Kominki Piotr Batura 10.10.2021 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2021 Drewno (a raczej dym) paląc się swobodnie w jakimś urządzeniu osiąga temperaturę dochodzącą do 800, a często 900 o C. Ciąg kominowy by komin funkcjonował prawidłowo (czyli ciągnął i nie produkował za dużo syfu), powinien działać w zakresie 150-250 o C. Poniżej tej wartości też działa, ale wymaga większej staranności i wiedzy w obsłudze. Przyjmując średnio 200 w kominie i 800 w palenisku, mamy 600 o C do zagospodarowania. Dobry płaszcz wodny (np taki jak reklamuje Darek, albo z Defro), zagospodaruje całość "nadwyżki". Ale to wyjątek....Większość wkładów wodnych to "dzieła" twórców przez duże TFU....Z powodzeniem można na nich zamontować dodatkowy wymiennik. No i tu dochodzimy do wymienników...Te też są różne: głównie złe. Temat rzeka....Nie wiem czy na popierdułkę forumową.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azet 11.10.2021 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 nie żebym był zadowolony z odpowiedzi , ale mam kominek z wkładem wodnym, gdzie płomień wręcz bezpośrednio uderza w komin - stąd moje pytanie, wydaje się że akurat u mnie nie będzie to robiło duże różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azet 17.01.2022 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2022 zrobiono tak .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts