lorak 05.11.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Właśnie rozważam ten projekt EMERYKA i te uwagi są świetne!!Zamierzam wyrównać ściany gabinetu i garażu do granic dachu likwidując podcienie. Podobnie z kuchnią. To uprości bryłę i powiększy kuchnię (będzie w kwadracie a więc bardziej ustawna). Jednak za garażem chcę rozbić – kosztem gabinetu – pomieszczenie gospodarcze na kosiarkę etc. Spiżarnię likwiduję na rzecz większej kotłowni i wc. Zostawiam jednak podcień z tyłu - jednak to lepsze niż nic..... Garaż łączę z domem drzwiami na korytarz. Jak sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 05.11.2005 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2005 Właśnie rozważam ten projekt EMERYKA i te uwagi są świetne!! Zamierzam wyrównać ściany gabinetu i garażu do granic dachu likwidując podcienie. Podobnie z kuchnią. To uprości bryłę i powiększy kuchnię (będzie w kwadracie a więc bardziej ustawna). Jednak za garażem chcę rozbić – kosztem gabinetu – pomieszczenie gospodarcze na kosiarkę etc. Spiżarnię likwiduję na rzecz większej kotłowni i wc. Zostawiam jednak podcień z tyłu - jednak to lepsze niż nic..... Garaż łączę z domem drzwiami na korytarz. Jak sądzicie?? No tak... tylko, ze to bedzie wtedy juz calkiem inny projekt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lorak 06.11.2005 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 Czemu inny? Właściwie to nie będzie bocznych podcieni po bokach. A naprawdę nic innego nie mogę znależć, a na domki z dwuspadowym dachem jakoś nie mogę patrzeć. Znasz może jakiś projekt podobny do EMERYKI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 06.11.2005 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2005 na domki z dwuspadowym dachem jakoś nie mogę patrzeć. Znasz może jakiś projekt podobny do EMERYKI? nie, nie znam. emeryka ma bardzo charakterystyczne lukarny, tez mi sie bardzo kiedys podobala. Ale jest za droga w budowie. Gdzies mialam wycene na same materialy i bylo to prawie 300 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lorak 07.11.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 No właśnie, w którymś katalogu widziałem cenę materiałów na stan surowy zamknięty: 208.000 netto. I za cholerę nie rozumiem skąd się to bierze. Co jest takiego drogiego w tym domu? Przecież inne domy są większe a wychodzą tańsze.... Nie bardzo to rozumiem.... A jaki projekt w końcu wybrałaś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izagrab 08.11.2005 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Z ta cena za materialy to znaczna przesada. My juz kryjemy dach i nie wydalismy nawet polowy tej kwoty a jakiej piszecie. Nie mozna sugerowac sie cenami z katalogow bo budujac metoda gospodarcza i samemu zamawiajac na skladach materialy mozna wszystko znacznie taniej kupic. Co do podcieni to caly urok tego domu zas likwidacja ich zdecydowanie zmieni zarys domu. Ten dom ma duza przestrzen wewnetrzna i nie trzeba go jeszcze poszerzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WuG 08.11.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 Dzięki za uwagi. Natchniony tym o czym piszecie postanowiliśmy wprowadzić Dwie zmiany: 1) likwidujemy okna w garażu i przysuniemy dom do sąsiada. 2) wejście do salonu "pod schodami" zamurujemy i w tym miejscu zrobimy drzwi z garażu. Co do podcieni, to zgadzam się z tym, że dodają uroku. Bez nich dom ten wygląda jak kurnik (i bez tego niektórzy twierdzą, że dom jest za prosty). Zastanawiamy się jeszcze nad zamurowaniem okna w gabinecie na praterze -tam będzie nasza sypialnia. Podcień przy garażu (i gabinecie) zamierzamy wykorzystać na przechowywanie drzewa do kominka (i juz mu cel przyświeca LOL). Jeden z pokoi na górze będzie przedzielony ścianką działową - tam zrobimy pralnie i suszarnie. Podpisaliśmy już umowę z murarzem. Zczynamy w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WuG 08.11.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2005 ACHA !!! IzaGrab - jeżeli masz jakieś foto to bardzo proszę prześli je mi. Wiesz jak to jest, gdy się dopiero zaczyna............ Strasznie kusi, żeby zobaczyć pierwsze efekty. Już się doczekać nie możemy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 01.02.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Czy jest mozliwosc wybudowania w tej cenie domu ale ze wszystkimi instalacjami, podlogami itp... Chcialbym w tej cenie miec salon, 3 (a moze i 4 ) pokoje-sypialnie, garaz. I zeby dalo sie w czyms takim zyc. Znalazlem ten oto projekt - codzienny http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=332&IdKolekcji= Wg Muratora koszty sa niskie - 145829. Jak podejsc do tej wartosci. Ile jeszcze trzeba dolozyc? Czy pokoje na gorze nie sa za male. Co z miejscem na ciuchy i inne rzeczy. Czy zmieszcza sie odpowiednio pojemne szafy - mam mnostwo ksiazek i tym podobne... Moze inny projekt, niedrogi w realizacji. Dodam, ze ogrod mam od poludnia. pliiiissss Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka176 01.02.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Pokoje są koszmarnie małe. W mieszkaniu mam większe. Jeszcze dodatkowo trzeba tam będzie wstawić jakieś szafy. Może i niedrogi ten dom, ale nie chciałabym takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fufa 01.02.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Szukam 1. taniego2. prostego3. funkcjonalnegodomu.Dosyć często szukając wg tego klucza trafiam na projekty autora C117 p.Biryło.Myślałem już o wielu projektach, z racji finansów jeszcze nie zdecydowałem. C117 jest w prostocie podobny do D07 p.Kowalskiego, też fajnego projektu. Ale D07 , szczególnie bez tej okładziny drewnianej na elewacji , moim zdaniem wyglądać będzie nie jak dom a jak budynek gospodarczy (kwestia gustu). C117 natomiast wygląda jak prawdziwy dom, no może domek. I gdybym miał kasę budowałbym C117, przerobiłbym tylko garzaż na dole na gabinet. Co do powierzchni pokoi na poddaszu nie do końca rozumiem. Ten dom ma 94 m2 trudno wiec spodziewać się 30metrowych pokoi. Te pokoje u góry po podłodze mają 16m2 , powierzchni liczonej ponad 1,9 m wysokosci każdy pokój ma prawie 9m. Jeżeli chcialby ktos powiekszyc ich powierzchnie (o wys ponad 1,9m) wystarczy albo zwiekszyc odrobine kat dachu, albo podwyzszyc scianke kolankową o 20-30 cm. Wydaje mi sie ,ze to nie zepsuje proporcji domku. Sądzę że nie zepsuje bo w D07 scianka kolankowa (na oko) ma 1,5 m, natomiast w C117 (na oko) 0,7m. Uważam ze te powierzchnie ponizej 1,9 m idealnie nadają sie na schowki.Znajomy budowlaniec powiedzial mi o takiej zasadzie, że wykończenie domu kosztuje (w uproszczeniu) drugie tyle co stan zamknięty surowy - jezeli zalożyć wg muratora stan zamknięty surowy za 100 tys (ceny warszawskie) to wykonczenie pod klucz ze wszystkim kosztowac powinno drugie 100 tys.Ja zakladam ze zbudowalbym go taniej - duzo kupujac samemu i biorac tanich fachowcow - co oczywiscie tez sie wiaze z siedzeniem i poilnowaniem na budowie,Moim typem (wtym momencie) jest C117 - bo trudno mi sobie wyobrazic lepsze rowiazania dla malego ALE praktycznego domku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 02.02.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 Pokoje na gorze tez wydawaly mi sie male. Powierzchnie przy skosnym suficie liczy sie od 1,90 wysk. Ale one po podlodze maja pewnie ze 12 m2. Po podniesieniu sciany kolankowej te pokoje beda super. Garazu nie bedzie w bryle domu. Tam zostanie zrobiony gabinet i schowek. Garaz bedzie "przyklejony do domu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
everyday 03.02.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 fajny domek i choć pokoje są małe, to zawsze jest to jednak dom, a nie mieszkanie w bloku Mnie isę też podoba, ale nigdy nie podniosę ścianek kolankowych , bo to zawsze psuje bryłę domu!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
everyday 03.02.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_332_9.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 03.02.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Liczy się 2000-2500 zł za m kw, przy średnim standarcie wykończenia: Ja już zbudowałem i mogę napisać jakie element są drogie i można je wykonać taniej:1. Stan surowy otwarty - tu wiele się nie zaoszczędzi2. Stan surowy zamknięty: dach (drogo to deskowanie i dachówka ceramiczna, taniej foli i np. blacha); okna (drogo - drewniane, taniej plastikowe) 2. Wykończenie - tutaj jest ogromne pole do wydawania pieniędzy, w zasadzie każdy element można wykonać w różnym standarcie i pprzy różnych cenach) Reasumując 200.000 na Twój dom może starczyć. Pamiętam, takiszacunek: stan surowy otwarty 34% kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniafedorek 04.02.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Witam, też się zastanawiam nad tym projektem... i sądzę, że za 200 tys bez działki powinno starczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 06.02.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 mi sie też ten projekt podoba... ten lub słoneczko ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła... pokoje na górze maja po 16 m2 podłogi tylko niska scianka kolankowa i kąt dachu sprawiaja ze podawane jest tak mało (to powierzchnia powyżej 1,90 m) mam wymairy pomieszczeń postaram sie wkelić potem zdjęcia z obrobionymi rzutami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniafedorek 06.02.2006 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 czekam z niecierpliwoscia ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 07.02.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 przepraszam wkleje rzuty dziś wieczorkiem wczoraj nie dałam rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 07.02.2006 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 A jak podchodzicie do wyceny Muratora?? Czy jest wiarygodna?? 145829 PLN - mila cena http://www.projekty.murator.pl/pliki/dom_332_8.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts