Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje montaż okna 150x130?

Recommended Posts

W jednym przypadku zajmie to godzinę /plus dojazdy, bo chyba nie sądzicie, że w drodze na 4 piętro montażyści nie są w pracy/ w drugim 5 godzin. Dużo jest zależnych.

Znajdziesz firmy za 200-300zł i takie za tysiąc, a wykonany przez nie zakres robót będzie tego warty.

• 3 weeks później...
Nie no, ja nie mówiłem, że za 300 to da się w dobrej firmie. Tzn. da się, ale to raczej będzie dolna stawka i może obejmować wyłącznie montaż i ew. demontaż (jeśli nie jest to coś skomplikowanego). Raczej ciężko będzie w tej cenie o jakieś sensowne obróbki, przemontowanie parapetów, zabranie starych okien itp...

Trzeba umieć i chcieć. :)

Za 300 zł to bym jednak zlecił dobrej firmie.

300zł zapłaciłem za montaż drzwi wejściowych PCV. Kilka kotew i kiepsko zamontowany próg. Żadnych obróbek bo zrobili to elewaciarze i tynkarz. Dobra firma to nawet nie chciała słyszeć o takie fusze. Zmarnowana kasa.

Fakt że potrzeba do takiego skrzydła 2 osób bo waży to z 75kg. :)

300zł zapłaciłem za montaż drzwi wejściowych PCV. Kilka kotew i kiepsko zamontowany próg. Żadnych obróbek bo zrobili to elewaciarze i tynkarz. Dobra firma to nawet nie chciała słyszeć o takie fusze. Zmarnowana kasa.

Fakt że potrzeba do takiego skrzydła 2 osób bo waży to z 75kg. :)

Patrząc czysto technicznie, to przeciętne drzwi to też ok 6mb jak okno z tematu.Tyle że drzwi to większa odpowiedzialność (częstsze reklamacje) i wymaga większej dokładności i fachowości. Oraz wspomnianej podwaliny pod próg, bo jak widać - niezależnie od zakresu oferty bywa różnie oceniane..

W obecnych czasach jeżeli firma bierze za montaż jednego okna zamawianego "solo" mniej niż 1000zł to jest to czysta okazja. Oczywiście jak okien jest więcej to cena jednostkowa spada. Wynika to z faktu, że do jednego okna trzeba wysłać grupę montażową, która prawdopodobnie w tym dniu już nic więcej nie zrobi (i nie zarobi) a zapłacić im pensję trzeba.

Wiem, że dla osób nie prowadzących firmy może to się wydawać "zdzierstwem" ale przedstawiłem realne podstawy kalkulacji kosztów.

To najlepiej będzie wysłać takie zapytanie do 2-3 firm w okolicy. Uzyskasz odpowiedzi z "podkładką".

Firmy wycenią to kompleksowo.

Obawiam się, że na sam montaż powierzonego okna to trzeba poszukać ekipy na jakimś serwisie ogłoszeniowym.

Nie. Planuje wziąć kredyt na remont i to wiąże się z wypełnieniem kosztorysu min stolarki okiennej.:yes:. Dlatego pytam ile kosztuje robocizna.

Jesus. :(

A ile masz tych okien jeszcze? Nie warto wpisać od razu wszystkich? Przecież liczba okien zmienia postać rzeczy.

A i tak łatwiej kupic okna z montażem jak napisał @finlandia.

Nie. Planuje wziąć kredyt na remont i to wiąże się z wypełnieniem kosztorysu min stolarki okiennej.:yes:. Dlatego pytam ile kosztuje robocizna.

Dobrze jest napisać w jakim celu pytasz :)

Remont to pewnie więcej niż wymiana okien.

Wyślij kilka zapytań do firm wykonujących taki remonty aby przedstawili wstępny kosztorys.