Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy można wylewkę na stare dechy?

damian87

Recommended Posts

witam po raz pierwszy. jak w temacie ,chciałbym zrobić 4cm wylewkę na stare dechy ,na to piankę i panele podłogowe,żeby wyrównać poziomy podłóg.Myślałem o położeniu 2 warstw płyty wiórowej22mm i dopiero panele ,ale to za duży koszt. proszę o poradę fachowców.pozdrawiam.

Dom jest suchy i ciepły ,pod spodem ciepłe suteryny.Chodziło mi o maksymalne skrócenie czasu remontu i kosztów, dlatego myślałem o wylewce samopoziomującej gr. ok 4cm i na to panele podłogowe.

Mieszkamy w tym pokoju który chcemy podnieść do poziomu przedpokoju ,dlatego tak mi zależy na sposobie maksymalnego skrócenia czasu i kosztów remontu.Pozdrawiam

Chodziło mi o maksymalne skrócenie czasu remontu i kosztów

Stary.... jeśli chcesz zrobic wylewkę samopoziomującą o grubości 4 cm to oznacza, że absolutnie nie liczysz się z kosztami a wręcz szastasz pieniędzmi.

P.s. Grzyb z porzedniego postu nadal aktualny.

Zastanów się nad zerwaniem desek i położeniem styropianu FS20 o odpowieniej grubości grubości + wylewka betonowa+ wylewka samopoziomująca 2-5 mm + folia+ gabka lub zielone płyty+ panele.

Przekonałeś mnie Wowka,tak też zrobię,tylko poczekam do wiosny.

Nie znałem ceny wylewki samopoziomującej :oops:

Jak pisałem wcześniej dom jest suchy iciepły,w związku z tym pytanie czym wypełnić różnicę poziomów po zdjęciu desek ok 23cm i jak długo trzeba czekać po wylewce żeby położyć panele?A... i czy ta folia jest konieczna. Pozdrawiam.

Czyli pytaniem jest jak zagospodarowac 23 cm?

Całkiem sporo.

Proponuję 15 cm styropianu lub keramzytu. 6,5 cm wylewki i pozostanie tobie ok 1,5 cm na panel folię i piankę lub "zieloną płytę" (oblicz dokładnie na konkretnej marce panela i wybranym podkładzie)

Z folii nie rezygnuj. Koszt minimalny a tracisz na 100% gwarancję producenta paneli.

Jak długo schnie? Jeśli zrobisz wylewkę półsuchą to być mioże zmieścisz się w 1, 5 miesiąca. Zależy to oczywiście od temperatury w pomieszczeniu, grubości wylewki i intensywności wietrzenia.

Niestety ale to musi trwać.

P.s. Dowiedz się, czy strop utrzyma dodatkowe (niemałe w sumie) obciążenie

Sory że tak długo się nie odzywałem ale awaria kompa....

Dzięki Wowka za cierpliwość i fachowe odpowiedzi.

Na wiosnę biorę się za remont. Jakoś pomieszkamy bez podłogi aż beton wyschnie.

Podziwiam twój piękny dom .(dla mnie pozostanie on w sferze marzeń)

Pozdrawiam Damian.

• 1 month później...