Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt EMERYKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

obiecene rzuty:

http://img279.imageshack.us/img279/6883/codzienny17vo.jpg

i góra liczby wewnątrz pokoju to powierzchnia podłogi całkowitej

http://img279.imageshack.us/img279/5062/codzienny21uw.jpg

wg mnie wycena nie jest wiarygodna, zauważcie że tam nie ma nic o wykończeniu wewnątrz są tylko instalacje i wykończenie zewnątrz...

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

witam wszystkich,

zaczynam rozważać budowę domu i mnie również najbardziej podoba się projekt codziennego c117 :D szukaliśmy , jak i Wy , po wielu katalogach i ten jest najbardziej o.k. dla nas. Chcemy mieć piętro, bowiem wychowana w bloku na 4p. boję się spać na parterze, a poza tym to daje taką prywatność i oddzielenie części sypialnianej od strefy dziennej ( dużo większą niż w przypadku nawet najlepiej zaprojektowanej parterówki) . Na pałac z lukarnami, koszami na dachu mnie nie stać więc dwuspadowy dach jest dla mnie najodpowiedniejszy. poza tym przy takim dachu zyskuje się powierzchnię na piętrze, a tej brakuje w takich domkach... Również zastanawiamy się z mężem nad podniesieniem ściany kolankowej,ale czy to nie wpłynie na zepsucie urody tego domu? Poza tym także planujemy zamianę garażu na pokój- gabinet. Może to dziwnie będzie z tym wejściem do pralni ale... Dodatkowo poważnie myślimy o zamianie położenia łazienki na piętrze- chcemy ją wcisnąć tam, gdzie jest teraz pokój nr13 , a jego zaś przenieść w miejsce łazienki. Nie dość, że łazienka znajdzie się w jednym pionie z tą dolną i nie trzeba będzie robić nowego pionu przyłączy wod-kan ( taniej) to jeszcze będzie ciut większa, a pokój, choć się zmniejszy- będzie dobrze naświetlony ( dwa okna połaciowe ,a nie jedno) , poza tym ściana komina w tej "nowej" łazience może wygrodzić wc i bidet od kąpieli . Czy to dobry pomysł? Reasumując debiutuję na tym forum i dopisuję się do miłośników C117 , brakuje mi tylko Forumowiczów,którzy zechcieliby podzielić się wrażeniami z budowy tego domku :wink: gdy my zaczniemy , z pewnością będę pisać o postępach.

jeszcze jedno- czy ktoś wie ile płaci się za zmiany w tym projekcie?

• 2 weeks później...

Podniesienie ściany kolankowej wydaje sie dobrym pomysłem. Nie wygląda na to, by to zepsuło bryłe domku.

My nie zamienimy pok 13 z lazienka 15. pok 13 i 14 sa u nas po stronie południowej. Tam beda pokoje dzieci, wiec powinny byc jasne. Lazienka moze byc ciemna.

Co do garazu - zamieniamy to na pokoj - gabinet ale pom. techniczne 3 zrobilibysmy na dole, z wejsciem od wiatrolapu 1. Wiec caly gabinet bedzie u gory (na tym rysunku). Wejscie do tego pokoju byloby wtedy od pomieszczenia 2 - przed ta szafą z lewje strony.

Jak Wam sie podoba pomysł??

Pozdrawiam

Wlasnie - czy ktos zaczyna budowe tego domku?? A moze juz ktos sie wybudowal... Ja chcialbym zaczac w sierpniu...

- mniej zmian. w zasadie zmiany dotycza ścianek działowych.

- wieksze pom. gosp dostepne od wiatrołapu.

- jak pdoniesiesz ścianke kolankową to i powierzchnia sie zwiększy... więc w sumie wyjdzie na to samo

- w słoneczku sa schody betonowe czyli tańsze

- wejście do kuchni nie tylko z salonu

więcej zmian i szczegółów w wątku o słoneczku

stefan jak sie przyjrzelismy kosztorysowi muratora to jest on całkiem niekompletny zawiera ściany, instalacje i wykończenie zewnętrzne..

natomiast kosztorys horyzontu zawiera całość stad nie da się porównac tych dwoch kosztorysów. Znajomy robił nam wstępny kosztorys przy założeniu materiałów ze średniej półki ok 200-210 + vat ale mówił, że pewnie dałoby sie z tego jeszcze zejśc liczył porotherm a już wiemy ze porothermu nie będzie bedzie U z plecewic. ta cena to juz do zamieszkania z piecem, wannami umywalkami itp itd... Jak popatrzysz to C117 jest raptem o 1 m węższy i o 30 cm mniejszy na drugim wymiarze...

Poza tym z mężem uznalismy, ze słoneczko budowało juz wileu inwestorów i mozna wyciagnac wnioski co do ew. błedów :roll:

Co do doswiadczenia zwiazanego z budowa - racja. JAkos nie widze na grupie ludzi, ktorzy budowali ten projekt.

Ale codzienny widzi mi sie taniej. Nie buduje sie garazu, nad ktorym jest strych. WIec pewnie o to jest tanszy. JEsli chodzi o bryle - tp rzeczywiscie - roznice sa niewielkie.

Musza to wszystko jeszcze przemyslec, ale juz sie jakos przyzwyczailem do mysli o c117 - codzienny.

Co do doswiadczenia zwiazanego z budowa - racja. JAkos nie widze na grupie ludzi, ktorzy budowali ten projekt.

Ale codzienny widzi mi sie taniej. Nie buduje sie garazu, nad ktorym jest strych. WIec pewnie o to jest tanszy. JEsli chodzi o bryle - tp rzeczywiscie - roznice sa niewielkie.

Musza to wszystko jeszcze przemyslec, ale juz sie jakos przyzwyczailem do mysli o c117 - codzienny.

jaki strych tam sa pokoje przeciez...?

jaki strych tam sa pokoje przeciez...?

Nad garazem?? Wydaje mi sie, ze tam jest strych, chyba zeprzerabialiscie projekt. A jesli nad garazem jest pokoj - to pojawia sie kwestia strat ciepla...

tak, myslalem o wersji z garazem. Ale porownujac oba projekty i kwestie kosztow:

powierzchnie dachu:

codzienny 171 m2

słoneczko 221 m2

Powierzchnia zabydowy:

codzienny 104 m2

słoneczko 127 m2

Wydaje mi sie, ze to moze wskazywac na nizszy koszt C117 - codziennego.

Co jeszcze ma wplyw na koszty tych projektow??

nei słoneczny a słoneczko z horyzontu

tak ale to jest powierzchnia z garażem i z tarasami bez garażu i bez tarasów wychodzi 104 m2 a powierzchnia dachu bez garazu to 185 m2

gdybym wybrała codzienny to i tak zmieniłabym garaz na dodatkowy pokój wieć ilośc pokoi i innych pomieszczeń byłaby identyczna jak w słoneczku

witam,

Moim zdaniem Codzienny jest najlepszy. Oglądałem w międzyczasie kilkanaście zbliżonych projektów i ten mi pasuje najbardziej. Powiem więcej - jest idealny. Zaraziłem tym domem przyjaciół i prawdopodobnie też będą mieszkać w C117.

Co do podwyższania ścianki kolankowej, bałbym się tego. No może te 30 cm ale nie wiecej. Znajomy projektant podpowiedział mi , że jezeli wogóle - to lepiej zwiekszyc kąt dachu na 40 stopni - pozostawiajac dolna krawedz dachu na tej samej wysokosci. W wyniku tego zwiekszy sie tez scianka kolankowa - ale dolna krawedz dachu zostanie na tej samej wysokosci.Wtedy zwiększy się powierzchnia, zwiekszy się wysokość poddasza, ale wg niego dom nie straci efektu przyjemnej chatki. Jezeli podniesiemy scianke kolankowa zbyt wysoko, to powstanie efekt budynku inwentarskiego albo stodoły (stodoły mnie nie brzydzą) ale jako dom wole miec budynek o ksztalcie Codziennego.

Codzienność planuję spędzić w Codziennym.

To super, dla mnie codzienny też jest najlepszy. Dobry pomysł z tą zmianą kątu dachu. Na razie jesteśmy na etapie kupowania działki, więc jeszcze zdołam przejrzeć parę projektów- póki co mam wrażenie,że przewaliłam ich tony, a codzienny plasuje się na miejscu pierwszym

:D szkoda tylko,że nikt jeszcze go nie zbudował- byłoby jak znalazł :)

jedyne minusy to ubikacja na wprost wejścia i malutki ganek- na forum architektów stwierdzili,że labrador mi się tam nie zmieści

:o myslę, że jednak gdzieś go upchnę. Hallo, kto buduje codzienny, niech się odezwie!!