elpapiotr 17.10.2021 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Zastanawiam się także czy wypuścić bednarke na zewnątrz od razu z ław czy puścić ją dalej pionowo w ścianie fundamentowej bo będzie monolityczna ściana w całości betonowana I potem dopiero w ziemie?W poście tytułowym piszesz, że nie mówię tu o odgromieniu tylko póki co uziemienie., teraz chcesz wypuścić bednarkę na zewnątrz. W jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Bo mogło by być przygotowane kiedyś na odgromienie ... Ale głównie mam tu na myśli pomieszczenie w którym będzie zainstalowana skrzynka prądowa w domu wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2021 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 (edytowane) Bo mogło by być przygotowane kiedyś na odgromienie ... Ale głównie mam tu na myśli pomieszczenie w którym będzie zainstalowana skrzynka prądowa w domu wewnątrz.I wówczas wyprowadzasz taśmę/bednarkę w pobliże rozdzielnicy i podłączasz ją do GSW, która będzie uziemiona tą bednarką. A "kiedysiowe" odgromienie wymaga ... projektu, proszę pana, a więc już trzeba wiedzieć, ile tych wypustów na złącza kontrolne należy przygotować. Edytowane 17 Października 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 I wówczas wyprowadzasz taśmę/bednarkę w pobliże rozdzielnicy i podłączasz ją do GSW, która będzie uziemiona tą bednarką. A "kiedysiowe" odgromienie wymaga ... projektu, proszę pana, a więc już trzeba wiedzieć, ile tych wypustów na złącza kontrolne należy przygotować. Tylko lepiej prowadzić ją jeszcze w betonie w ścianie fundamentowej? Tak? I potem z ściany do rozdzielnicy. Niż z ławy poprzez żwir do pomieszczenia, przy ścianie fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2021 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Czy ja jestem na budowie, bym to widział?Faktem jest, że od uziomu do GSW powinna być jak najkrótsza trasa, i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Czy ja jestem na budowie, bym to widział? Faktem jest, że od uziomu do GSW powinna być jak najkrótsza trasa, i tyle. Piotr trasa jest ta sama. Tylko może być wewnątrz ściany w betonie. Lub po ścianie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2021 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 (edytowane) Szczegół wykonwaczy mało istotny.Kwestia estetyki wykonania. I mozliwości schowania samej tasmy, byle tylko była połączona z szyną GSW.Tylko jedno mnie zastanawia - gdzie jest elektryk i kierownik budowy? Edytowane 17 Października 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Szczegół wykonwaczy mało istotny. Kwestia estetyki wykonania. I mozliwości schowania samej tasmy, byle tylko była połączona z szyną GSW. Tylko jedno mnie zastanawia - gdzie jest elektryk i kierownik budowy? Kierownik jak to kierownik często widnieje tylko na papierze... Elektryk swoje kosztuje, robię to sam więc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2021 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Aaa, ale elpapiotr jest darmowy, to ... dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 A jeszcze jedno pytanie, jak folia pod ławą fundamentową zmienia pomiar uziemienia...? Czy ma jakiś wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Aaa, ale elpapiotr jest darmowy, to ... dawaj Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2021 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 A jeszcze jedno pytanie, jak folia pod ławą fundamentową zmienia pomiar uziemienia...? Czy ma jakiś wpływ? A to teraz zapraszam do strony 21 wspomnianego opracowania. Nie ma "na tacy" proszę pana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 A to teraz zapraszam do strony 21 wspomnianego opracowania. Nie ma "na tacy" proszę pana. Oczywiście proszę Pana;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2021 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 (edytowane) No i uczymy się, czym jest/co oznacza tajemnicze słowo ekwipotencjalizacja. Będzie pomocne Edytowane 17 Października 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 No i uczymy się, czym jest tajemnicze słowo ekwipotencjalizacja. Będzie pomocne Dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts