Kornelia2018 19.10.2021 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Witam, wszystkich. To mój pierwszy post na Forum, więc proszę o wyrozumiałość...Otóż, kupiłam dom wolnostojący, jest w nim zainstalowany kocioł CO gazowy, który grzeje wodę w kaloryferach. Niemniej, jest to wieś, często są tutaj awarie prądu. Wówczas piec się wyłącza. Aby mieć jakieś alternatywne ogrzewanie, kupiłam piec kominkowy tzn. taką kozę z szybą w drzwiczkach. Poprzedni właściciele mieli podobny piecyk i nim grzali, jednak nieopatrznie go zlikwidowałam. Problem polega na podłączeniu owego piecokominka do komina, za pomocą rur i kolana. Otóż, średnica wylotu z pieca wynosi 150 mm, natomiast otwór w kominie - 130 mm. Wiem, że można zastosować taką przejściówkę, redukcję. I tutaj mam pytanie - czy mam się bawić w tą redukcję, czy po prostu wywalić w kominie większy otwór? Obecnie w kominie tkwi taka metalowa rura o podanej wyżej średnicy. Musiałabym ją wykuć i (jak domniemam) zastąpić inną o średnicy zgodnej ze średnicą rury wychodzącej z pieca? Proszę o wszelkie porady, informacje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 19.10.2021 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Wszystko zależy jakiego rodzaju masz komin. Jeżeli jest to metalowy to nic nie zrobisz, jeżeli murowany to możesz rozkuć i wstawić nowy króciec pasujący na przyłącze od kozy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornelia2018 20.10.2021 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Bardzo dziękuję za informację Komin jest ceglany czyli murowany. Nie wiedziałam, że ta rura tkwiąca w cegłach nazywa się króciec - wielkie dzięki. Przynajmniej jak będę kupować zestaw przyłączeniowy, nie wyjdę na niekumatą W takim razie będę kuć komin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 20.10.2021 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Tylko pamiętaj o dobrym kierunku połączeń rury od pieca do komina. Jeżeli przyjdzie Ci zastosować kolano to polecam regulowane bo ze stałym nieraz jest problem z uzyskaniem odpowiedniego kąta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts