Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Max a porotherm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dawanie styropianu do Prothermu 44 zaprzecza porothermowi. Po on jest taki gruby, żeby był jednowarstwowy. Znalazłem przed chwilą, że porotherm na współczynnik 0,31, a max i styropian 0,30 (dla 10 cm styropianu), tutaj (http://www.budinfo.pl/?area=budownictwo&view=tekst&topic=technologie&id=159) znalazłem, że pustak U 22 cm (podobny do maxa, ale cieńszy) daje współczynnik 0,29.

Pozostaje jeszcze technologia zwykłej cegły, wypalanej z gliny, piasku i cementu. Najczęściej stosowane są pustaki Max i U220, które docieplamy najlepiej warstwą12cm styropianu lub wełny (U=0,27W/Km2).

To cytat za http://www.wielkopolska.com.pl/index.php/action/infor/id/29/kategoria/budte

A ja wybrałem Poromur (Jopkowski odpowiednik Porothermu, podobny opór cieplny) 44, na bardzo drogiej grubowarstwowej zaprawie ciepłochronnej.

Ten temat już wiele razy kursował na Forum. Zbiór wniosków jest mniej więcej taki:

Sam Poromur/Porotherm jest prawie trzy razy cieplejszy od Max-a/U220, ale Max/U220 ze styropianem jest równie ciepły.

Jeśli Poro... ma być użyty bez styropianu lub specjalnych tynków ciepłochronnych musi być postawiony na ciepłochronnej zaprawie:

- albo ciepłochronnej cienkowarstwowej (ale zwłaszcza niższe klasy Poro nie trzymają niestety gabarytów z taką tolerancją, żeby to się dało wykonać)

- albo innej, ciepłochronnej dzięki specjalnemu spienionemu wypełniaczowi, możliwej do kładzenia grubowarstwowo (ale to z kolei drogo wychodzi, bo zużycie zaprawy jest duże i cena także).

Dodatkowe główne za i przeciw: ściana z Poro będzie trwalsza niż ściana, która ma jako warstwę elewacyjną styropian z tynkiem, ale za to będzie znacznie grubsza (44 lub 50 cm + tynki). Niektórzy też uważają że styropian daje niezdrowy mikroklimat w przeciwieństwie do ściany czysto ceramicznej.

To są główne argumenty. A gdzie leży prawda?

Wybór należy do Ciebie...

dzieki za info wszystkim i czekam na wiecej :)

bylem ogladac dzisiaj dom w trakcie budowy znajomej i ona mam poro 44 +tynk i fachowcy powiedzieli ze jest to lepsze niz max 29+12 cm styropian. ale jak jest z fundamentami?? bo podobno musza byc grubsze jak bedzie sie dawalo poro 44 +tynk ,czy ktos mam jakies koszty wybudowania jednego metra biezacego takiej sciany?? bo przeciez za robicizne dawania stryopianu trzeba dodatkowo zaplacic co juz przy poro 44 jest oszczednoscia . :roll:

bardzo licze sie z kosztami wiec nie chodzi mi o najdrozszy material .

pozdrawiam

Jesli Porotherm, to polecam z zaprawa termoizolacyjna. Ale jest ona duzo drozsza niz zwykla. Czyli dochodza dodatkowe koszty. Tansze rozwiazanie to pustak max i styropian. Czy lepsze? Tego nie wiem. My sie zdecydujemy na to drugie rozwiazanie, chociaz rozwazalismy Porotherm. Ktos kto wybral Porotherm + zaprawa termoizolacyjna - AVID. Radze zaczerpnac inforamcji u niego.

Jeśli już porotherm 44 to koniecznie murować na ciepłą zaprawę. Moim skromnym zdaniem inaczej jest bez sensu. Jak myślisz skąd biorą się częste przypadki docieplania styropianem grubych ścian z Porothermu po pierwszej zimie? Oglądałem takie domy w stanach surowych i zdziwiłem się ile w nich jest "spoin pionowych". Otóż wszędzie gdzie nie pasuje wymiar pustaka jest on docinany (oczywiście na oko :wink: ), a potem 5-cio centymetrowa szpara jest zawalana zaprawą. Na każdym boku domu w każdej warstwie cegieł jest co najmniej jedno takie miejsce. Jak masz w domu ściany konstrukcyjne wewnętrzne to ilość takich kwiatków w ścianach zewnętrznych wzrasta. Dodatkowo to samo występuje wszędzie między oknami (wymiar pustaków raczej nigdy nie pasuje). Czy wyobrażasz sobie jaka to jest ciepła ściana na zwykłej zaprawie?

Osobiście radzę dwuwarstwową ze styropianem. Jest po prostu łatwiejsza do wykonania dla kiepskich murarzy.

wszystko niby OK z tymi współczynnikami ale jaki on bedzie w rezulatacie ściany jednowarstwowej jezeli będą wykonywane bruzdy instalacyjne?

widzialem otwory na puszki wywiercone w porotermie i dziury liczne wiec chyba to jakas fuszera co?? :roll: az sie serce kroilo jakie dziurska moga zrobic w porotermie fachowcy .

U siebie zrobiłem PH30 P+W tak miałem w projekcie, ale niedaleko mojego gość postawił PH 44 i go docieplił styropianem zdaje się 5 cm bo stwierdził że murarze się nie popisali dokładnością. Tak więc ma dwa w jednym :p Stać go na taką rozrzutność.A co do bruzd to staram się ich nie robić rura kanalizacyjna będzie zakryta płytą gk, przewody puszczam podłogą (do gniazd) do oświetlenia puszczam w środku porothermu coby nie naruszać tej pierwszej grubej warstwy

wlasciwie wybralem juz maxa tylko teraz zastanawiam sie winerberger czy biegonice

Biegonice Osiek to obecnie już Wienerberger. Budowałem dom z pustaków U220 z Osieka, pierwsza dostawa nie miała jeszcze logo Wienerberger, ale kolejna - już tak. Moje pustaki były dobrej jakości (mało popękanych) i w sumie dość dobrze trzymały wymiary. Pustaki z Osieka z 2003 roku miały dużo większe odchyłki (nawet ponad 1 cm). W sumie ceramika tradycyjna to dobry wybór, jednak jeżeli możesz dostać tanio poryzowaną to warto. Mam na myśli PTH 25 cm lub Poroton 24 cm. Takie ściany trzeba oczywiście docieplać, ale ich plusem jest duża dokładność wymiarów.

Poromur 44 P+W w klasie 7,5 (a nawet 10 bo jedną czy dwie palety miałem takowej) nie zachwycił mnie gabarytami - klocki są dalekie od prostopadłościenności - brzuchate patrząc z góry a skoszone o "duże kilka" mm patrząc z boku; spoina wychodzi piłokształtna a nie prosta. Jedynie złącze pióro-wpust jest porządnie zrobione.

Narzekają też inni na dachówki Jopka, że mała trwałość! Sam chciałem wziąć od nich karpiówkę ale w końcu się wystraszyłem i chyba kupię jakieś inne...