Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pleśń w łazience mimo wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• 3 weeks później...
Kolego włącz tą swoją rekuperację tak jak masz włączoną zawsze. Weź drabine i kawałek chusteczki/ręcznika papierowego, wejdź do łazienki zamknij drzwi i przyłóż papier do wywiewu. Tak sprawdzisz na szybko czy w ogóle ciągnie. Sprawdź także przy otwartych drzwiach i daj znać co i jak.

• 2 weeks później...
Dzięki, to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem od razu. Ciąg jest, papier się trzyma przy anemostacie zarówno przy drzwiach otwartych jak i zamkniętych. Trochę zwiększyłem moc rekuperatora w dzień , a zwłaszcza wieczorem w trakcie korzystania z łazienki , bo chyba jednak była za mała i obserwuję sytuację.

• 2 weeks później...

A gdzie masz w ogóle wyciągi jeszcze?

Ja mam we wiatrołapie, pom. gosp., łazience i kuchni. Największy przepływ powietrza mam ustawiony właśnie w łazience, nieco mniejszy w kuchni, a we wiatrołapie i pom. gosp. niewielki.

Do tego służą anemostaty.

Sprawdź też szczelność okna w łazience.

Nowoczesne okna mają regulację szczelności. W domu z rekuperacją najlepiej uszczelnić je całkowicie.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

I jak z tą pleśnią?

Udało się ją wyeliminować?

Podobno pleśń która nie jest całkowicie wyeliminowana będzie nawracać nawet przy niewielkiej wilgoci.

Znajomy polecił mi, że można spróbować porządnie wyozonować pomieszczenie.

Ozonator eliminuje pleśnie, grzyby i bakterie.

Ja ozonatorem wybijam owady na poddaszu.

Pozdrawiam.