stefanpyra 28.03.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 No wlasnie, tez chcialbym poznac kogos, kto buduje dom wg tego projektu... Wiecej, napisalem maila do architekta, ktory ten projekt popelnil i nie dostalem rzadnej odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasminaa 29.03.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 a to nieładnie z jego strony może zajęty?? w końcu trochę tych domków natrzaskał.. myslę,że codzienny jest mało popularny, bo jest dość mały- ja osobiście albo zrezygnowałabym z garażu na rzecz powiększenia powierzchni albo usiłowałabym "wydłużyc" do o ok. 2 m, coby było więcej miejsca w garazu i pom. gospodarczym- na skłąd opału na przykład. Biorę jeszcze pod uwagę domek z jeleniogórskiego biura projektowego, o taki: http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-21.12a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fufa 29.03.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 A to ciekawe, bo mi ostatnio udało się z nim skontaktować poprzez jego stronę. .. Chyba jestem wybrańcem W dodatku - czego nie mogłem wczesniej uzyskac z innych biur gdy rozważałem inne domy, przesłał mi szczegółowe rysunki :rzut i przekrój dzięki którym wiem co i jak. Co dla mnie najważniejsze - napisał, że rozwiązanie z powiększeniem kąta dachu powinno działać i wyglądać ok. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasminaa 29.03.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 A to ciekawe, bo mi ostatnio udało się z nim skontaktować poprzez jego stronę. .. Chyba jestem wybrańcem W dodatku - czego nie mogłem wczesniej uzyskac z innych biur gdy rozważałem inne domy, przesłał mi szczegółowe rysunki :rzut i przekrój dzięki którym wiem co i jak. Co dla mnie najważniejsze - napisał, że rozwiązanie z powiększeniem kąta dachu powinno działać i wyglądać ok. pozdrawiam czyli co i jak, pisz nam tu!! co wynikneło z tych rysunków? bo masowo nie będziemy molestować szp projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fufa 29.03.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 rysunki techniczne - duzo wymiarów itd. Przecież nie będę opisywał jak wyglądają rysunki . Po prostu wszystko zgodnie z moimi oczekiwaniami- żadnych niespodzianek na szczęście. Ja wcale nie musiałem molestować projektantów . Napisałem trzy słowa, i miałem e-maila z odpowiedzia + rysunki... Sądzę że taka pracownia powinna się cieszyć z zainteresowania ich projektem (tak mi się wydaje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasminaa 29.03.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 rysunki techniczne - duzo wymiarów itd. Przecież nie będę opisywał jak wyglądają rysunki . Po prostu wszystko zgodnie z moimi oczekiwaniami- żadnych niespodzianek na szczęście. Ja wcale nie musiałem molestować projektantów . Napisałem trzy słowa, i miałem e-maila z odpowiedzia + rysunki... Sądzę że taka pracownia powinna się cieszyć z zainteresowania ich projektem (tak mi się wydaje) racja, jakoś jednak nie czuję się na siłach brać za to. Moze w końcu szanowny małż się popisze a jak zamierzasz rozwiązać ogrzewanie? tam jest dosyć małe pomieszczenie gospodarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 30.03.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Wybierz M14 Dom dla Ciebie z Muratora. Dasz radę, bo my też to chcemy zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fufa 30.03.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Pomieszczenie gospodarcze nie jest za duże, ale powinno wystarczyć. Zdążyłem sie zorientować, że kocioł na gaz potrzebuje pom o kubaturze 6m szesciennych , a na paliwo stałe chyba 8m szcesć. Pomieszczenie gosp. w Codziennym ma ok 4m kwadratowe , wiec kubature ma ok 11 metrów szesciennych . Więc wymagania spełnia z nakładem. Ja patrze na to z innej strony te pomieszczenie ma rozmiar przyzwoitej łazienki z bloku, - jak dla mnie wystarczy (oczywiscie tez chciałbym miec pom gospodarcze/warsztacik 30m2 - jest tylko mały szczegół: kasa...) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasminaa 30.03.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 my mamy teraz 38 m kw, więc codzienny to dla nas wypas:) z tym ogrzewaniem niby spoko, zmieści się, ale jeżeli chodzi o paliwo stałe, to gdzieś trzeba je składowac- i tu potrzeba jakieś 4 m kw, jak gdzieś wyczytałam (przynjamniej na ekogroszek). a, i garaż chyba jest maławy- trzeba gdzieś skłądować rowery, kosiarkę i kupe innych gratów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz01 09.04.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Niedawno robiłem wycene c117 i wyszło 1780 za m2.pozdrawiambartosz01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiołek 29.04.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Długo szukałam projektu wymarzonego domu tj. funkcjonalnego i na miarę moich możliwości finansowych. "Codzienny jest prawie idealny - stan na dzień dzisiejszy. Wszystko okaże się niedługo. Wprowadziłam kilka zmian. Czekam teraz na pozwolenie na budowę i zaczynam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 01.05.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 straszny mam problem z projektami, a najwiekszy z ocena kosztów i funkcjonalności tych projektów, potrzebuje 4 sypalni i slaonu: mam teraz 3 projekty: c117 codzienny ale chcialbym przerobic garaz na pokoj http://www.projekty.murator.pl/projekt_rzuty?IdProjektu=332&IdKolekcji=&action=showRzuty m03 moje miejsce http://www.projekty.murator.pl/projekt_rzuty?IdProjektu=288&IdKolekcji=&action=showRzuty słoneczko http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=71&a=156&sid=5 koszty wg muratora: c117 codzienny 145829 PLN - no ale jak sie z garzu zrobi pokoj - to moze byc troche wiecej m03 moje miejsce 171659 PLN Słoneczko 191.7 tys -ale nie jest to projekt i wycena z muratora Sylvia1 uwaza, ze w c117 - "codziennym" kosztorys jest niepelny, a Horyzont zawiera wszystkie pozycje... Heeeeeeeeeelp Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanpyra 01.05.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2006 Długo szukałam projektu wymarzonego domu tj. funkcjonalnego i na miarę moich możliwości finansowych. "Codzienny jest prawie idealny - stan na dzień dzisiejszy. Wszystko okaże się niedługo. Wprowadziłam kilka zmian. Czekam teraz na pozwolenie na budowę i zaczynam. Pewnie masz juz jakis "prawdziwy kosztorys"?? Mozesz sie nim podzielic, a przy okazji wprowadzonymi zmianami?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 02.05.2006 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 my też szukaliśmy swojego wymażonego i znaleźliśmy domek tego samego architekta - c115 - co o nim sądzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiołek 02.05.2006 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2006 Długo szukałam projektu wymarzonego domu tj. funkcjonalnego i na miarę moich możliwości finansowych. "Codzienny jest prawie idealny - stan na dzień dzisiejszy. Wszystko okaże się niedługo. Wprowadziłam kilka zmian. Czekam teraz na pozwolenie na budowę i zaczynam. Pewnie masz juz jakis "prawdziwy kosztorys"?? Mozesz sie nim podzielic, a przy okazji wprowadzonymi zmianami?? Pozdrawiam Codzienny jest prosty w budowie, nieduży, bez udziwnień i kosztownych upiększeń, a przy tym wygląda na funkcjonalny. Mam nadzieję, że wybuduję go sposobem gospodarczym i jeśli przekroczę podaną przez Muratora kwotę , to będzie to niewiele. Moje zmiany to: zmniejszenie pokoju (nr 14) na rzecz holu, gdzie będzie stał komputer i przniesienie komina w kotłowni do ściany szczytowej z lewej strony- względy funkcjonalne bo będzie wyżej wystawał nad dachem oraz estetyczne, nie w środku sypialni tylko przy ścianie. Zastanawiam się, czy nie zlikwidować po jednym oknie dachowym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emalin 11.05.2006 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Codzienny jest bardzo fajny, ale ze względu na potrzeby chcę wprowadzić następujące zmiany:1. Zastąpić garaż pokojem i jednocześnie wydłużyć pomieszczenie gospodarcze (skracając ten pokój) tak, aby wejście do niego i do pokoju były z korytarza (dwoje drzwi obok siebie).2. W tym nowym pokoju zrezygnować z okien bocznych na rzecz jednego okna od frontu.3. Wydłużyć dom o 70 cm., co spowoduje, iż w korytarzu na lewo od wejścia można utworzyć wnękę na wbudowaną szafę na ubrania bez zmniejszania pokoju powstałego z garażu.4. Wyliminowanie wydzielenia wiatrołapu i oczywiście przesunięcie wejścia do nowego pokoju tak, aby było okok wejścia do pom. gospodarczego (wtedy da się wbudować dość długą szafę). 5. Wydłużenie wejściowego daszka i podestu, aby się zmieściły rowery.6. Powiększenie powierzchni okien połaciowych, ale pozostawienie tylko po jednym. i chyba tyle - projekt c117 jest świetny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewek 18.06.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 Witam miłośników C117 (mam nadzieję, że jeszcze miłośników bo ostatni post z maja - mogły się co u niektórych typy pozmieniać).My chcemy się zmieścić w 250000zł. Standart podstawowy. Na poddaszu w pokojach i łazience po jednym oknie połaciowym. Rezygnacja z zadaszonego tarasu. Wewnątrz żadnych zmian, dla nas jest ok. Okna PCV, dachówka cementowa lub blacha, panele ok.30zł., glazura i terak. od 25 do 35 zł. Do Układania podłóg i kafli no może jeszcze tynków na parterze zabierzemy się sami. A całość budowy musimy zlecić. I tu się obawiam że te 250000zł nie wystarczy, bo jak teraz słyszę to bardzo robocizna drożeje. Może ktoś z okolic Szczecina też buduje taki domek, lub chociaż podobny w wyglądzie i metrażu. Dobrze by było z kimś porozmawiać na temat firm z terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasminaa 02.07.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Właśnie,a może ktoś z okolic Wrocławia lub Opola buduje codzienny? Z miłą chęcią wybiorę się pooglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hemor 09.07.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Witam, Ja wybralem C117 pewnie tak jak wiekszosc z Was ze wzgledu na w miare niewielki koszt budowy. Mowiąc krótko, w mojej okolicy srednie mieszkanie - 60m2 kosztuje ok 160 tys. złotych(gołe sciany, bez drzwi itd..) , wiec majac dzialke nie zastanawielm sie dlugo. Duzo wiekszego domu nawet nie szukałem, bo nie planuje duzej rodziny a poaz tym kto by te setki metrów sprzątal i ogrzewal!. Budowe zaczynam na przelomie sierpnia i wrzesnia. Zmiany jakie wprowadzilem to usuniecie po jedym oknie dachowym, i poszerzylem bryle budynku od strony garażu o 80cm. Zyskalem garaz normalnych rozmiarów (bo ten co byl w projekcie to chyba dobry tylko dla Matiza) i przy okazji ciut wieksze pom. gospodarcze i pokoje u góry. Jeżeli jest ktos z okolic trojmiasta kto buduje C117 chetnie podziele sie uwagami. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 09.07.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Będę Wam kibicowała przy budowie, i życzę Wam abyście się zmieścili w kwotach o których piszecie. Moje doświadczenia z budową mówią, że kosztorysy przedstawane przez biura projektowe (w tym i Muratora) są BARDZO!!!!!!!! mocno niedoszacowane. Ja wybudowałam już dom i ostatnio (dzięki uwagom kilku forumowiczów o zawyżaniu kosztów budowy) weszłam na stronę projektanta mojego domu i wydrukowałam sobie kosztorys mojego domu. Wg opisu zrobiony wg średnich stawek SEKOCENBUD za III kw 2005 roku (a więc stosunkowo świerzy) i co: oczywiste braki wielu elementów (liczone tylko grube materiały), błędy w obmiarze (i to czasami o 100%), niektórych lementów wogóle brak (np. tynku zewnętrznego - a to bagatela prawie 8kPLN). Nie wspomniano jeszcze o jednym: SEKOCENBUD podaje kwoty z rynku FIRM, a nie inwestorów prywatnych (ceny jakieś 30-40% niższe od realnych dla takich klientów jak my). Ot to moje uwagi. Ale budowa to i tak wielka frajda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts