olward 17.10.2021 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Podejrzewam, że te 48h wg producenta nie jest niezależne od warunków. Prędzej gdy jest ciepło, sucho i dobra wentylacja. Przy niższej temperaturze, wysokiej wilgotności lub słabej wentylacji na pewno jest to znacznie dłużej. Wiadomo, że chodzi o wyschnięcie. Byłem ciekaw jak się zachowają membrany przy świeżej, wilgotnej i suchej krokwi. Amatorskie badania trwają. Ale jestem w stanie sobie wyobrazić scenariusz, że po położeniu membrany na suchy impregnat taka krokiew oddaje wilgoć. Czy wtedy sól zmienia stan skupienia i jest prawdopodobieństwo zawilgocenia przez co osłabienia materiału? Tyle pytań, tak mało odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 17.10.2021 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 ...zanim wymienię całą membranę chcę dociec co się stało/dzieje... Skoro masz taki zamiar radę rozważyć wykonanie krycia wstępnego papą podkładową termozgrzewalną, modyfikowaną SBS na poliestrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts