Pytajnick 11.12.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Gdyby wszyscy palili w ten sposób i posiadali obowiązkowe elektrofiltry to nawet bym się nie odezwał. Ale to Polska. Ale - co tam Polska - okazuje się, że podobny problem z BaP mają Norwegia z Finlandią. Mapke z poziomami zanieczyszczeń ktoś już tu wrzucał. Stan faktyczny jest taki - małe miasteczko, ludzie przychodzą z pracy, dokładają do pieca i mamy - https://naforum.zapodaj.net/06ff308b8460.png.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 U mmnie wczoraj było podobnie. Wprawdzie w domu dzięki WM i dwóm małym oczyszczaczom Xiaomi przyzwoite ~15ppm, ale na zewnątrz 120.Wystarczyło otworzyć drzwi , żeby odebrać paczkę od kuriera i salonie od razu 60ppm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 11.12.2021 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Wprawdzie w domu dzięki WM i dwóm małym oczyszczaczom Xiaomi przyzwoite ~15ppm, ale na zewnątrz 120. Wystarczyło otworzyć drzwi , żeby odebrać paczkę od kuriera i salonie od razu 60ppmOooo matko z córką kochana – Nooo ale masz przerypane a jak, to w okresie późno wiosennym wyglądało oraz letnim czy podobnych wskazań nie było i co robisz gdy na dwór wychodzisz, zakupy w sklepie robisz lub w pracy jesteś ??? Nooo jaa pitolę przez rok cały by okna nie otworzyć a nie myślałeś by za drzwiami wejściowymi taką śluzę powietrzną wstawić która by gwarantowała, że nic z zewnątrz do środka się nie dostanie. Dopiero co żeście se tu gaworzyli jak kopcić sobie trzeba i co zaś tak źle i tak nie dobrze. Ooojj biada nam – Cooo tooo będzie - Cooo tooo będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 11.12.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 https://naforum.zapodaj.net/06ff308b8460.png.htmlAaaa w Krakowie jak to wygląda – byś był łaskaw tak dla porównania wkleić co o tym – proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 11.12.2021 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 (edytowane) Aaaa w Krakowie jak to wygląda – byś był łaskaw tak dla porównania wkleić co o tym – proszę. O tak np, wczoraj o 18tej - https://naforum.zapodaj.net/0c8b542190b1.png.html Ruch samochodowy w Krakowie a pipidówce ok 5k mieszkańców weź pod uwagę Edytowane 11 Grudnia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 (edytowane) Oooo matko z córką kochana – Nooo ale masz przerypane a jak, to w okresie późno wiosennym wyglądało oraz letnim czy podobnych wskazań nie było i co robisz gdy na dwór wychodzisz, zakupy w sklepie robisz lub w pracy jesteś ??? . Latem za zewnątrz 120ppm PM10 ? Dobrze się czujesz ? Latem jest tak: to jest średnie miesięczne stężenie PM10 w ujęciu rocznym (2015) w Rybniku Edytowane 11 Grudnia 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 11.12.2021 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Stan faktyczny jest taki - małe miasteczko, ludzie przychodzą z pracy, dokładają do pieca i mamy - https://naforum.zapodaj.net/06ff308b8460.png.html To polecam małą wieś. I nie dane z Airly bo są niższe. Tu oficjalna strona, Polna Przyszowice. dobija do 2000% normy w takie dni jak obecnie i przyszły ponoć cały tydzien, bez wiatru. http://infomet.nazwa.pl/app/gieraltowice-map/#/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 11.12.2021 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 (...) Dzięki serdeczne. Nooo ja nie wiem – czy aby jest faktycznie powód do paniki – http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/current - tak patrząc na mapę i porównując miasta nasze między sobą a w odniesieniu do Krakowa, to jakoś szału nie ma jeśli o Kraków chodzi a jak wiadomo u nich jest zakaz spalania paliw stałych, więc tam już od dawna nikt nie kopci Ciekawe – ciekawe jak to w okresie późnowiosennym i letnim oraz wczesnojesiennym wyglądało ale tak patrząc obecnie na Kraków, to jak by nie było jeśli o nas chodzi, to nie ma co pośladków zaciskać – wszak z duchem postępu idziemy i rozwijamy się błyskawicznie i jak nic już jest lepiej, więc tylko jeszcze lepiej będzie i być może – zwłaszcza, że : ...to jest średnie miesięczne stężenie PM10 w ujęciu rocznym (2015) w RybnikuAaaa dzięki serdeczne, że o zdrowie pytasz – u mnie ze zdrowiem w porządku – nie kaszlę, nie charczę i nie pluję – kataru też nie mam. Tym samym by nie było, że jakimś sobkiem jestem – jak ze zdrowiem jest u Ciebie skoro z 2015 r. dane wklejasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 11.12.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 To polecam małą wieś.Nooo widzisz – na FM-ie o czystym spalaniu nie czytają, więc skąd wiedzieć mają jak jarać ale spoko-maroko jak poczytają i kotły powymieniają, to Kraków zaś na szarym końcu będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 jak ze zdrowiem jest u Ciebie skoro z 2015 r. dane wklejasz. A jakie masz zastrzeżenia do danych ? Akurat taki wykres mam, jak chcesz, możesz pogrzebać i znaleźć za rok 2020 Uważasz, że w Rybniku nie pali się już węglem ? Pewnie trochę średnia zimowa spadłą, bo zabronili już świństwa typu miał palić, a sporo domów przeszło na gaz, ale nadal dysproporcja w jakości powietrza zimą i latem jest porażająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 11.12.2021 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Aaaa wiesz, że z „powietrze.gios.gov.pl” ściągnąłem sobie ale jakoś rozpakować tego nie mogę – Oooo matuchno kochana - Aaaa jak jaką nowa odmianę wirusa zaciągnąłem. Serio rzecz ujmując – na Twym słowie polegam – zwłaszcza w sytuacji takiej : jeśli o spalanie miału chodzi : – teraz już wiesz dlaczego spalania miału zabronili. Jeszcze jest na YT film jak flot pięknie się spala i jak nic – z tego powodu spalania jego też zabronili. Uważasz, że w Rybniku nie pali się już węglem ? Spala się węgiel czy kopci się u Ciebie węglem, bo między innymi #81 a jak doskonale o tym wiesz różnica jest ogromna po między jednym a drugim – wszak gaworzyliście sobie już o tym wcześniej. Pewnie trochę średnia zimowa spadła, ale nadal dysproporcja w jakości powietrza zimą i latem jest porażająca. Tego to pojąć jakoś nie mogę – fakt, że w sytuacji takiej gdy a sporo domów przeszło na gazto dzięki temu Pewnie trochę średnia zimowa spadłaale skąd to jest ale nadal dysproporcja w jakości powietrza zimą i latem jest porażająca. #123 ale na zewnątrz 120. zwłaszcza że : #127 Latem za zewnątrz 120ppm PM10 ? Nooo coś się tu nie zgadza czy możesz to jakoś doprecyzować, bo to tak wygląda jak w #124 a rzeczywistość jak w : powietrze.gios.gov.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2021 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Ale jaka rzeczywistość ?Podważasz fakt, że zimą stężenie PM jest kilkukrotnie większe, niż latem ?A może nie rozumiesz, dlaczego tak się dzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 12.12.2021 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Ale jaka rzeczywistość ? Podważasz fakt, że zimą stężenie PM jest kilkukrotnie większe, niż latem ? A może nie rozumiesz, dlaczego tak się dzieje ? Prawdopodobnie konwersja-konwekcja powietrza ,zimą ona prawie wcale nie występuje więc snuje się po ziemi jak smród po gaciach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Aha, a te dziesiątki kominów, które latem są nieczynne, a zimą dymią jak oczadziałe to nic nie znaczy ?I dlaczego to zjawisko występuje tylko w Polsce, a w miastach zachodniej Europy nie ? Tam konwekcja występuje nawet zimą ? Edytowane 12 Grudnia 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.12.2021 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Ale ciemnota w Polsce żyje. @ fotohobby – obacz. Wprawdzie w domu dzięki WM