Zubr86 19.10.2021 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 (edytowane) Witam, trzy lata temu w pomieszczeniu gospodarczym z gniazdkiem i żarówką zrobiłem sobie warsztat stolarski, obecnie mam 2x2 świetlówki oraz 2x2 i 2x3 gniazdka 16A, przewody oświetleniowe mają 3x1,5mm2 a gniazdkowe 3x2,5mm2.Obecnie chcę osiągnąć 6x3 gniazdka natynkowe, hermetyczne 16A oraz 6x1 świetlówki 120 cm, włączane parami. A ponad to zastosować skrzynkę rozdzielczą z wyłącznikiem-różnicowo prądowym i wyłącznikami nadprądowymi. Z grubsza sobie wszystko przemyślałem, w skrzynce ma to wyglądać następująco: lampka sygnalizująca LED > wyłącznik izolacyjny 100A > wyłącznik różnicowoprądowy (o jakim prądzie znamionowym, nie wiem jeszcze) > wyłącznik nadprądowy B16 dla 3x3 gniazdka z jednej strony > wyłącznik nadprądowy B16 dla 3x3 gniazdek z drugiej strony oraz wyłącznik nadprądowy B10 dla oświetlenia. Oświetlenie ma zużywać 108 W, zaś maksymalna konfiguracja podłączonych urządzeń (na dziś nie osiągalna i raczej nie prawdopodobna) to 4300 W, do osiągnięcia na dziś około 3300 W w tym samym czasie i w jednym przewodzie i gniazdku. Problem mam taki że przeczytałem iż wyłącznik izolacyjny to nie wyłącznik główny do codziennego użytkowania, domyślam się że należałoby kupić jakiś wyłącznik, doprowadzić do niego przewód doprowadzony do budynku a następnie od niego przewód poprowadzić do skrzynki i umieszczonego w niej wyłącznika izolacyjnego. Celem tego przedsięwzięcia jest ułatwienie sobie codziennej pracy, mam w zwyczaju na koniec dnia odpinać od zasilania wszystkie urządzenia, zamiast robienia obchodu chciałbym mieć taki wyłącznik główny przy wejściu, wykonywać jeden ruch i nie martwić się że coś zostało podłączone do gniazdka.Podobna sytuacja jest nieco wcześniej idąc po przewodzie, w pomieszczeniu obok jest rozłącznik nadprądowy C32, który używaliśmy jako główny, aby dokonywać jakiś prac dalej. Wszyscy przeżyli, nie wiem kto i kiedy go tam umieścił ale w pierwszej kolejności trzeba byłoby to zmienić. No i zawsze jest dobrze porozmawiać, jako że tu nie mam po prostu z kim podyskutować. E: chciałem jeszcze zapytać czy świetlówki LED można połączyć szeregowo, czy też aby aby włączać je parami będę musiał do każdej pary dodać puszkę? Edytowane 19 Października 2021 przez Zubr86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.10.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Proponuję zatrudnić elektryka dla własnego bezpieczeństwa i jemu wyłożyć co chcesz mieć i gdzie. Ważne jest nie tylko, czy coś działa, ale jeszcze czy jest właściwa ochrona przeciwporażeniowa dla poszczególnych urządzeń. Z Twojej wypowiedzi wynika, że jesteś laikiem w tych sprawach i wiedz nikt Ci na forum nie udzieli rady, gdyż nie będzie brał odpowiedzialności za Twoje i innych życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zubr86 19.10.2021 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Ile może kosztować zatrudnienie elektryka do tych celów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 01.11.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Witam, trzy lata temu w pomieszczeniu gospodarczym z gniazdkiem i żarówką zrobiłem sobie warsztat stolarski, Nawet nie napisałeś czy masz instalację jedno- czy trójfazową. Jaki układ sieci, jak jest poprowadzona i skąd, jak zabezpieczona. To ważne, bo w warsztacie, gdzie występują maszyny wirujące, świetlówki dają efekt stroboskopowy. Co może być niebezpieczne. Z tego powodu korzystniejsze jest oświetlenie z różnych faz. W ogóle, zagadnienie trzeba rozpatrywać całościowo, a nie jako pojedyncze puzzle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts