alegro661 12.10.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Witam. Mam problem posiadam dom parterowy bez poddasza użytkowego, fundament monolityczny lawa i ściany zbrojone wieńcami, elki w narożach powiązane, dom z gazobetonu 500, strop monolityczny b25 gruby na 18 cm całą lewa strona domu ma wylane nadproża z stropem w formie monolitu ogólnie dom wydaje się bardzo solidny, zrezygnowałem z dachówki wykonałem dach lekki z blachodachowki, dach stoi na ściance z dwóch pustaków i wieńcu żelbetowym z słupami co 2m, w przeciwnej części domu zrezygnowałem z okna narożnego i zrobiłem normalne w zamian nie zrobiłem słupów teraz wiem że był to błąd w maju robiłem tynki po pewnym czasie w części domu beż słupów zaczęły się w narożach pojawiać rysy pionowe a kilka dni temu uwidoczniła się rysa pozioma która biegnie równo na zaprawie między ostatnim a przedostatnim bloczkiem od naroży do środka budynku coś w stylu jakby strop się odspajał, w środku budynku narazię nic nie pękło, czy możliwe jest to że taki strop od pracy dachu który ma konstrukcje krokwiowo plotwiowo jetkowy raz ugina strop a raz go odciąża i przez brak spinającego słupa strop raz się ugina a raz odkształca ku górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.10.2021 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 czy możliwe jest to że taki strop od pracy dachu który ma konstrukcje krokwiowo plotwiowo jetkowy raz ugina strop a raz go odciąża i przez brak spinającego słupa strop raz się ugina a raz odkształca ku górze? Z tego fragmentu nie rozumiem nic. Nie wiem jaka msz konstrukcje dachu i za pierona nie potrafię sobie wyobrazić "spinającego słupa strop" ? Ten słup to gdzie miał być? Jakieś rysunki możesz wstawić. Co do poziomej rysy, czy strop jest ocieplony, ogólnie czy budynek jest już grzany pozioma rysa może być wynikiem pracy termicznej stropu. Dach raczej nie ma działania odciążającego aby darło strop ku górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alegro661 13.10.2021 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Z tego fragmentu nie rozumiem nic. Nie wiem jaka msz konstrukcje dachu i za pierona nie potrafię sobie wyobrazić "spinającego słupa strop" ? Ten słup to gdzie miał być? Jakieś rysunki możesz wstawić. Co do poziomej rysy, czy strop jest ocieplony, ogólnie czy budynek jest już grzany pozioma rysa może być wynikiem pracy termicznej stropu. Dach raczej nie ma działania odciążającego aby darło strop ku górze. Witaj, dach jest kopertowy ma w środku stolec i zwieńczony jest jętkami, ten slup spinający to poprostu slup w murze zbrojony który idzie od ławy pod sam wieniec w stropie, budynek nie jest grzany jedna zimę już przezimował tynki były w maju a teraz zaczęły wychodzić poziome rysy, strop ani mury nie docieplone. Zdjęcia albo film postaram się dzisiaj dodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.10.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Daj zdjęcia i projekt więźby dachy, konstrukcji i przekroje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.10.2021 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Strop w narożniku jest podnoszony, dlatego te rysy. Zdarza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts