Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

choinka w doniczce

Recommended Posts

Jeśli szybko się uwiniesz ze świętami to powinno się udać. Taki sam pomysł przyszedł nam do głowy, więc zbadaliśmy temat. Jeśli drzewko nie będzie zbyt długo przebywało w domu to nic nie powinno mu się stać

Drzewko nie powinno stać w domu dłużej niż 10-14 dni. Później trzeba je wynieść najlepiej na dwór- pod warunkiem , że nie będzie akurat siarczystych mrozów.

Koniecznie kupuj drzewko, które ROSŁO w pojemniku a nie takie , które zostało tydzień przed sprzedażą PRZESADZONE do donicy lub wiadra.

Wbrew pozorom łatwo to odróżnić a efekty później są diametralnie różne.

pzdr

Ja też pytałem się na forum, czy jodła kaukazka przyjmie się po przesadzeniu z doniczki do ogrodu. W sklepie ogrodniczym otrzyłałem odpowiedź, że ok. 10% tych drzew się przyjmuje po przesadzeniu. Chodzi o to że ten gatunek ma taki system korzeniowy, że trudno go nie uszkodzić w trakcie przesadzania z gruntu do doniczki. Chodzi o drzewka, które rosły w gruncie a na święta są przesadzane do doniczek i sprzedawane jako drzewka świąteczne.

Jezeli ma się przyjąć to

-kupić w punktach gdzie handlują tylko roslinami ogrodowymi,robią to cały rok a nie na bazarze czy w supermarkecie (drzewko musi być zasadzone w donicce i w niej rosnąć w róznych warunkach oświetleniowych)

-krótko w domu

-pozniej do ciemnej nieogrzewanej piwnicy do czasu dodatnich temperatur (pobyt w ciepłym domu "rozhartowuje" drzewko tak samo jak nagły skok temp. zimą), no chyba, że zima będzie taka jak teraz to od razu na balkon.

-pierwszy rok i tak drzewko odchoruję dopiero w drugim roku można spodziewać się normalnych przyrostów.

ja już takie 3 choinki mam. Z każdego roku. Z tym że 2 ostatnie są niestety do wykopania. Tylko ta sprzed 3 lat rośnie.

Wszystkie były kupowane od ogrodnika i rosły od sadzonki w takich wielkich torbach parcianych o kształcie donicy.

Sądze że reguły nie ma. A może to ja mam pecha.

Inny ogrodnik mi powiedział że korzenie które my widzimy to służą świerkowi tylko to trzymania pionu, natomiast wodę pije świerk takimi włoskowatymi małymi korzonkami których prawie nie widać.

Z marketów dzrewka w doniczkach rzadko się przyjmują, bo są źle wykopywane. Najlepiej kupić u ogrodnika i zasadzić je w odpowiednim czasie w przeciwnym wypadku szanse na przyjęcie na działce są mizerne.

Rok temu kupiłem drzewko w markecie. System korzeniowy wydawał się OK ale niestety nic z tego nie wyszło ,.

Ja 5 lat temu kupiłem choinke w donicy, stała w domu całe sięta i jeszxcze miesiąc :lol: nastepnie przesadziłem ja do gruntu. Fakt, że nie rosła ale tez nie uschła więc przed kolejnymi świetami znów ją wykopałem i znów pomieszkała troche w domu, po po po swietach wróciła do ogrodu i pewnie manewr wykonałbym po raz trzeci, ale miała takie duze przyrosty, że szkoda mi jej było. Mocna sztuka jakś :o