Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kierownikiem na zakonczenie budowy

goldfinch

Recommended Posts

Witam. Mam wszelkie dokumenty i wypełniony dziennik budowy z wszelkimi zmianami który wysłałem do nadzoru budowlanego celem odbioru budynku jednorodzinnego. Niestety mam problem z kierownikiem elektrycznym który nie wykonał mi pomiarów elektrycznych czego nadzór wymaga. Umówiłem się z nim na daną kwotę którą zapłąciłem. Napisał mi jakieś oświadczenie w którym potwierdza, że wykonał w moim budynku pomiary elektryczne i powpisywał się w dzienniku ( to tyle, samych pomiarów w postaci lczb nie otrzymałem bo stwierdził , że nie trzeba a jednak trzeba) Teraz jak do niego dzwonię to chce spore kwoty za dodatkowe pomiary które miał wcześniej zróbić.Nie mogę tego człowieka w żaden sposób zmusić żeby wziął na siebie obowiązek tego co rozpoczą i wziął ZA TĄ ROBOTE PIENIADZE. Finalnie nadzór wymaga pomiarów wpisy i pieczątki jego są łącznie z zaświadczeniem, że pomiary zostały wykonane a nie zostały wobec tego jakie kroki mogę podjąć by zmusić tego człowieka do dokończenia swoich obowiązków?

Zazwyczaj nadzór nie wymaga.

Kim dokładnie jest "kierownik elektryczny"? szefem firmy, która kładła instalację elektryczną? czy osobny kier.bud. z uprawnieniami elektrycznymi? czy inny elektryk, który sprawdzał instalację?

Rozumiem, że nie macie umowy? bez umowy trudna sprawa. Prościej chyba zatrudnić "pieczątkarza" co zrobi takie pomiary ostatecznie?

A co do zmuszenia do wykonania pomiarów, to co Ci dał jest opisane jako protokół z pomiarów?