Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grillo-w?dzarka

Recommended Posts

nie mam gotowego projektu ale wystarczy zrobić wysoki komin z drzwiczkami najlepiej z tyłu (dla estetyki ) i wędzarnia gotowa. wylot komina musi być częściowo zamykany aby dym powoli sie wydostawał. największym problemem jest że nie może być otwarta przednia ścianka grila tak aby spalanie odbywało sie powoli. Myslęże mozna rozwiązać to na dwa sposoby 1. drwiczki z przody zdejmowane gdy ma to być grill 2 zrobienie osobnego małego paleniska z tyłu odzielonego czymś na wzór przpustnicy.

Zaintrygowałes mnie tym postem sam będę miał grill na dworzu w specjalnym kąciku nie wpadłem jednak na pomysł zrobienia wędzarni. U moich rodziców na działce zawsze sie cos przed swiętami wędziło. Aż mi slinka pociekła na wspomnienie tamtej szyneczki

Witam

Mam akurat taką grilo-wędzrnie. Konstrukcja metalowa z blachy k/o w kształcie prostopadłoscianu, u góry zwężająca sie i zakończona kominkiem. Z przodu są dzwiczki na zawiasach. W dnie jst otwór do którego podłaczony jest kanał pod ziemią o długosci około 1,8 m w którym palę gdy chcę wędzić. Gdy griluje na dnie leży popielnik w formie szuflady który zatyka otwór. Nad popielnikem jest ruszt na którym pali sie węgiel drzewny. Kiełbaski lub udka leżą na górze na siatce wsuniętej po prowadnicach (oczywiscie kilka wysokosci). Jak chcesz możesz to obudowć cegłą lub kamieniem.

To mój własny projekt i własne wykonanie.

Jutro będe właśnie wędził kiełbaski i szynkę.

Już mi zapachniało :D . Szukam czegoś takiego z blachy do nasadzania na rurę, ale pozostaje chyba opcja "zrób to sam".

Na allegro facet srzedaje wędzarnie przenośne, ale takie z dnem.

Może masz zdjęcie swojej wędzarki?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...