Matross 03.10.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 (edytowane) Witam, po częściowym rozszalowaniu dolnego stropu (mam 2 w projekcie) zauważyłem kilka pęknięć włosowatych na spodzie prefabrykowanych płyt stropowych typu filigran. Rysy są małe, niektóre dosyć długie i nieregularne - nie widać ich dobrze na zdjęciach. Warto nadmienić, że w wylanym nadbetonie nie ma ani jednej ryski. Na terenie budowy mam składowane płyty również na górny strop. Leżą jedna na drugiej, jednak po sprawdzeniu ich pobieżnie od spodu w kilku miejscach dopatrzyłem się podobnych rys jak te na dolnym stropie - jest ich kilka i są nie większe niż włosy. Nie mam doświadczenia ze stropami typu filigran i nie wiem czy coś takiego jest dopuszczalne. Czy spotkaliście się z czymś takim? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Edytowane 3 Października 2021 przez Matross Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matross 04.10.2021 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 (edytowane) Zadałem pytanie i sam na nie odpowiem (zupełnie jak moja teściowa) Tak, w razie gdyby ktoś miał podobny problem: Rozmawiałem dziś z technologiem / kier. produkcji z fabryki filigranów i ryski włosowate są akceptowalne na elementach żelbetowych prefabrykowanych. Zjawisko to występuje dosyć często i są to zwykłe rysy skurczowe betonu mieszczące się w normie. Jeżeli rysa ma powyżej 1mm lub gdy mamy do czynienia z rozwarstwieniem elementu, wtedy zasadna jest reklamacja. Mój kier bud to potwierdził. Edytowane 4 Października 2021 przez Matross Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts