mar_ko 20.10.2021 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Dzień dobry. Trzy tygodnie temu założono mi nowe granitowe schody. Początkowo pogoda była dość wilgotna, potem (gdy już można było po nich chodzić) ekipa ocieplająca przykryła je w celu zabezpieczenia, tak, że dopiero dwa dni temu widziałem je całkiem suche. Niestety - zadowolony nie jestem. Na zdjęciu 1 widać ciemną plamę - co prawda wiem, że w kamieniu naturalnie występują różnice w odcieniu, ale owa plama wygląda fatalnie. Czy taki defekt może być podstawą reklamacji? Drugi defekt - na zdjęciu widać dwie plamy: - czerwona - pod osłonę dostał się czerwony ceglany pył. Natychmiast usunięty, schody umyte. Po wyschnięciu w kilku miejscach powstały takie właśnie czerwone, nieusuwalne przebarwienia. - fioletowo-granatowa - odchody ptaka najedzonego jakimiś owocami. Usunięte (umyte) natychmiast po zauważeniu. Kolor "wszedł" w granit. Czy takie wnikanie kolorów jest normalne (nikt mnie o tym nie uprzedził), czy to efekt jakiegoś zaniedbania w procesie szlifowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 20.10.2021 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Granit był impregnowany (jeśli tak, to czym)?Jeśli jest faktycznie szlifowany a nie płomieniowany to tym bardziej należy impregnować (szlifowanie otwiera pory w kamieniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar_ko 20.10.2021 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Granit był impregnowany (jeśli tak, to czym)? Jeśli jest faktycznie szlifowany a nie płomieniowany to tym bardziej należy impregnować (szlifowanie otwiera pory w kamieniu). Nie jest płomieniowany tylko szlifowany. Czy był impregnowany - nie wiem. Zakładam, że wynajmując fachowca nie muszę się znać na szczegółach technicznych - wybrałem tylko materiał i kolor (a właściwie żona wybrała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts