Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy - zacieki i plamy na nowych granitowych schodach - reklamować?

mar_ko

Recommended Posts

Dzień dobry.

Trzy tygodnie temu założono mi nowe granitowe schody. Początkowo pogoda była dość wilgotna, potem (gdy już można było po nich chodzić) ekipa ocieplająca przykryła je w celu zabezpieczenia, tak, że dopiero dwa dni temu widziałem je całkiem suche.

Niestety - zadowolony nie jestem. Na zdjęciu 1 widać ciemną plamę - co prawda wiem, że w kamieniu naturalnie występują różnice w odcieniu, ale owa plama wygląda fatalnie. Czy taki defekt może być podstawą reklamacji?

1a.jpg

Drugi defekt - na zdjęciu widać dwie plamy:

- czerwona - pod osłonę dostał się czerwony ceglany pył. Natychmiast usunięty, schody umyte. Po wyschnięciu w kilku miejscach powstały takie właśnie czerwone, nieusuwalne przebarwienia.

- fioletowo-granatowa - odchody ptaka najedzonego jakimiś owocami. Usunięte (umyte) natychmiast po zauważeniu. Kolor "wszedł" w granit.

Czy takie wnikanie kolorów jest normalne (nikt mnie o tym nie uprzedził), czy to efekt jakiegoś zaniedbania w procesie szlifowania?

2a.jpg

Granit był impregnowany (jeśli tak, to czym)?

Jeśli jest faktycznie szlifowany a nie płomieniowany to tym bardziej należy impregnować (szlifowanie otwiera pory w kamieniu).

Nie jest płomieniowany tylko szlifowany.

Czy był impregnowany - nie wiem. Zakładam, że wynajmując fachowca nie muszę się znać na szczegółach technicznych - wybrałem tylko materiał i kolor (a właściwie żona wybrała :D