i dwóm małym oczyszczaczom Xiaomi przyzwoite ~15ppm, ale na zewnątrz 120.Wystarczyło otworzyć drzwi , żeby odebrać paczkę od kuriera i salonie od razu 60ppm Latem za zewnątrz 120ppm PM10 ? Dobrze się czujesz ? Latem jest tak: ... to jest średnie miesięczne stężenie PM10 w ujęciu rocznym (2015) w RybnikuCo za ciemnotę mi i innym tu na FM-ie wciskasz – przytaczasz dane i to są fakty. Fakty jak widzę też słowo ci obce i dalej brniesz w głupotę swoją. Ale jaka rzeczywistość ? Byś zaś się nie drapał po tym po czym drapać się nie należy – jeszcze raz tłumacze choć co dopiero my o tym gadali – podałeś, że latem miałeś 120ppm i podajesz, że teraz zimą też masz 120 ppm, więc kto tu co podważa i po co ??? Opierasz się na swoim przez siebie przytoczonym a ja na powietrze.gios.gov.pl czyli naszym i co – słowa rzeczywistość też nie kumasz. Podważasz fakt, że zimą stężenie PM jest kilkukrotnie większe, niż latem ?Przecież napisałeś, że u ciebie jest tak samo czy zima czy latem – może napisz w końcu co miałeś i masz na myśli tak by nikt się nie musiał domyślać tego. A może nie rozumiesz, dlaczego tak się dzieje ?Nie nie rozumiem dlaczego głupoty wypisujesz takie i dlaczego oraz do tego pieklić się zaczynasz, że nie wiadomo o co ci chodzi. O zakazie palenia flotem pisałem – znalazłem – obacz dlaczego i spalania flotu zabronili : - https://www.youtube.com/watch?v=eOuKVwheviI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2021 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Byś zaś się nie drapał po tym po czym drapać się nie należy – jeszcze raz tłumacze choć co dopiero my o tym gadali – podałeś, że latem miałeś 120ppm. Możesz pokazać gdzie ??? czy chodzi ci o to zdanie : Latem za zewnątrz 120ppm PM10 ? Czy Ty człowieku nie widzisz, że tam na końcu zdania jest ZNAK ZAPYTANIA ? To jest pytanie. Mało tego - pytanie retoryczne. Trzeba mieć słaby dzień, żeby sądzić, że latem stężenie PM10 w Polsce sięga 120ppm Brak słów... Albo inaczej: Ale ciemnota w Polsce żyje. Edytowane 12 Grudnia 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.12.2021 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 (...)Czy Ty człowieku nie widzisz, że ten temat się cieszy dużym zainteresowaniem i co – jak uważasz, że mamy tu do czynienia z odczytaniem carskiego ukazu. Nie wiem jak Ciebie ale mnie na to nie stać, by jaja sobie robić z tak poważnej sprawy. Problem zgłosiłeś, więc próbuję Ci pomóc tylko najpierw zrozumieć muszę o co Ci chodzi!!!. Aaaa latem jak kwity, drzewa i trawy kwitnąć zaczną – to jak ta sprawa wygląda z tymi ppm-ami - o filtrach na kominy pisałeś - Aaaa jak ta sprawa z ppm-ami wygląda gdy deszcz pada lub jest mżawka czy mgła gęsta, bo widzisz, tą rzecz z kopceniem węglem u Ciebie w Rybniku już sobie wyjaśniliśmy – kopcą na potęgę tak jak już o tym pisałem i nic w tym dziwnego też przecież – węgiel na Śląsku tani i ogólnie dostępny jest oraz z bieda szybów ufedrować można jak i z torów kolejowych pozbierać tego co z wagonów się usypał. Kominków między innymi z OBI się czepiłeś – a jak dobrze o tym wiesz zgodnie z normami UE wszystkie obecnie są i mogą być sprzedawane tylko jeśli posiadają V klasę oraz UE normę ecodesing – no i o miastach zachodniej Europy pisałeś, więc co – oni tam w kominkach palą drewnem i nie kopcą a w Rybniku kopcą – może w Rybniku drewnem w kominkach nie palą tylko węglem w kominkach kopcą. Trzeba mieć słaby dzień, żeby sądzić, że latem stężenie PM10 w Polsce sięga 120ppm W Polsce tak ale kto wie jak z tym jest w Rybniku!!! Brak słów... Albo inaczej: Ale ciemnota w Polsce żyje.Aaaa w Rybniku ??? - wszak ciągle i ciągle piszesz o tym jak Ci tam zasadniczo wszyscy kopcą!!! i może jeszcze do tego dochodzi chlorek którymi drogi i chodniki sypią w ten obecny czas zimowy czy w Rybniku jeszcze przymrozków, śniegu, chlapy i ślizgawicy nie było??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.12.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Tak jak w Rybniku jest w we wszystkich miastach, gdzie palą węglem, to jasne. Ale patrzę na https://airly.org/map/pl/ i widzę, że fatalnie jest też w Kłodzku, Wrocławiu, Opolu, Myszkowie, itp, itd.... Miałeś wczoraj informacje od mieszkańców innych miejscowości jak jest "cudownie" Aaaa latem jak kwity, drzewa i trawy kwitnąć zaczną – to jak ta sprawa wygląda z tymi ppm-ami No chyba masz to pokazane na wykresie słupkowym - czy Ty potrafisz go zinterpretować ? Poza tym - przetaczałem już tu badanie, jak "normowe" kotły wyglądają podczas normalnej eksploatacji. Te normy spełnieją tylko w laboratorium. Co do norm kominkowych - to najpierw sprawdź nazewnictwo, bo trochę się kompromitujesz Byłem parę lat temu w dwóch miastach dawnego Zagłębia Ruhry - Dortmund i Essen - i powiem Ci, kominka u nikogo nie widziałem Oczywiście nawet nie wspominam o węglu... Edytowane 12 Grudnia 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HajcungGumofilc 12.12.2021 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Poza tym - przetaczałem już tu badanie, jak "normowe" kotły wyglądają podczas normalnej eksploatacji. Te normy spełnieją tylko w laboratorium. A co się Dziwisz przecież to Polska więc norma obowiązuje tylko u urzedasów :lo2: Więc na badania ściągamy diamentowy węgiel ,4 doktorów do sterowania odpowiednia opłata i cyk 5 klasa. To samo kiedyś było z tym https://fokus-kotly.pl/pl_pl/?attachment_id=4479 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.12.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 (...)Sorki – no dobrze - widzę, że faktycznie masz z tym problem a nie, że coś głosisz na swoje potrzeby o czym wszyscy od dawna wiedzą i zasadniczo głęboko w 3D to mają i nie chodzi mi tu o te ustawy czy programy prosmogowe ale o podejście ludzi do zagadnień z tym związanych np. tak jak o badaniach kotłów wspomniałeś i normalnej eksploatacji – normalna eksploatacja – a cóż to znaczy w świetle tego co przedstawiłeś – bo że co - facio zrobił wszystko co w jego mocy by wszystko się odbyło w taki sposób jak na badaniach to było – otóż nie. Olał ustawienia i skupił się na temperaturze kotła, że sterownik sam sobie z resztą powinien poradzić a jak wiadomo coś takiego w normalnej eksploatacji niedopuszczalne jest – to prawie tak jak by ktoś do grochu dowalił granulatu z opon. Jeśli o kominki chodzi : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?368255-Ogrzewanie-za-darmo&p=8004682&viewfull=1#post8004682 acz zagłębić się jeszcze bardziej można w to tylko po co jak w innych antysmogowych może być inaczej. Jak dobrze pamiętam – nigdzie w tym temacie nie pisałem, że z Czystym Spalaniem jest i będzie idealnie – tak czy siak – wszystko od ludzi zależy a Czyste Spalanie ma między innymi za zadanie by problemy z tym związane ograniczyć a nie je jeszcze rozwijać – no - np. ja Ci węgla z siarką tak nie spalę by z tej siarki nic do atmosfery się nie dostało ale jeśli o pozostałe chodzi, to już z tym powalczyć można i nie przesadzaj z tym BaP, bo dobrze wiesz ile z tego może być jak się kopci a ile jak się jara i przecież w tym wszystkim idzie o to by się jarało – zgodnie z zasadą, że czego nie spalisz, to przez komin to wywalisz a to wywalanie to są złotówki przecież więc jaki ma sen ładowanie kasy w sprzęt i opał by część z tego prze komin wywalać – no dla mnie absurd jakiś co wcale nie znaczy, że tak nie ma. Ciemnota w Polsce żyje i przez propagowanie oraz edukację zmienić to trzeba a jeśli się tego nie da tak zmienić, to trzeba sięgać dalej i szukać skuteczniejszych środków – gadaniem się nic nie zmieni i z gadania nikomu niczego nie przybędzie co też się tyczy narzekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts