goldfinch 30.09.2021 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Witam. Mam wszelkie dokumenty i wypełniony dziennik budowy z wszelkimi zmianami który wysłałem do nadzoru budowlanego celem odbioru budynku jednorodzinnego. Niestety mam problem z kierownikiem elektrycznym który nie wykonał mi pomiarów elektrycznych czego nadzór wymaga. Umówiłem się z nim na daną kwotę którą zapłąciłem. Napisał mi jakieś oświadczenie w którym potwierdza, że wykonał w moim budynku pomiary elektryczne i powpisywał się w dzienniku ( to tyle, samych pomiarów w postaci lczb nie otrzymałem bo stwierdził , że nie trzeba a jednak trzeba) Teraz jak do niego dzwonię to chce spore kwoty za dodatkowe pomiary które miał wcześniej zróbić.Nie mogę tego człowieka w żaden sposób zmusić żeby wziął na siebie obowiązek tego co rozpoczą i wziął ZA TĄ ROBOTE PIENIADZE. Finalnie nadzór wymaga pomiarów wpisy i pieczątki jego są łącznie z zaświadczeniem, że pomiary zostały wykonane a nie zostały wobec tego jakie kroki mogę podjąć by zmusić tego człowieka do dokończenia swoich obowiązków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arwz 01.10.2021 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Zazwyczaj nadzór nie wymaga. Kim dokładnie jest "kierownik elektryczny"? szefem firmy, która kładła instalację elektryczną? czy osobny kier.bud. z uprawnieniami elektrycznymi? czy inny elektryk, który sprawdzał instalację? Rozumiem, że nie macie umowy? bez umowy trudna sprawa. Prościej chyba zatrudnić "pieczątkarza" co zrobi takie pomiary ostatecznie? A co do zmuszenia do wykonania pomiarów, to co Ci dał jest opisane jako protokół z pomiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 01.10.2021 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 Bo tak jest jak urzędnik jest niedouczony i żąda nie wie czego bo nie umie odpowiednio prawidłowo zinterpretować przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts