tilnen 20.10.2021 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Proszę właścicieli jednych i drugich o opinie jaki lepszy pod kątem widoku ognia. Kominek będzie mi służył głównie rekraacji (1-2 w tyg) a jako źródło ciepła awaryjnie (grawitacyjne DGP). Planuję coś niedużego (ok 12KW, dom >200m2, salon z kuchnia 60m2) z podwójną szybą. Czytałem, że kominek bez rusztu jest lepszy bo więcej energii z paliwa i mniej popiołu...ale to dla mnie nie ma znaczenia bo jak pisałem nie będę dużo palił i nie będzie to główne źródło ciepła w domu, a słyszałem że drewno w takim kominku się spala mniej hmm..."atrakcyjnie". Podobno w kominku bez rusztu też trzeba umieć palić a nie wszyscy domownicy którzy będą chcieli z kominka skorzystać muszą taką wiedzę posiadać. Nie wiem ile w powyższym prawdy a ile mitu ale na razie przy moich założeniach skłaniam się ku kominkowi z rusztem ze wszystkimi jego wadami. Co sądzicie? Dzięki za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookatorka 21.10.2021 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Nie widzę żadnych zalet kominka z rusztem ... jak konstrukcja będzie powiedzmy delikatnie nieprzemyślana to i w jednym i w drugim palić się będzie kiepsko. W dobrym kominku pali się jednakowo ładnie jeśli chodzi o efekty wizualne oraz jednakowo łatwo jeśli chodzi o umiejętności. Przewaga kominka bez rusztu polega na tym że rozpalasz na popiole z ostatnich paleń i tenże się pięknie dopala w trakcie kolejnych - jest go potem dużo mniej do wynoszenia, spalanie jest efektywniejsze, temperatura w palenisku wyższa a co za tym idzie czystsza szyba. W mojej opinii same plusy - tylko pamiętaj ... rozpalamy zawsze od góry ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 22.10.2021 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Wizualnie niczym się nie będzie różnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts