klaudiusz_x 11.10.2021 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) Proszę o pomoc w wyborze najlepszego rozmieszczenia PV na działce.2 rzędy paneli, w sumie 22szt. Długość poletka 11m. Moc 9kWp.Ze względu na ukształtowanie, działka ze sporym spadkiem, mam problem z wyborem miejsca.Poniżej link do mapki.Kierunek północ-południe jest po przekątnej działki.Nieco wyżej, mój sąsiad, który w okresach od października robi znaczący cień.Dom to kwadrat o boku 9,4x9,4m.To dla skali.Mapka zgodna z kierunkami świata.mapka Edytowane 11 Października 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.10.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Możesz dać wszystkie 22 moduły w jednym rzędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.10.2021 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) Działka kierunki północ południe ma po przekątnej.Dlatego z pv chciałem uciec do górnego rogu i skierować je na południe. Tak jak napis na mapce.Teoretycznie da redę umieścić panele w jednym rzędzie, ale musiałbym je dać z drugiej strony działki skierowane na południowy wschód.Nie wiem jaka jest strata na zamianie kierunku południowego na południowy wschód.Te ustawienie które przedstawiłem w 1 poście, wydaje się najbardziej optymalne. Edytowane 11 Października 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 11.10.2021 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Zrób sobie kierunki padania słońca na działkę w rozbiciu na godziny. Najwyżej słońce świeci ok.13, jedna godzina to 15* a godzina zegarowa 12 to twoje południe. Ciekawe wnioski można wysunąć patrząc na kierunki padania słońca w danej godzinie. Do tego można dołożyć jeszcze kąty padania ale to trochę zabawy jest.Pomocny może być jeszcze taki kalendarz z godzinami wschodu i zachodu słońca:https://calendar.zoznam.sk/sunset-pl.php?longitude=18.775177010911708&latitude=50.48407545942425&zenith=90.833333333333&timezone=05a1&city=&formsubmitted=1&firsttime=no&submittype=automat&hy=2021Możesz tam wybrać swoją miejscowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.10.2021 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Już patrzyłem jak się ma wysokość położenia słońca do cienia mojego domu.Korzystałem z tej stronyhttp://astronomia.zagan.pl/pliki/pozycja_slonca.htmlPonadto mniej więcej pamiętam, jak to wygląda Generalnie teraz zacznie w tym miejscu być coraz mniej słońca.Przewaga tego miejsca w porównaniu do umieszczenia pv w kierunku południowo wschodnim jest takie, że cienia tam nie ma tak dlugo w skali roku.Przed domem odpada, bo z jednej strony mam oczyszczalnie i studnię chłonna.Znowu zaraz za zjazdem od góry, weszłaby max połowa pv.Reszta w cieniu do 10 rano.Na dachu nie chce ze względów bezpieczeństwa. Ponadto nie wejdą wszystkie i dodatkowo kierunek połaci mam na południowy zachód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 11.10.2021 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 Gdzieś czytałem (tu na forum też o tym było), że najlepszym układem jest ustawienie paneli wzdłuż osi północ-południe z ekspozycją wschód-zachód ze względu na najdłuższy czas naświetlania wykorzystujący niskie poranne i wieczorne słońce, w południe jest to w zasadzie obojętne. Może więc taki podział na jeden lub dwa rzędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.10.2021 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) Gdzieś czytałem (tu na forum też o tym było), że najlepszym układem jest ustawienie paneli wzdłuż osi północ-południe z ekspozycją wschód-zachód ze względu na najdłuższy czas naświetlania wykorzystujący niskie poranne i wieczorne słońce, w południe jest to w zasadzie obojętne. Może więc taki podział na jeden lub dwa rzędy. No i co da dłuższy czas naświetlania, skoro roczny uzysk takich instalacji jest 15% słabszy ? Taki układ może dać większy % autokonsumpcji, można zastosować słabszy z typoszeregu falownik, ale per saldo nie wygra z ustawieniem wprost na południe Edytowane 11 Października 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.10.2021 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2021 (edytowane) Poniżej ładnie rozrysowana tabela.Na razie siedzę z komórki, więc dla mnie jest nieczytelna. Później z peceta zobaczę.https://solartree.pl/poludnie-wschod-czy-zachod-jakie-jest-najbardziej-optymalne-ulozenie-paneli-pv/ Znowu z innego źródła, rozmieszczenie pv w kierunkach południowy zachód i południowy wschód, powoduje spadek wydajności do 10%.Kierunek południowy zachód u mnie odpada.Widać to po mapce.Ewentualnie 10szt na połuudiowy