inż. Mamoń 10.12.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Wydawało mi się, że na więźbę powinny iść gwoździe ocynkowane, a cieśla mówi mi, że mogą być zwykłe i to zależy ode mnie. Zapytałem go więc jakie ludzie dają gwoździe i odpowiedział, że większość daje normalne bo chodzi o kasę. Mówi, że gwoździe będą jakby we wnętrzu domu, a na dodatek wbite w drewno. Gwoździe w drewnie nie rdzewieją. Poradźcie co robić - gwoździe muszę dostarczyć na jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.12.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Zwykłe czarne. Zastanów się tylko nad zastosowaniem do części konstrukcji gwoździ z pierścieniami (kołnierzami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 10.12.2004 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Zwykłe czarne. Zastanów się tylko nad zastosowaniem do części konstrukcji gwoździ z pierścieniami (kołnierzami) Kurcze Wowka - czy czarne to fachowa nazwa zwykłych gwoździ czy jakiś tam specjalny typ, którego nie znam ... A do jakiej części konstrukcji należy użyć gwoździ z kołnierzami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kortezjan 10.12.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 cześć. czarne to zwykłe gwoździe i takie są dobre . cześć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 10.12.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Jeśli więźba była zabezpieczana preparatem solnym, to dałbym jednak ocynkowane. Niestety ,,czarne'' korodują w takich warunkach. Różnica w cenie nie jest wielka. Jeśli chodzi o kształt, to polecam pierścieniowe lub skrętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 10.12.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Również polecam te "skręcane", ocynowane.Różnica w cenie rzędu 3 zł na kilogramie a jak wbijesz takiego skręconego skurczybyka, to na prawdę ciężko go wyrwać...Mi na całą więźbę poszło coś 15 kg razem z deskowaniem więc co to za oszczędność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.12.2004 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Kurcze Wowka - czy czarne to fachowa nazwa zwykłych gwoździ czy jakiś tam specjalny typ, którego nie znam ... A do jakiej części konstrukcji należy użyć gwoździ z kołnierzami? Widzę, że już wyjaśniono w kolejnych postach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 10.12.2004 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 U mnie są "czarne gwoździe" plus skręcanie w miejscach przenoszących największe obciążenia np. połączenie jętek z krokwiami.Oczywiście wszystkie krokwie są "kręcone" do murłaty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
windcracker 10.12.2004 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Mi na całą więźbę poszło coś 15 kg razem z deskowaniem więc co to za oszczędność... Ile metrów dachu obskoczyłeś tymi 15 kg? U mnie ( 340m2 ) poszło ze 40kg albo i więcej, albo majstry odnosili ja na złom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.12.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 Dachu nie deskowałem ale gwoździ na więźbę + łacenie wyszło zdecydowanie więcej niż 15 kg.Jak wygląda dach - foto obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 10.12.2004 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2004 No i temat sam się wyjaśnił. W hurtowni były tylko ocynkowane i to na dodatek tylko o 1 zł droższe od zwykłych, które kiedyś kupowałem w Leroyu. Nie było wyboru - nie było problemu. Gorsza sprawa, że nie było śrub zamkowych fi 12 dł 160. Czego ci cieśle nie wymyślą Chyba będą musiały być pręty gwintowane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 11.12.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Jak wygląda gwóźdź z kołnierzem, pierścieniowy lub skręcany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 11.12.2004 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Mi na całą więźbę poszło coś 15 kg razem z deskowaniem albo masz dach 100m2, albo módl się oby Ci te ocynkowane gwoździe były zaczarowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 11.12.2004 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Jak wygląda gwóźdź z kołnierzem, pierścieniowy lub skręcany? Nie jest gładki lecz posiada wyraźne kołnierze, pierścienie lub coś w rodzaju gwintu uniemożliwiającego samoczynne wysunięcie się gwoździa z drewna http://www.marlesz.com.pl/oferta.html Kliknij na foto by otworzyć nowe okno a następnie kliknij ponownie by powiększyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 12.12.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Mi na całą więźbę poszło coś 15 kg razem z deskowaniem albo masz dach 100m2, albo módl się oby Ci te ocynkowane gwoździe były zaczarowane Po pierwsze zarówno więźbę jak i deskowanie robiłem sam (z pomocą pracowników mojego ojca). Dach owszem, nie jest duży - ok. 180m2. Te 15 kg to oczywiście +/- 5 kg, nie chce mi się szukać faktur. Chodziło mi bardziej o znikomą oszczędność przy zastosowaniu czarnych gwoździ w stosunku do ocynkowanych - spiralnych. Poza tym obracam się w środowisku firm budowlanych troszkę. Wiem, że na dach 200m2 można "zużyć" 40kg lub 60 kg gwoździ. Przynajmniej ekipy tyle zużywają. Prawie zawsze ekipy wpisują taką ilość do kosztorysu powykonawczego, ponieważ inwestor nie jest w stanie tego sprawdzić ile faktycznie gwoździ poszło. Poza tym ja swoją więźbę robiłem nie dla kogoś lecz dla siebie. Nie biłem gwoździ tam gdzie się dało, lecz stosowałem także wiele rodzajów śrub, łączników oraz wkrętów, które to połączenia uważam za znacznie trwalsze. Gwoździe spiralne używałem praktycznie wyłącznie do deskowania. Starczyło tyle ile napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 12.12.2004 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Wowka dzieki. Obawiam się, że u mnie były zwykłe gwoździe, ale na wiosnę w newralgicznych punktach zostana dokręcone sztabki metalowe. Zgodnie z zaleceniem kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmarci 12.12.2004 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 mam jak najgorsze doświadczenia z gwoździami skrętnymi ocynk, a minowicie strasznie łatwo się wyginały, a cieśla raczej dobrze młodkiem operował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 13.12.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 mam jak najgorsze doświadczenia z gwoździami skrętnymi ocynk, a minowicie strasznie łatwo się wyginały, a cieśla raczej dobrze młodkiem operował. Albo trafiliście na słabe gwoździe albo cieśla zbyt dobrze tym młotkiem nie operował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 14.12.2004 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2004 Całą chałupę mam zbitą na skręcane... Gną się tak samo jak inne w ilości proporcjonalnej do braku umiejętności. Ale bogiem a prawdą gdzie tylko można stosujcie połączenia na wkręty i śruby, Łączniki ocynkowane i specjalne gwoździe do nich też są świetne. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts