luke050 15.10.2021 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Witam, Zabieram sie za odmalowanie całego mieszkania, ściany są już po naprawach, tam gdzie trzeba było zagładzone całe ściany, tam gdzie nie było to koniecznie naprawy miejscowe. Teraz muszę wybrać farbę wybór padł na lateksową lub ceramiczną farbę przeglądałem już ofertę Dulux, Dekoral, Magnat, Tikkurila. Przy każdej z nich trafiłem na różne opinie i też w zależności od konkretnej serii produktów. Zależy mi żeby w miarę sprawnie i bezproblemowo pomalować całe mieszkanie na biało łącznie z sufitami łazienką i kuchnią. Czy polecacie jakąś farbę która nada się zarówno do sufitów jak i ścian oraz nie smuży przy malowaniu, nie wiem czy jest sens w tym przypadku rozdrabniać się na inną ścianę do sufitu i inną do ścian? Czy wystarczy dobrej jakości farba do ścian i sufitów ? Kuchnia łączy się z salonem i farba w kuchni będzie praktycznie tylko na suficie więc też chyba nie ma sensu kupować dedykowanej farby do kuchni. ewentualnie biorę pod uwagę jeszcze dodatkowy zakup dedykowanej farby do łazienki planowałem zrobić tak najpierw wszystko farbą gruntującą "Magnat Grunt pod farby ceramiczne i lateksowe" a później na to Tikkurila Super White lub Magnat Emulsja Ultra Matt lateksowa biała do łazienki: Farba ceramiczna Kitchen&Bathroom lub Farba do łazienki i kuchni biały DEKORAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.10.2021 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Nie mieszaj produktów różnych firm bo możesz sobie narobić bigosu.Tak samo jak malować to farbami jednej firmy po to abyś miał wyczucie w malowaniu bo farby różnych firm różnią się od siebie i nie każdą maluje się tak samo.Natomiast co do gruntowania to ja bym sobie darował farbę gruntującą, jak już to zagruntować gruntem a potem pomalować całość farbą pełno wartościową białą a potem na to odpowiedni kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luke050 15.10.2021 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Czyli w przypadku gdy chce malować ścianę na biało tym Magnatem: Emulsja Ultra Matt lateksowa biała, mam od razu pierwszą warstwę robić tą farbą bez farby gruntującej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 25.10.2021 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Tak, od razu maluj farbą właściwą. A co do wyboru farb, to bardzo dobrze maluje się farbami Flugger, są bardzo dobre, jednak dość drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.10.2021 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Czyli w przypadku gdy chce malować ścianę na biało tym Magnatem: Emulsja Ultra Matt lateksowa biała, mam od razu pierwszą warstwę robić tą farbą bez farby gruntującej ? Tak, jedyne co to zagruntuj gruntem dedykowanym albo uniwersalnym Atlasa, z tym że Atlasa zrobiłbym z woda w 1;0,5 na litr gruntu 0,5 litra wody a potem malować farba biała docelową czyli żadna gruntująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts