brachol 11.12.2004 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Witamjako ze jeszcze mieszkamy w bloku to nie mam ogrodu ale tak czy inaczej w domu chcilbym miec zywa choinke na swieta i teraz mam pytanie czy takie drzewko bedzie pozniej roslo kolo domu czy pomimo tego ze jest w doniczce jest to raczej jednorazowa sprawa? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 11.12.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Jeśli szybko się uwiniesz ze świętami to powinno się udać. Taki sam pomysł przyszedł nam do głowy, więc zbadaliśmy temat. Jeśli drzewko nie będzie zbyt długo przebywało w domu to nic nie powinno mu się stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 11.12.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Jeśli szybko się uwiniesz ze świętami to powinno się udać. Taki sam pomysł przyszedł nam do głowy, więc zbadaliśmy temat. Jeśli drzewko nie będzie zbyt długo przebywało w domu to nic nie powinno mu się stać Drzewko nie powinno stać w domu dłużej niż 10-14 dni. Później trzeba je wynieść najlepiej na dwór- pod warunkiem , że nie będzie akurat siarczystych mrozów. Koniecznie kupuj drzewko, które ROSŁO w pojemniku a nie takie , które zostało tydzień przed sprzedażą PRZESADZONE do donicy lub wiadra. Wbrew pozorom łatwo to odróżnić a efekty później są diametralnie różne. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 11.12.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Z resztą poczytaj temat:http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=18663&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=drzewko+doniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 11.12.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 "choinka w doniczce" cóż za poważny probem budowlany. "Pamiętajcie o ogrodach", czyli "Rośliny, mała architektura; problemy, rady... " - http://murator.com.pl/forum/viewforum.php?f=38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.12.2004 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 "choinka w doniczce" cóż za poważny probem budowlany. a wymiana doswiadczen dotyczy tylko budowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agiszonek 11.12.2004 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 radzilabym poprosic o wyjecie drzewka z doniczki i sprawdzenie korzeni. Sama w zeszlym roku bylam swiadkiem jak w jednym z supermarketow jedna pani o to poprosila i okazalo sie ze w doniczce tkwi sciete drzewko. Takie jak wiadomo nie ma szans sie przyjąć.pozdrawiamagnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 11.12.2004 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Ja też pytałem się na forum, czy jodła kaukazka przyjmie się po przesadzeniu z doniczki do ogrodu. W sklepie ogrodniczym otrzyłałem odpowiedź, że ok. 10% tych drzew się przyjmuje po przesadzeniu. Chodzi o to że ten gatunek ma taki system korzeniowy, że trudno go nie uszkodzić w trakcie przesadzania z gruntu do doniczki. Chodzi o drzewka, które rosły w gruncie a na święta są przesadzane do doniczek i sprzedawane jako drzewka świąteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia-rum 11.12.2004 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 Witam A ja zrobiłam tak : po świętach owinęłąm donice z choinką starymi ręcznikam i wystawiłam na balkon (żeby nie przemarzły korzenie ) na wiosnę wsadziłam do ogródka i od dwóch lat świerk rośnie sobie spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.12.2004 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 dzieki za wszystkie odpowiedzi wychodzi an to ze kupie taqka choinke i moze bedzie rosnac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.12.2004 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Ja też pytałem się na forum, czy jodła kałkaska . Strasznie nieprzyjemna musi być taka jodła J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagoda 12.12.2004 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 W Praktikerze są piękne jodełki wysokości 100-120 cm. Jednak na ulotce wyraźnie jest napisane, ze to drzewko swiąteczne i nie gwarantują, że wysadzone do gruntu przyjmie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 12.12.2004 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Jezeli ma się przyjąć to -kupić w punktach gdzie handlują tylko roslinami ogrodowymi,robią to cały rok a nie na bazarze czy w supermarkecie (drzewko musi być zasadzone w donicce i w niej rosnąć w róznych warunkach oświetleniowych)-krótko w domu-pozniej do ciemnej nieogrzewanej piwnicy do czasu dodatnich temperatur (pobyt w ciepłym domu "rozhartowuje" drzewko tak samo jak nagły skok temp. zimą), no chyba, że zima będzie taka jak teraz to od razu na balkon. -pierwszy rok i tak drzewko odchoruję dopiero w drugim roku można spodziewać się normalnych przyrostów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loop 13.12.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 ja już takie 3 choinki mam. Z każdego roku. Z tym że 2 ostatnie są niestety do wykopania. Tylko ta sprzed 3 lat rośnie.Wszystkie były kupowane od ogrodnika i rosły od sadzonki w takich wielkich torbach parcianych o kształcie donicy.Sądze że reguły nie ma. A może to ja mam pecha. Inny ogrodnik mi powiedział że korzenie które my widzimy to służą świerkowi tylko to trzymania pionu, natomiast wodę pije świerk takimi włoskowatymi małymi korzonkami których prawie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 13.12.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Z marketów dzrewka w doniczkach rzadko się przyjmują, bo są źle wykopywane. Najlepiej kupić u ogrodnika i zasadzić je w odpowiednim czasie w przeciwnym wypadku szanse na przyjęcie na działce są mizerne.Rok temu kupiłem drzewko w markecie. System korzeniowy wydawał się OK ale niestety nic z tego nie wyszło ,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 13.12.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Ja 5 lat temu kupiłem choinke w donicy, stała w domu całe sięta i jeszxcze miesiąc nastepnie przesadziłem ja do gruntu. Fakt, że nie rosła ale tez nie uschła więc przed kolejnymi świetami znów ją wykopałem i znów pomieszkała troche w domu, po po po swietach wróciła do ogrodu i pewnie manewr wykonałbym po raz trzeci, ale miała takie duze przyrosty, że szkoda mi jej było. Mocna sztuka jakś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts