Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt EMERYKA pracownia ARCHIPELAG

Recommended Posts

Witam! Od jakiegoś czasu szukamy odpowiadającego nam projektu :roll: Pólka na regale ugina się pod ciężarem katalogów z projektami, o ilości godzin, jakie spędziłam w internecie wertując strony z projektami lepiej nie mówić! :roll: i cały czas mam wrażenie, że jesteśmy w tym samym miejscu... :( Wśród naszych faworytów jest także codzienny ... Pociąga nas jego prostota... i najważniejsza rzecz, którą chcielibyśmy zmienić - to dodać jeszcze trochę metrów w garażu, by stał się dwustanowiskowy! :lol: Co o tym myślicie - nie wpłynie to znacząco na formę domku? Do plusów zaliczyć można powiększeni pomieszczenia gospodarczego i sypialni na górze...

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj!

Osobiście sądzę, że cały urok tego domku właśnie polega na tym, zę jest taki prosty i stosunkowo niewielki! Myślę też, że na pewno wpłynie to na wygląd domku ale czy na jego formę?- chyba nie . Może warto pozostawić dom w miarę niezmienionej formie a obok garażu postawić wiatę? pozdrawiam i powodzenia!

• 2 weeks później...
Witam,

Ja wybralem C117 pewnie tak jak wiekszosc z Was ze wzgledu na w miare niewielki koszt budowy. Mowiąc krótko, w mojej okolicy srednie mieszkanie - 60m2 kosztuje ok 160 tys. złotych(gołe sciany, bez drzwi itd..) , wiec majac dzialke nie zastanawielm sie dlugo.

Duzo wiekszego domu nawet nie szukałem, bo nie planuje duzej rodziny a poaz tym kto by te setki metrów sprzątal i ogrzewal!:).

Budowe zaczynam na przelomie sierpnia i wrzesnia. Zmiany jakie wprowadzilem to usuniecie po jedym oknie dachowym, i poszerzylem bryle budynku od strony garażu o 80cm. Zyskalem garaz normalnych rozmiarów (bo ten co byl w projekcie to chyba dobry tylko dla Matiza) i przy okazji ciut wieksze pom. gospodarcze i pokoje u góry.

Jeżeli jest ktos z okolic trojmiasta kto buduje C117 chetnie podziele sie uwagami.

Pozdrawiam,

hej, ja tez zastanawiam się nad budową domu C117, mam pytanie czy robiłeś juz kosztorys według cen z okolic trójmiasta? bedziesz budował zatrudniając firmę czy metodą gospodarcza?

witam,

Nie robiłem kosztorysu. Buduje i tyle. Tydzień temu zacząłem. Ogrodzenie łącznie z bramą już prawie gotowe. Ława zaszalowana , gotowa czeka na przyjazd gruchy. Jak narazie wszystkie koszta zwiazane z rozpoczeciem budowy (projekt, adaptacja, pozwolenie i to co do teraz zrobiłem), nie licząc robocizny wyniosło mnie ok 12000 zł, nie licząc kosztu zakupu gruntu oczywiście. Pozdrawiam!

Witam!

To mój pierwszy post na tym forum, chociaż œledzę je już od jakiegoœ czasu. Jestem w trakcie kupowania działki. Z projektów najbardziej odpowiada mi

http://www.domek.net.pl/mur_poludniowy/mur_poludniowy_front.htm

Salon i pokoje dzieci będš od południa, więc nasłonecznione. Zamierzamy wprowadzić kilka poprawek, np. zrezygnować z okien dachowych.

Pozdrawiam

Wtajcie "codzienni" Niecodzienni:) Dołączamy do entuzjastów tego domku choć jesteśmy dopiero na etapie kupna działki. Jak wszystko dobrze pójdzie to wiosną ruszymy "do dzieła". Jesteśmy ze Słupska - może ktoś po sąsiedzku też przymierza się do tego projektu???? Grunt żeby zmieścić się w 250 000 "pod klucz" :-? No ale zobaczymy... Pozdrawiamy i czekamy na dalszy rozwój sytuacji.

• 1 month później...

Witam czy ktoś z was ma może już projekt codziennego i może podesłać przekroje, mój e-mail: [email protected]

Nie wiem jakiej wysokości są pokoje na piętrze i o ile się powiększą jak podniosę ściankę kolankową. Z góry dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Remik

Dome jest fajny wizualnie i niby nieduży, ale jak chcesz oszczędzać, to weź pod uwagę takie punkty:

- wykusz jest bardzo drogą częścią domu w budowie (aż trzy wielkie okna - nawet fiksy to duży koszt, oblicowanie klinkierem, dach się komplikuje na wielospadowy), w użytkowaniu taki wykusz daje mało powierzchni mieszkalnej, a będzie uciekać ciepło.

- duże zadaszenie nad wejściem - droższy dach, do tego słupki klinkierowe, ładne (też do dyskusji), ale funkcja marna

- jeśli chcesz wykorzystać poddasze, to do wyceny obecnej dodaj schody, okna dachowe, instalacje na górę

Nie jest to dom oszczędny, pomimo, że wygląda prosto.

przede wszystkim szukaj domku bez komplikacji dachu, dwuspadowy, bez lukaren, niepotrzebnych daszków, natomiast owszem warto mieć zadaszenie tarasu, bo to przydatna rzecz (natomiast ogromny dach nad wejściem raczej nie - na tę chwilę zaczekania na otwarcie drzwi starczy coś znacznie mniejszego). Wszelkie wykusze są nadmiernie drogie do ich funkcji, powiększają długość ścian zewnętrznych, ilość okien i powierzchnię dachu. Często są za małe i ostatecznie pełnią funkcję tylko dekoracyjną. Wtym projekcie ma stać tam komplet wypoczynkowy, ale po co wtedy te okna wielkie do podłogi, jeśli są zasłonięte kanapą. Jak siedzisz do nich tyłem - będzie zimno w plecy w zimie, utrudniony dostęp do okien i slońce świeci w dodatku w telewizor. Schody w tym salonie go bardzo zmniejszą, poza tym w takim ważnym miejscu domu muszą być piękne, drewniane - więc drogie! Przestrzeń pod schodami jest mało użyteczna, kurzy się tam bardzo przy wchodzeniu, jeśli schody s,ą ażurowe, a pełne w salonie nie są fajne.

Oczywiście miło jest wydawać kasę też tylko na sam efekt wizualny, ale to nie jest wątek dla budowniczych do 200 tys.

Witam,

juz koncze budowe stanu surpwego mojego "codziennego". Koszty tak jak wyczytalem są wiele wieksze niz w kosztorysach. Ale jeszcze jakos ciągne:) i chyba skoncze w przyszlym roku. A "budowlancom" ze slupska mogę pokazac co mam jesli sa zainteresoani:) mają niedaleko:)

dopiero podczas budowy zdalem sobie sprawe o kilku minusach projektu, takich jak schody, czy wielkosc garazu... Ale nic to...buduje dalej i zyczcie mi powoedzenia:) pozdrawiam

Witam! My kupiliśmy projekt jakiś czas temu.Cena 200tys. za taki domek to już daleka przeszłość. Mi osobiście odeszła ochota na budowanie.Ceny materiałów i robocizny szaleją. Nie wiem czy wystarczy nam 270tys. rezygnując oczywiście z 3 okien dachowych, zadaszenia tarasu i ganku, okładzin z drewna i klinkieru na ścianach.Szkoda, bo jeżeli zbudujemy oczywiście to wyjdzie z tego taka pospolita chatka bez charakteru.

HEMOR może byś zdradził ile wydałeś do tej pory. Miło by też było obejrzeć zdjęcia z budowy Twojego CODZIENNEGO.

Pozdrawiam sympatyków Codziennego.

Witam,

juz koncze budowe stanu surpwego mojego "codziennego". Koszty tak jak wyczytalem są wiele wieksze niz w kosztorysach. Ale jeszcze jakos ciągne:) i chyba skoncze w przyszlym roku. A "budowlancom" ze slupska mogę pokazac co mam jesli sa zainteresoani:) mają niedaleko:)

dopiero podczas budowy zdalem sobie sprawe o kilku minusach projektu, takich jak schody, czy wielkosc garazu... Ale nic to...buduje dalej i zyczcie mi powoedzenia:) pozdrawiam

Witaj,

Powiedz cos wiecej na temat Twojej budowy... Dlaczego schody sa problematyczne?? Bo garaz to faktycznie jest malenki :(

A jak duza roznica jest w kosztach budowy z tym co bylo w kosztorysie?? Z czego budujesz swoj domek i jaka metoda (systemem gospodarczym czy moze zleciles prace firmie budowlanej). Wybacz moja ciekawosc ale tez przymierzamy sie do budowy CODZIENNEGO i chetnie skorzystamy z doswiadczenia osoby, ktora juz buduje ten dom o ile zechcesz sie z nami podzielic tymi informacjami :)

ZYCZE POWODZENIA 8)

Pozdrwiam,

Marta

• 3 weeks później...

witam miłośników codziennego i nie tylko

osobiście dołączmy do tego grona jestem tak jak większość przed zakupem tego projektu ale nie ukrywam, że mam duże obawy ze względu na przeróbki a właściwie na ceny. Mało kto chce takie coś przerarabiać wolą od podstaw a jak znalazłem to mnie ceny trochę szokują 1000 adaptacja 2500 przeróbki oczywiście netto sam już nie wiem czy to dużo czy mało?? także licze na wasze opinie. Zakres przeróbek chyba jak większośc czyli podniesienie ściany kolankowej poszerzenie o około 1 metr no i balkon.

pozdrawiam

• 2 months później...
dla mnie najtańszy to przede wszystkim dom, który nie wymaga dużej powierzchni dachu ( to jest najdroższa częśc domu) a więc też o małej powierzchni zabudowy!, w jednym pionie instalacje, dach dwuspadowy, najlepiej bez okien dachowych. mysle że mniej niz 100m pow. netto to juz mało (chyba ze dla jednej osoby) poniewaz dom musi byc domem a nie mieszkaniem: miec odpowiednie powierzchnie gospodarcze a nie koniecznie garaż

• 2 months później...