Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pelnomocnictwo do reprezentowania. Czy musi być notarialne?

barbek

Recommended Posts

Chcę dać Pełnomocnictwo innej osobie by reprezentowała mnie na spotkaniu Wspólnoty Mieszkaniowej. Chodzi o pierwsze spotakanie gdzie podpisany ma być m.in. Statut Wspólnoty no i podjęte inne Uchwały.

CZY PELNOMOCNICTWO UDZIELANE PRZEZE MNIE INNEJ OSOBIE MUSI BYĆ POTWIERDZONE NOTARIALNIE. ? Czy wystarczym, ze będzie na piśmie? Co na ten temat mówi prawo?

Jesli ktoś zna odpowiedź na to pytanie proszę o radę.

Skoro jest to pierwsze zebranie, to bardzo możliwe, że będzie podpisywana umowa w sprawie sposobu zarządu nieruchomością. Ma ona formę aktu notarialnego, więc pełnomocnictwo też musi być notarialne. Najlepiej dowiedz się albo sprawdź w zaproszeniu, czy będzie taka umowa. Jeśli będą tylko uchwały (nawet prokołowane przez notariusza) , wystarczy pełnomocnictwo pisemne.

• 4 weeks później...

Tomasz M

nie do końca prawda !!!

Jeżeli będzie to zebranie w trybie zwykłym zwołane na wniosek 20% właścicieli lub właściciela ,który sprzedaje lokale gmina deweloper,awr lub inny włascicel przede wszystkim musi być to pełnomocnictwo szczególowe tzn , ze upoważniam pana ....dow.oso. ..zam....do głosowania w moim imieniu nad uchwałami wspólnoty mieszkaniowej w dniu.......jednocześnie oświadczam , że znany jest mi porządek zebrania podpis i obowiązkowo musi być znaczek skarbowy za 15 zł , a jeżeli będzie zaproszony notariusz celem określenia sposobu zarządu czyt.art 18 uwl to pełnomocnictwo musi być notarialne.Pozdrawiam

i nie zapomnij podać informacji upoważnionemu ilości udziałów jakie posiadasz