Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podciąg w domu drewnianym...

rafael20000

Recommended Posts

Witam, potrzebuję porady.

W skrócie: stary dom drewniany z bala, strop drewniany, poddasze nieużytkowe. Ściany wewnętrzne cześć drewniana cześć murowana z cegły.

Chcę usunąć ścianę łączącą dwa pomieszczenia, ściana z cegły grubości 12 cm, obecnie w tej ścianie są drzwi szerokości około 90 cm. Docelowo otwór ten chcę poszerzyć do około 3m szerokości.

Dodatkowo u góry, przez środek otworu przebiega prostopadle legar drewniany (tragarz) który podpiera strop.

Mój pomysł to: Z każdej strony zostawię około 30 cm ściany a na niej wstawię dwuteownik stalowy który śrubami skręcę do ściany i do stropu. Na tym dwuteowniku będzie spierał się wspomniany wcześniej tragarz.

Czy to ma rację bytu? Jak duży zastosować dwuteownik? czy te ścianki nie będą zbyt obciążone? Na co zwrócić uwagę ? A może zastosować całkiem inne rozwiązanie.

Czy rozważałeś możliwość zrobienia nadciągu na nieużytkowym poddaszu i "podciągnąć" tragarz do niego. Ścianki 12 nie nadają się do tego, aby wspierać podciąg, który chcesz wykonać z belki stalowej, zwłaszcza jak będą to kawałki ścianki, przyklejone do ścian drewnianych.

To nie jest takie proste doradzić, bo to jest bezpieczeństwo Twoje i domowników.

Nadciąg, jestem otwarty na każde dobre rozwiązanie, tylko z czego go wykonać i jak odpowiednio podciągnąć tragarz do niego. Znajomy polecał mi ten sposób ale jakoś bardziej przypadł mi do gustu podciąg. Ale powtarzam jestem otwarty na wszelkie rozwiązania.

Jeśli Nadciąg to może wstawić w dwóch miejscach na poddaszu. Rozłożę wtedy wszystkie siły na więcej punktów.

Jeśli podciąg to myślałem żeby usunąć całkiem te ścianki z cegły i wstawić w to miejsce słupy żelbetowe na których będzie opierać się dwuteownik.

Jak duże te dwuteowniki? 140 mniejszy-wiekszy ?Jeden LPN czy 2 skręcone ze sobą. A może 1 HBE

Dziękuje za wszelką pomoc

Jeżeli jest możliwość ja bym się skłaniał do dwóch nadciągów. Może wystarczą dwie belki drewniane o odpowiednim przekroju. Może wystarczą 20x15 cm 20 cm to wysokość no ale to zadanie trzeba by dać konstruktorowi, który obliczy i zaproponuje rozwiązanie.

Może zaproponuję coś głupiego, ale czy nie możesz postawić słupa podpierającego ten tragarz. Mógłby on być fajnym elementem w salonie czy pokoju :)