Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prywatny placyk - mogę robić co chcę?

MarzannaPG

Recommended Posts

Otóż było sobie pole 1,5 ha, które zostało podzielone na 4 działki. Następnie działki poszły do przekształcenia w budowlane i tu gmina nakazała geodezyjne wytyczenie szerszej drogi do tylnich dwóch działek oraz placyku manewrowego (400m2!!!) - podobno dla potrzeb Ppoż (mój małż jest strażakiem i wie, że ppoż dotyczy budynków wielokondygnacyjnych ale architektura w gminie wie lepiej!). W związku z tym, że jedna z tylnich działek jest nasza, okazało się, że wyrwano nam 200m2 gruntu (za który już wcześniej zapłaciliśmy). Sądziliśmy, że każą nam również tę połowę placyku włączyć do drogi jako współwłasność. I tu niespodzianka a raczej chyba przeoczenie gminy - pół placyka (200m2) jest nadal nasze - wygląda to tak, że z działki prywatnej 3600m2 wydzielono 200m2, znaczy się mamy dwie działki, każda o innym numerze ewidencyjnym (sic!). Postanowiliśmy to wykorzystać, ogradzając się tak jak to było w pierwotnym zamierzeniu, czyli grodząc się na całości, bez wydzielania placyka. Nie do końca jednak wiemy, czy mamy do tego prawo- w planie miejscowym jest zapis o tym placyku jako elemencie drogi. Rzecz w tym, że nie jest on prawnie drogą, bo 1/2 należy do nas (tym samym 1/2 do sąsiada obok) a nie do wszystkich właścicieli sąsiednich posesji jako współwłasność. Jakoś nie słyszałam, żebym nie mogła ogrodzić swojej własności... . Jak widzicie tę sytuację?

Dzięki, że ktoś się wreszcie odezwał!

Placyk został wydzielony geodezyjnie, są na to papiery, tak samo jak droga z tym, że jedno i drugie jest prywatne tzn. droga ma współwłaścicieli wśród wszystkich właścicieli 4 działek a placyk nie ma ustanowionej tej współwłasności (nikt od nas tego nie wymagał) a zatem należy w 1/2 do mnie a w 1/2 do sąsiada, gdyż są to poprostu wydzielone części z prywatnych działek na życzenie gminy. Kwestia wydzielenia placyku i jego wielkości jest w warunkach zabudowy. Placyk jest zakończeniem drogi prywatnej prowadzącej do dwóch tylnich działek zatem od drogi gminnej dzieli go 80 metrów tejże prywatnej drogi. Typ ogrodzenia jest ustalony w warunkach zabudowy, ale zgłoszenie dotyczy działek, które są od 'ulicy" a moja z tyłu na pewno nie zalicza się do niej, zresztą co gminie do drogi prywatnej? Zatem właśnie dlatego pytam: mogę ogrodzić placyk jak chcę tzn. zamknąć go tak właściwie czyli przywrócić pierwotny wygląd i wymiar działki?

Trochę ciężko się rozeznać na odległość.

Jeżeli w warunkach zabudowy jest, że to ma być placyk manewrowy, to możesz mieć problemy z jego ogrodzeniem mimo że placyk dalej jest twój. Jeżeli Gmina nie ma aktualnych planów zagospodarowania to możesz się odwoływać pytając na jakiej zasadzie ci go wydzielili - przecież tych planów nie ma. Pamiętaj że wod decyzji o warunkach zabudowy mozna się odwołać tylko w określonym terminie.