie gruba to zdecydowanie polecam płyty PIR w okładzinie gazoszczelnej. Niedługo wymieniam ocieplenie dachu na pewnej fabryce a stan izolacji z waty jest tragiczny. Małe drzewka w niej rosną i jest tak nasycona wodą, że szkoda gadać. To iluzoryczna izolacja a później kłopot i koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts