rafael20000 19.10.2021 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Witam, potrzebuję porady.W skrócie: stary dom drewniany z bala, strop drewniany, poddasze nieużytkowe. Ściany wewnętrzne cześć drewniana cześć murowana z cegły.Chcę usunąć ścianę łączącą dwa pomieszczenia, ściana z cegły grubości 12 cm, obecnie w tej ścianie są drzwi szerokości około 90 cm. Docelowo otwór ten chcę poszerzyć do około 3m szerokości.Dodatkowo u góry, przez środek otworu przebiega prostopadle legar drewniany (tragarz) który podpiera strop. Mój pomysł to: Z każdej strony zostawię około 30 cm ściany a na niej wstawię dwuteownik stalowy który śrubami skręcę do ściany i do stropu. Na tym dwuteowniku będzie spierał się wspomniany wcześniej tragarz.Czy to ma rację bytu? Jak duży zastosować dwuteownik? czy te ścianki nie będą zbyt obciążone? Na co zwrócić uwagę ? A może zastosować całkiem inne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.10.2021 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Prześlij jakieś rysunki i zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafael20000 19.10.2021 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Tak na szybko rysunek, jutro bedą zdjęcia. czarny kolor- tak jest czerwony - tak ma byc niebieski- dwuteownik który chce wstawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafael20000 20.10.2021 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Przesyłam zdjęcia. Obecny otwór ma już 1,1m a chce go poszerzyć do 3 metrów. Na zdjęciach są widoczne ślady na ścianach dokąd chce poszerzyć otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafael20000 21.10.2021 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Pomoże ktoś? jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 22.10.2021 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Czy rozważałeś możliwość zrobienia nadciągu na nieużytkowym poddaszu i "podciągnąć" tragarz do niego. Ścianki 12 nie nadają się do tego, aby wspierać podciąg, który chcesz wykonać z belki stalowej, zwłaszcza jak będą to kawałki ścianki, przyklejone do ścian drewnianych. To nie jest takie proste doradzić, bo to jest bezpieczeństwo Twoje i domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafael20000 22.10.2021 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Nadciąg, jestem otwarty na każde dobre rozwiązanie, tylko z czego go wykonać i jak odpowiednio podciągnąć tragarz do niego. Znajomy polecał mi ten sposób ale jakoś bardziej przypadł mi do gustu podciąg. Ale powtarzam jestem otwarty na wszelkie rozwiązania.Jeśli Nadciąg to może wstawić w dwóch miejscach na poddaszu. Rozłożę wtedy wszystkie siły na więcej punktów. Jeśli podciąg to myślałem żeby usunąć całkiem te ścianki z cegły i wstawić w to miejsce słupy żelbetowe na których będzie opierać się dwuteownik.Jak duże te dwuteowniki? 140 mniejszy-wiekszy ?Jeden LPN czy 2 skręcone ze sobą. A może 1 HBE Dziękuje za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 23.10.2021 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Jeżeli jest możliwość ja bym się skłaniał do dwóch nadciągów. Może wystarczą dwie belki drewniane o odpowiednim przekroju. Może wystarczą 20x15 cm 20 cm to wysokość no ale to zadanie trzeba by dać konstruktorowi, który obliczy i zaproponuje rozwiązanie. Może zaproponuję coś głupiego, ale czy nie możesz postawić słupa podpierającego ten tragarz. Mógłby on być fajnym elementem w salonie czy pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts