Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie całego mieszkania jakie faarby lateksowe/ceramiczne

Recommended Posts

Witam,

Zabieram sie za odmalowanie całego mieszkania, ściany są już po naprawach, tam gdzie trzeba było zagładzone całe ściany, tam gdzie nie było to koniecznie naprawy miejscowe. Teraz muszę wybrać farbę wybór padł na lateksową lub ceramiczną farbę przeglądałem już ofertę Dulux, Dekoral, Magnat, Tikkurila.

Przy każdej z nich trafiłem na różne opinie i też w zależności od konkretnej serii produktów. Zależy mi żeby w miarę sprawnie i bezproblemowo pomalować całe mieszkanie na biało łącznie z sufitami łazienką i kuchnią. Czy polecacie jakąś farbę która nada się zarówno do sufitów jak i ścian oraz nie smuży przy malowaniu, nie wiem czy jest sens w tym przypadku rozdrabniać się na inną ścianę do sufitu i inną do ścian? Czy wystarczy dobrej jakości farba do ścian i sufitów ? Kuchnia łączy się z salonem i farba w kuchni będzie praktycznie tylko na suficie więc też chyba nie ma sensu kupować dedykowanej farby do kuchni. ewentualnie biorę pod uwagę jeszcze dodatkowy zakup dedykowanej farby do łazienki

planowałem zrobić tak

najpierw wszystko farbą gruntującą

"Magnat Grunt pod farby ceramiczne i lateksowe"

313641_1.jpg

a później na to

Tikkurila Super White

160478_tikkurila_super_white_10L-1609754534.jpg

lub

Magnat Emulsja Ultra Matt lateksowa biała

623561_1.jpg

do łazienki:

Farba ceramiczna Kitchen&Bathroom

Body_farba-do-lazienki-i-kuchni-bialy-1-l-dekoral_1.jpg

lub

Farba do łazienki i kuchni biały DEKORAL

Body_farba-ceramiczna-kitchen&bathroom-czysta-biel-25-l-magnat_1.jpg

Nie mieszaj produktów różnych firm bo możesz sobie narobić bigosu.

Tak samo jak malować to farbami jednej firmy po to abyś miał wyczucie w malowaniu bo farby różnych firm różnią się od siebie i nie każdą maluje się tak samo.

Natomiast co do gruntowania to ja bym sobie darował farbę gruntującą, jak już to zagruntować gruntem a potem pomalować całość farbą pełno wartościową białą a potem na to odpowiedni kolor.

• 2 weeks później...
Czyli w przypadku gdy chce malować ścianę na biało tym Magnatem: Emulsja Ultra Matt lateksowa biała, mam od razu pierwszą warstwę robić tą farbą bez farby gruntującej ?

Tak, jedyne co to zagruntuj gruntem dedykowanym albo uniwersalnym Atlasa, z tym że Atlasa zrobiłbym z woda w 1;0,5 na litr gruntu 0,5 litra wody a potem malować farba biała docelową czyli żadna gruntująca.