Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod wiśnią

Recommended Posts

• 2 weeks później...

BUBA48

DZIĘKI ZA INFORMACJĘ I PODPOWIEDŹ

Dzieki Tobie namówiłem żonę na zmiane projektu i teraz projekt nazywa się "Dom na wygwizdowie"

Na wiosnę posadzimu dwie czereśnie, trzy wiśnie oraz orzecha. Po wybudowaniu dom będzie nazywał się "Dom w sadzie"

Po wybudowaniu jesteś pierwszą osobą, którą zaprosimy - oczywiście pod jedną z posadzonych wiśni

Baj.....

Dzięki Wowka

Dzięki Tobie widzę, że chociaż ktoś mnie zauważa na tym formum. Domek masz piękny. Chciałbym tez mieć podobny ( wystarczy ten jaki sobie wybrałem) tylko mam problem - nie ma kto mi go zbudować. A mówią, że takie bezrobocie.

DALEJ SZUKAM EKIPY DO POSTAWIENIA STANU SUROWEGO

Pozdrowienia dla wszystkich szczęściarzy co przez święta nie będą mysleć o ekipach

Hej Andy !

Ja tez przymierzam się do budowy domu pod wiśnią.

Jesteśmy niestety trochę mniej zaawansowani, bo jeszcze projektu nie mamy i czekamy na warunki zabudowy - ale jak dobrze pójdzie na wisnę ruszymy.

Chętnie wymienię się uwagami ! Ja zamierzam zrobić naprawdę duzo przeróbek.

Pozdrowienia !

Zuzza

Cześć Zuzza

Cieszę się, że ktoś jest zaintresowany tym domem. Ja jestem na etapie uzyskania zezwolenia. Przeróbki jakie uważałęm za ważne zostały zrobione. Podobny do tego projektu jest projekt tej samej pracowni "Dom w tulipanach". Ma inne rozwiązania wewnątrz. Zobacz. Jak zdecydujesz się na Dom pod wiśnią daj znać.

• 2 years później...
  • 6 months później...
  • 3 months później...
Witam,

również poszukuję osób, które budują / budowały wg ww. projektu,

chętnie zobaczyłbym budynek w realu - okolice Wadowic, Oświęcimia, Krakowa, Bielska itp.

Ja będe budował "Dom pod Wiśnią". Obecnie czekam już miesiąc na pozwolenie na budowę więc może niedługo... :)

Jeżeli jestes już zdecydowany na ten projekt to napisz czy dokonujesz i jakich zmian w projekcie.

Acha, ja buduje w okolicach W-wy

Ja będe budował "Dom pod Wiśnią". Obecnie czekam już miesiąc na pozwolenie na budowę więc może niedługo... :)

Jeżeli jestes już zdecydowany na ten projekt to napisz czy dokonujesz i jakich zmian w projekcie.

Ww. projekt już mam - architekt właśnie dokonuje adaptacji,

co do zmian - likwidujemy garaż (będzie wolnostojący), trzy okna w pokoju dziennym zamieniamy na jedno duże (szer. 2,7 m), w łazience na parterze oraz poddaszu dajemy okna (90/120)

projekt nie jest nowy, jednak nas w nim urzeka właśnie stylizacja na stary dom, z którą nie koresponduje moim zdaniem garaż (dletego likwidujemy),

napisz proszę jakie zmiany Ty przewidujesz?

Ww. projekt już mam - architekt właśnie dokonuje adaptacji,

co do zmian - likwidujemy garaż (będzie wolnostojący), trzy okna w pokoju dziennym zamieniamy na jedno duże (szer. 2,7 m), w łazience na parterze oraz poddaszu dajemy okna (90/120)

projekt nie jest nowy, jednak nas w nim urzeka właśnie stylizacja na stary dom, z którą nie koresponduje moim zdaniem garaż (dletego likwidujemy),

napisz proszę jakie zmiany Ty przewidujesz?

No to u mnie zmian było więcej :/

-Przedłużenie garażu, tzn. jego tylna ściana będzie w jednej lini z całym budynkiem (w ten sposób będzie większe miejsce na pom gospo)

-Podniosłem ściankę kolankową na poddaszu o jeden pustak.

-Podniosłem strop nad garażem by zrównać go z resztą stropu na poddaszu, a ponadto podniosłem dach nad garażem tak, że jest on przedłużeniem dachu z reszty budynku.

-Zamiana pomieszczeń kotłowni z łazienką na parterze. chcę mieć na parterze większą łązienkę.

-Likwidacja spiżarni na rzecz powiększenia kuchni. Pion wentylacyjny będzie miał wlot tylko w suficie kuchni.

-Likwidacja podcienia na tarasie przez co jest większy salon.

-Zabudowanie balkonu w pokoju nad salonem na poddaszu (trzeci balkon w domu to już nadto). Śscianę przesunałem na skraj balkonu i przez to będzie większy pokój. Zostawie tylko drzwi balkonowe i zrobie tam balustradę

-Dodatkowe dzrwi w garażu (wyjście na ogród) - ale to Cieby nie dotyczy :)

-Likwidacjia wyczułek- mi się one srednio podobają ale nie wiem czy to był dobry pomysł. Zobaczymy po wybudowaniu :o

-Podniesienie wysokości pomieszczeń parteru o jeden pustak. Przy wysokości pierwotnej obawiam się efektu "piwnicznego" w przestrzeni salonu-jadalni-kuchni

-Przesunięcie komina bardziej do wewnatrz domu

i to chyba wszystko.

o jakiś drobnych zmianach w wymiarach okien i drzwi oraz ich lokalizacji nie wspominam, bo to drobiazgi, ale kilka takich "korekt' też zrobiłem.

Nad zespoleniem okien w salonie myslałem ale ostatecznie podjąłem decyzji o zostawieniu stanu pierwotnego

Masz już może zrobią jakąś wycene budowy tego domu? Jeśli tak to chętnie poznam :lol:

• 4 months później...

A tak wygląda, w miarę wierna, wizualizacja domu pod wiśnią po moich zmianach jakie powyżej wymieniłem. Zastanawiam się tylko nad przywróceniem wyczółek, bo może to troche by urozmaiciło bryłe domu.

http://images40.fotosik.pl/13/18bf935577151f5c.jpg

http://images25.fotosik.pl/277/1236ce7caad2151d.jpg

http://images25.fotosik.pl/277/6c658310cd90595a.jpg

i jeszcze pokaże rzytu po zmianach

parter

http://images31.fotosik.pl/367/c85fe6bc0de115ea.jpg

i poddasze (wymiary liczone po podłodze)

http://images45.fotosik.pl/13/3d47b4d09a851ccb.jpg

A teraz mam jak najbardziej poważne pytanie i to nie tylko do osób zainteresowanych budową "Domu pod wiśnią". Który wariant dachu jest ładniejszy, wg Was? Ten poniżej (z wyczółkami) czy ten w poprzednim poście (bez wyczółek). Bardzo chętnie poznam opinie innych forumowiczów. Piewotnie nie podobały mi się wyczółki ale teraz, w tej bryle domu widzą mi się całkiem całkiem. Z góry dziękuje za wszystkie opinie

http://images38.fotosik.pl/13/17c1748179f7ed41.jpg

http://images44.fotosik.pl/13/56a8b323c4730d70.jpg

http://images33.fotosik.pl/372/7ce46f00aad40529.jpg

Pozdrawiam

• 1 month później...

witam

mam na imię Radek

jesteśmy właśnie w trakcie budowy wisienki kolo Lublina iii jeśli chodzi o zmiany dachu to wydaje mi się ze z przyczółkami będzie ładniejszy tzn.nam się bardziej podoba.

w naszym projekcie zmieniliśmy ;

-podpiwniczenie całego domu wraz z garażem

-pod garażem zrobiliśmy kotłownie i spiżarkę

-garaż 2 stanowiskowy przedłużyliśmy do tylu o 1 metr

-strop nad garażem zrównaliśmy ze stropem nad parterem

-podnieśliśmy dach nad garażem o 30 cm

-ściana kolankowa ma wymiar 125cm

-na parterze w jadalni rozszerzyliśmy ścianę w stronę ogrodu

jak już położymy dach to zamieszczę komplet fotek od początku po dach.pozdrawiam

aha i koszty domu w stanie surowym przedstawię po położeniu dachu ale blisko 300tys zł