wschod z drugiej strony ddziałki, reszta tak jak zaznaczone, czyli 12 na kierunek południowy.Tyle tylko, że materiału mam na jeden stelaż.Ewentualnie zostawić w tych 2 kierunkach, tylko stelaż "złamać".Mam kolegę w pracy, który na okres zimowy zwiększa kont nachylenia całego stelażu. Edytowane 11 Października 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 12.10.2021 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 (edytowane) Z pewną dozą nieśmiałości zapytam - a na dachu dlaczego nie? Jakbyś robił teraz próby z z zacienieniem i padaniem słońca to pamiętaj że latem będzie trochę inaczej. Edytowane 12 Października 2021 przez tomasziolkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.10.2021 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Na dach nie chce ze względów bezpieczenstwa.Ponadto nie wejdą wszystkie.Co do kąta padania promieni, to już teraz zaczynają wchodzić w cień budynku sąsiada.Gdyby nie to, to by nie było tematu.Rozważam jeszcze możliwość obrócenia ich. 15-20 stopni w kierunku południowo wschodnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 12.10.2021 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Pogadaj jeszcze z sąsiadem czy nie ma zamiaru sadzić przy granicy wysokich drzew.Zresztą nawet zwykłe tuje jak podrosną na 3-4 m też dają duże zacienienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.10.2021 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 (edytowane) Nic nie będzie sadzić.Ma już pv w piwnicy i w listopadzie montuje.Na razie na ścianach tego garażu, a później obrotowe zrobi przed garażem od strony drogi.Prawdopodobnie w piątek lub sobotę chce zacząć wiercić pod skupy już.Pewnie się odwlecze do poniedziałku.Wieczorem zrobię mapki z ewentualnymi możliwościami. Edytowane 12 Października 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.10.2021 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Pogadaj jeszcze z sąsiadem czy nie ma zamiaru sadzić przy granicy wysokich drzew. Zresztą nawet zwykłe tuje jak podrosną na 3-4 m też dają duże zacienienie. To zacienienie dopiero od października jest. Kiedy słońce nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.10.2021 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 (edytowane) Opcja 1, to na południe.Opcja 2, to 30 stopni odchyłu na wschód, Opcja 3, gdzieś na tej linii, to południowy wschód.Opcja nr1 o godzinie 16 połowa paneli już zakryta przez cień garażu sąsiada.Opcji 2, minimalnie później całość w cieniu. Rozmawiałem dzisiaj z instalatorem. Ma się dowiedzieć, czy są w hurtowni dostępne te moduły, które mam.Mógłbym dobrać 2szt, wtedy nawet opcja nr 3 by dała radę pokryyć całe zapotrzebowanie, którego mam prawie 8kkWh na rok.Przy opcji nr 3, płot będzie dawał cień w okresach takich jak teraz. mapka Edytowane 12 Października 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 13.10.2021 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Dla mnie opcja 1 bezdyskusyjnie. Przeciez w miesiącach letnich ten garaz nie będzie miał wpływu na zacienienie. A od października po 16-stej to stracisz zapewne mniej, niz zyskasz na kierunku południowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.10.2021 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Postaw te panele na wiacie. Ja tak zrobię jeśli jeszcze kiedys będzie to opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.10.2021 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 (edytowane) Postaw te panele na wiacie. Ja tak zrobię jeśli jeszcze kiedys będzie to opłacalne. Nie mam wiaty, ani garażu. Chyba że masz na myśli, by zrobić z nich wiatę. Jednak wtedy musiałbym je postawić przed domem od strony drogi w kierunku południowo zachodnim. Planuje tam kiedyś w przyszłości garaż. Tyle że po drugiej stronie drogi obecnie są drzewa . Edytowane 13 Października 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 13.10.2021 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 A sąsiad w porządku? Zainstaluj na jego garażu i zniknie problem zacienienia:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 15.10.2021 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) A co myślicie o tym położeniu?mapka Edytowane 15 Października 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 15.10.2021 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 A co myślicie o tym położeniu? mapka A nie wchodzisz w inną dzialkę? Na mapce nie widać tez potencjalnych przeszkód od strony wschodniej, które mogłyby zacieniać instalację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts