piotrek1985 16.10.2021 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Witam wszystkich,Proszę o poradę, ile warstw styropianu będzie optymalna dla wysokości 19cm parter? Mam w planach 3 warstwy 2x5cm + 9cm, albo lepiej będzie 9+10cm ? Na forum niektórzy wypowiadali się że max powinny być 2 warstwy, czy jest na to jakieś uzasadnienie? Jak rozwiązalibyście tą sytuację? Miejsce na parterze 19cm, na piętrze 11cm. W planach zakup styropianu Swisspor Lambda Dach Podłoga EPS 100 λ 0,030 - czy na piętro również dawaliście EPS100 o niskiej lambdzie? Jak w tym wypadku z tłumieniem? Czy tu lepiej zastosować EPS80? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 18.10.2021 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Witam wszystkich, Proszę o poradę, ile warstw styropianu będzie optymalna dla wysokości 19cm parter? Mam w planach 3 warstwy 2x5cm + 9cm, albo lepiej będzie 9+10cm ? Na forum niektórzy wypowiadali się że max powinny być 2 warstwy, czy jest na to jakieś uzasadnienie? Jak rozwiązalibyście tą sytuację? Miejsce na parterze 19cm, na piętrze 11cm. W planach zakup styropianu Swisspor Lambda Dach Podłoga EPS 100 λ 0,030 - czy na piętro również dawaliście EPS100 o niskiej lambdzie? Jak w tym wypadku z tłumieniem? Czy tu lepiej zastosować EPS80? Z góry dziękuję za pomoc. Tam gdzie instalacje kanalizacyjne na podłodze to w 3 warstwach można dać. Łatwiej będzie instalacje zamaskować. A wodę czy CO można po podłodze puścić w 2 warstwie. A tam gdzie ne ma instalacji w 2 warstwach dasz styropian lub 3 lub 4 jak masz dużo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 18.10.2021 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Jak masz więcej warstw to łatwiej zrobić instalację. Ja miałem 20 cm rozplanowałem to następująco:- odkurzacz centralny na chudziaku i schowany w pierwszej warstwie 5cm- potem druga warstwa 5 cm i w niej wycinałem rowki na wodę- trzecia warstwa 10 cmW pokojach gdzie nie było instalacji dwie warstwy 10 cm Na piętro nie ma sensu dawać styro o niskiej lambdzie, najtańszy EPS się sprawdzi. On tam nie izoluje termicznie tylko akustycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 22.10.2021 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Witam wszystkich, Proszę o poradę, ile warstw styropianu będzie optymalna dla wysokości 19cm parter? Mam w planach 3 warstwy 2x5cm + 9cm, albo lepiej będzie 9+10cm ? Na forum niektórzy wypowiadali się że max powinny być 2 warstwy, czy jest na to jakieś uzasadnienie? Jak rozwiązalibyście tą sytuację? Miejsce na parterze 19cm, na piętrze 11cm. W planach zakup styropianu Swisspor Lambda Dach Podłoga EPS 100 λ 0,030 - czy na piętro również dawaliście EPS100 o niskiej lambdzie? Jak w tym wypadku z tłumieniem? Czy tu lepiej zastosować EPS80? Z góry dziękuję za pomoc. Zanim zaczniesz tak planować to radzę sprawdzić w hurtowni jakiej grubości styropian jest dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts