anSi 23.12.2005 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Andrzej Waligórski Choinka Oto choinka stoi w pokoju:Piękna, jak jeleń u wodopoju.A na niej bombki, trąbki, gołąbki,Srebrne jarząbki i złote ząbki,I landszafciki Szklarskiej Porąbki,Pędzla malarza Gwidona Pompki.Stoi choinka, jak to choinka.Pod nią rodzinka, jak to rodzinka.Znaczy się chłopczyk oraz dziewczynka,dziadkowie - staruch i starowinka,Dalej taticzek tudzież maminka,Szwagier, niejaki Hilary Świnka,Okaz cwaniaczka i sukinsynka,Wreszcie kuzynka na wpół kretynka,A pod nią kocur, chomik i psinka.Słowem - typowa, zwykła rodzinka.Zaraz serdecznie się ucałują,Śliczną piosenkę zaintonują,Z dziećmi figlarnie pobaraszkują,Do stołu siądą, papu skosztują,Mlasną, do pełna się naładują,Pogwarzą i popolitykują,Wszystkich znajomych obtentegują,Flachę otworzą i się podtrują,Potem nawzajem się poturbują.A wtedy przyleci aniołek,Z gwiazdeczką jak lśniący węgielek,Wylizie ostrożnie na stołekI powie "Och, ale bajzelek".I zaraz fru na ulicę,A zamiast prezentów i schedy,Zostawi im obietnicę -- Jak się poprawią, to wtedy...A oni by może i chcieli,Ale by pewnie nie umieli,Ponieważ to jest zwykła rodzinka.Znaczy się chłopczyk oraz dziewczynka,dziadkowie - staruch i starowinka,Dalej taticzek tudzież maminka,Szwagier, niejaki Hilary Świnka,Okaz cwaniaczka i sukinsynka,Wreszcie kuzynka na wpół kretynka,A pod nią kocur, chomik i psinka.Słowem - typowa, zwykła rodzinka.Oraz przesadnie piękna choinka,Która zajmuje najlepszy kąt.Jakby nie było -- Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 23.12.2005 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Andrzej Waligórski Choinka knezia Raz na zamku w Kocmyrzu okrutny kneź DreptakKazał był burgrabiego powiesić na trzepak,Za to, że ten burgrabia kradł wprost niesłychanie,Lecz księżna zawołała: - Ja mam dziś trzepanie!Muszę na święta z kurzu oczyścić kobierce,Chcesz wieszać - szubienicę wystaw, moje serce!- E, zaraz szubienicę! - krzyknął książe w gniewie- Weźcie go i powieście, o, na tamtym drzewie!Jakoż i powieszono skazańca na świerkuStojącym przede zamkiem, na niedużym skwerku,A skazaniec był w szaty świecące odzianyI miał na sobie śliczne, błyszczące kajdanyZ długimi łańcuchami, które przez igliwieZwisając, wśród zieleni lśniły migotliwie.Kneź patrzył, a do serca mu wpełzały smutkiI wspomnienia, jak jeszcze był całkiem malutki,I przypomniała mu się babcia starowinka,Rodzice, stół, opłatek i śliczna choinka,I łzy mu się polały, i chcąc przeszłość wskrzesić,Zawołał: - Proszę jeszcze kucharkę powiesić!Powieszono kucharkę, co w białym fartuchuWyglądała jak jeden z owych czystych duchówSkrzydlatych, które zwykle w okresie choinkiPrzynoszą dzieciom różne śliczne upominki...Zaś książę pił i płakał i wołał wzruszony:- Dowiesić kogoś z prawej...! teraz z lewej strony...!Hetman wyżej...!, pan ochmistrz mi zasłania dwórkę...Teściową koło pieńka, a wujka na górkę!Właśnie śnieżek jął padać i wszystko przyprószył,A kneź Dreptak do reszty urżnął się i wzruszył,I wybełkotał: - Ludzie! Hej, czy mnie słyszycie?Zasadźcie jeszcze kogoś tam, na samym szczycie,I fertig, można siadać do świętej wigilii!Lecz wszyscy albo zwiali, albo już nie żyli,Więc kneź, co był od wódki zupełnie zaczadział,Wylazłszy na choinkę - sam na szpic się nadział,Bo choinka bez szpica - to już jednak nie to!... to dobrze, gdy dyktator jest również estetą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 24.12.2006 02:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 ...z płyty "Moje kolędy na koniec wieku" Zbigniewa Preisnera... utwór niezwykły... "Kolęda dla Piotra" (sł. Jan Nowicki, muz. Zbigniew Preisner) W słodkim Jeruzalem nocka już zapada,Śpiące stada bydła przeżuwają dzień.Zamyślona gwiazda kapelusz zakłada,Niesie nad Betlejem: ciepło, światło, cień... Gdzie taki malutki,Najzłociej złociutki,Najczulej wybranyMały chłopiec śpi.Najcieplej cieplutka,Najciemniej ciemniutka,Najdłużej czekanaNoc w Betlejem... dziś.... W słodkim Jeruzalem mijają godziny,W małej stajeneczce sennie kwili czas.Wtulony w kąt nocy, tuż obok dzieciny,Czuwa święty Józef, czuwa każdy z nas... Gdzie taki malutki,Najzłociej złociutki,Najczulej wybranyMały chłopiec śpi.Najcieplej cieplutka,Najciemniej ciemniutka,Najdłużej czekanaNoc w Betlejem... dziś... Jezu miłosierny, ofiarujesz siebie...Jak trudno to zrozumieć - czy to nasza wina ?Odpowiedz po prostu: czy zawsze, tam, w Niebie,Gdy stary zasypia - budzi się dziecina ? Dlaczego - malutki,Najzłociej - złociutki,Najczulej - kochanyDuży chłopiec śpi ?Kto zimnem - zimniutkim,Kto mrokiem - ciemniutkimSypnął w oczy śniegiem..Pusto w Vis-á-Vis.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.12.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 naprawdę niezwykły, słuchany tylko parę razy w roku, piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 25.12.2006 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 ...to jeszcze jeden ciepły... do posłuchania.....kolęda ks. Jana Twardowskiego do muzyki braci Pospieszalskich.... KOLĘDA PŁYNIE Z WYSOKOŚCI(sł. Jan Twardowski, muz. Pospieszalscy) Osioł pewny siebie Wół zarozumiały Bóg się nie wstydzi Bóg się nie wstydzi Nie wstydzi, że jest taki mały Herod postraszył Stajnia uboga Ludzkie kłopoty Ludzkie kłopoty Kłopoty małego Boga Kolęda płynie z wysokości Kolęda płynie z wysokości Śpiewa na całego z wysokości Śpiewa na całego Kolęda płynie z wysokości Kolęda płynie z wysokości Śpiewa na całego z wysokości Śpiewa na całego I uczy miłości Nawet trzech mędrców Na nic się nie przyda Bo Bóg tak mały Bo Bóg tak mały Tak mały, że Go nie widać Kolęda płynie... Daj nam, Boże, wiarę Wiarę zawsze żywą Zdrowie na święta Zdrowie wciąż na święta Dla bliskich cierpliwość Kolęda płynie... Kolęda płynie z wysokości [5,9 MB] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 20.12.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 (edytowane) Wojtku, chyba bardzo Ci smutno, że od prawie 11 lat nikt nie pisał w tym wątku....Dziś szukałam tej kolędy i po wpisaniu tytułu w wyszukiwarce przekierowało mnie do Twojego wątku .....Jakże pasuje w tym czasie, w tym miejscu..... https://www.youtube.com/watch?v=CD1RJtYd1lA sł. Sz.Muchamuz. Z Preisnerśpiewa Beata Rybotycka Kolęda dla nieobecnych A nadzieja znów wstąpi w nasNieobecnych pojawią się cienieUwierzymy kolejny razW jeszcze jedno Boże NarodzenieI choć przygasł świąteczny gwarBo zabrakło znów czyjegoś głosuPrzyjdź tu do nas i z nami trwajWbrew tak zwanej ironii losu Daj nam wiarę, że to ma sensŻe nie trzeba żałować przyjaciółŻe gdziekolwiek są dobrze im jestBo są z nami choć w innej postaciI przekonaj, że tak ma byćŻe po glosach tych wciąż drży powietrzeŻe odeszli po to by żyćI tym razem będą żyć wiecznie Przyjdź na świat, by wyrównać rachunki stratŻeby zająć wśród nas puste miejsce przy stoleJeszcze raz pozwól cieszyć się dzieckiem w nasI zapomnieć, że są puste miejsca przy stole A nadzieja znów wstąpi w nasNieobecnych pojawią się cienieUwierzymy kolejny razW jeszcze jedno Boże NarodzenieI choć przygasł świąteczny gwarBo zabrakło znów czyjegoś głosuPrzyjdź tu do nas i z nami trwajWbrew tak zwanej ironii losu Przyjdź na świat, by wyrównać rachunki stratŻeby zająć wśród nas puste miejsce przy stoleJeszcze raz pozwól cieszyć się dzieckiem w nasI zapomnieć, że są puste miejsca przy stole Edytowane 20 Grudnia 2017 przez EDZIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek69 17.01.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Trochę po czasie, ale dodam coś od siebie: Choinek blask rozświetla nocNa niebie pięknych gwiazd milionyI właśnie w taką nocKtoś otworzył drzwiKtoś na kogo wciąż czekałem I wejdzie będzie ze mną wrazCzym szczerze serce me ucieszyChociaż jest malusieńkiRadość wielką wniósłSam Jezus przyszedł do mnie dziś (Z Jezusem małym jestem jużI w sercu moim chowam Go,Bo On tych świąt radością i modlitwy sens,Bez których w święta pustka jest.) Chyba nigdy nie słyszałem tej kolędy w radiu, ale jest naprawdę ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts