Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Max a porotherm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...,że produkt w innym kraju zostałby spalony

mało jeszcze wiesz, w innych krajach jeszcze gorsze były wpadki z różnymi materiałami i ludzie je nadal kupują, wystarczy wczoraj było poczytać o autach VW do naprawy. Zasada prosta "kto nic nie robi ten też bubla nie zrobi"

Daroll walisz na najbliższych cegielni, nie składów i wspominasz iż chciałbyś kupić na cały dom U-220 i K3 i Ackermana. Proponujesz iż bardzo byś był zainteresowany zakupem w wersji bezalkoholowej :wink: (-22%) i do tego jeszcze targujesz cenę (min -15%). Budujesz ścianę 3W i masz solidną hacjendę w cenie ściany 2W.

U-220, MAX, K3 i inne to pustaki ceramiczne, rózniące się wymiarami i tak:

MAX-220 =ZMS 30x20x23=288x188x220

MAX-188 =ZMS 30x20x20=288x188x188

U-220 = ZMS 26x20x23 = 250x188x220

K3 = 250x120x220

Wymiary i poradnik masz tutaj: http://www.hadykowka.rzeszow.pl/poradnik/index.php

Poniżej schemat proponowanej ściany, ja jako izolacja termiczna dałem styropian

http://www.hadykowka.rzeszow.pl/poradnik/img/img2.gif

przeważnie wiekszośc bierze pod uwagę lub buduje z Max-a , a co sądzicie o U-220 ? czy one się czymś zasadniczo róznią poza wymiarami od max-a? wydaje się ze to mniej popularny materiał niż Max.

Zastanawiam sie nad U-220 , bo taki materiał mam w projekcie, i nie jestem do końca przekonany czy zmieniać na coś innego ( ściana ma być 2 warstwowa )

Zdecydowanie polecam Maxa i ścianę 3 warstwową. Przy podobnych kosztach uzyskuje sie znakomite parametry. Taka ściana ma takie zalety jak:

-doskonałe parametry cieplne - zależne tylko od ciebie ile ocieplenia dasz

-znakomita izolacja akustyczna - szczególnie gdy użyjesz wełny jako ocieplenie

-ściana bardzo mocna od wewnątrz i na zewnątrz ( klasa 20) - zero problemów z powieszeniem grzejników, szafek okien czy drzwi

-ściana ma ogromną bezwładność termiczną

- cena wykonania taka jak 1 czy 2 warstwowa

Same zalety. Zrobiłem U220+12cm wełna+3cm szczelina+osłonówka 10 cm. Wyszło super. I jeszcze jedno zadnych pustaków poryzowanych. Dodanie wiurów do ceramiki powoduje znaczne obniżenie wytrzymałości i zwiększenie kruchości.

według mnie idealna ściana 3W to taka: pustak MAX, ale ustawiony na 19cm, potem ocieplenie 15cm i pustak osłonowy, np. K3, albo coś z węższych, najlepiej o grubości 8,5cm, czyli:

max (19cm) + ocieplenie 15cm + osłonówka ceramiczna 8,5 = 43cm !!!!!, - najlepsza relacja ceny do grubości, wytrzymałości i parametrów.

Ja budowałem na U-220, jest tańszy od maxa, bo ma 25cm zamiast 29cm, ale to nawet plus bo według mnie wystarczyło by 19cm.

Gość m_ch_konto usunięte

A ja zdecydowałem sie na MAXa + styropian (lub wełna - budżet pokaże).

Zdecydowałem się na ścianę 2W po lekturze tego forum i odpowiedzi Koleżanek i Kolegów na moje pytanie. Ściana 2W czy 3W..?

Według mnie będziesz zadowolony i z Poro i maxa i np. ściany 3W. Pod warunkiem, że będą dobrze wykonane.

Ściana 1W wydaje się najtańszą (nie musi być to porotherm, a np BK i pokrewne technologie). Ty bierzesz pod uwagę porotherm, więc dalej nie mieszam. Różnicy w cenie muru 2W i 3W prawie nie ma (nie mówię o elewacji z klinkieru czy kamienia) ale i one nie odbiegają znacząco od ceny muru 1W. Sam nie myślałem nad ułamkowymi różnicami w przenikalnościach cieplnych każdej ze ścian, gdyż głównie dach i okna decydują o ubytku ciepła. Tak przynajmniej fizyka mi podpowiada.

Dlaczego wybrałem 2W?

1. Uzyskałem stosunkowo cienką ścianę, a mam wąską działkę.

2. Obawiałem się, że przy ścianie 1W łatwiej trafić na duże mostki termiczne - a ja nie potrafiłbym tego sprawdzić sam (nie wierzę doradcom wydając swoje pieniądze, oni niczego nie będą żałować)

3. Ekipy budowlane z którymi rozmawiałem chętnie budują ściny 2W (choćby z powodu wyżej podanego - wymagam gwarancji na wykonane prace).

4. Ścianę 3W odrzuciłem (choć zwoleników jej na forum było dużo i słusznie argumentowali, że jest bardzo dobra ściana czy nawet najlepsza). Jest jednak najdroższa (choć niewiele droższa od 2W z wszystkimi tynkami na siatkach itp) i też musi być dobrze wykonana. W tym przypadku również obawiałem się, że nie znajdę czasu na "dopilnowanie" fachowców. Jeżeli natomiast chcesz, by domek miał fantazyjną elewację z klinkieru, to nie masz wyboru - tylko 3W - tak jak zakładał projektant mojego domu. Z uwagi na cenę wybiłem mu pomysł z głowy, choć przyznam, że był efektowny.

Bardzo ogólnie, ale jeżeli pomoże Tobie w decyzji to proszę.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
3W jest droga wiec nie ma sensu jej stawiac

3W jest najlepszą ze ścian i jak wspomniał michmach na gotowo cena jest porównywalna, lub trochę wyższa niż 2W, wiec jest sens jej stawiania, ze względu na dużo większą trwałość w stosunku do 2W i pozostałe dobre właściwości.