Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bloczki styropianowe

ania1

Recommended Posts

A ja mieszkam już prawie trzy lata. Jest OK.

Co prawda ja miałem ekipę, ale budowa ścian szła szybko, dobrze i przede wszystkim było czysto na placu budowy. Wewnątrz ściany obłożone płytami g-k (robiłem sam). Aha, bloczki kupowałem u producenta: Energopiec z Poznania. Różnią się od tych z Żor (i innych) tym, że składa się je na placu budowy (dwie ścianki pustaka są łączone 6 łącznikami plastikowymi).

Odradzam .... mam bloczki z Thermomuru ... i drugi raz nie budowalbym z tego ..ale z cegly + styropian.

dlaczego ?

uciazliwosc z zawieszeniem czegokolwiek ... (termomur -> 5cm styropianu, 15cm betonu, 5cm styropianu) .... musisz kupowac naprawde dlugie kolki .. dodatkowo trzeba liczyc sie z tym ze przy zamocowaniu czegokolwiek trzeba brac poprawke na laczenie (rowniez 5cm) miedzy bloczkami.

Bard13 .. z bezpieczenstwem OK .. drzwi i okna mozesz przeciez kotwic w betonie.

Odradzam .... mam bloczki z Thermomuru ... i drugi raz nie budowalbym z tego ..ale z cegly + styropian.

dlaczego ?

uciazliwosc z zawieszeniem czegokolwiek ... (termomur -> 5cm styropianu, 15cm betonu, 5cm styropianu) .... musisz kupowac naprawde dlugie kolki .. dodatkowo trzeba liczyc sie z tym ze przy zamocowaniu czegokolwiek trzeba brac poprawke na laczenie (rowniez 5cm) miedzy bloczkami.

Bard13 .. z bezpieczenstwem OK .. drzwi i okna mozesz przeciez kotwic w betonie.

Jak masz wykończone ściany? Ja, tam gdzie jest ściana styropianowa mam przyklejone płyty g-k i naprawdę nie mam problemów z przykręceniem czegokolwiek na ścianie. Nawet dość ciężkie szafki kuchenne mam przykręcone na specjalnych kotwach TYLKO do g-k - wytrzymałość nawet do 80kg!!! (ceny naprawdę niewielkie). Lżejsze przedmioty (obrazki, karnisze, szyny itp.) przykręcone są na kołkach plastikowych do g-k - cena około 0,50 zł. Kołek taki wkręca się do wywierconego wcześniej otworu fi 9 w płycie g-k a następnie wkręca się w niego co się chce (wkręt, haczyk).

Cinek ... na bloczku mam siatke, klej i gips ...

a powiedz mi na jakich kolkach masz zawieszone grzejniki ? rolety .... polki w kuchni ...jakos wierzyc mi sie nie chce aby na kolku zamontowanym tylko na plycie G-K w/w calosc wisiala bez problemu.

Masz rację. Zapomniałem o grzejnikach. Co prawda robiła ekipa od CO, a faktycznie są przymocowane na pionowych uchwytach, uchwyty do ściany na długich kołkach, ale to były najzwyklejsze kołki z długim wkrętem (ok. 12 - 15 cm). Natomiast rolety, szafki w kuchni na kołkach lub kotwach specjalnie dedykowanych do g-k. To naprawdę działa, mieszkam już prawie 3 lata i nic jeszcze nie odpadło.

PS. U mnie wszystkie ściany styropianowe zostały oklejone płytami g-k, stąd różnica w możliwości zastosowania technologii montażu. Taki sposób wykończenia ścian planuję zrobić w garażu. Jak byś chciał zobaczyć jak i co zrobiłem u siebie to zapraszam.

OK .. nie ma sprawy .. nic nie odpadlo .. jednak chodzi mi o porownanie sciany ze steropianu a sciany z cegly .. i przy takim porownaniu nie ma zadnych problemow w mocowaniu czegokolwiek w sciane z cegly ...

w styropianie dochodzi 5cm styropianu .... i to o czym pisalem ... polaczenie 2 bloczkow ....

BTW ... ja mam strop rowniez ze styropianu .. i to byl jeszcze gorszy pomysl ... (po prostu zamiast bloczkow z keramzytu jest styropian - 20 lub 25cm uzbrojone i zalane betonem)... i tutaj zamontuj zyrandol :evil:

na szczescie kable pociagnalem wzdluz belki i wiedzialem gdzie ona jest.

A co do plyt K-G ... po prostu nie chcialem dodatkowo zmniejszac powierchni (stelarz itp) pokoju ..gdyz ja sie rozbudowywalem a nie budowalem od zera. U mnie kazdy cm byl wazny ...

Strop od Sukiennika z Łodzi? Jeżeli tak, to wydaje mi się, że był to strop z wkładkami stalowymi. Do nich można byłoby przykręcić uchwyty do konstrukcji g-k, zrobić kratownicę i do niej przykręcić płyty. Odległość do sufitu to ok. 5 cm, więc jeżeli taka odległość to nie problem to można by tak zrobić. Pod płytą można swobodnie puścić przewody, a w płycie zamontować haczyk. Tak rozwiązane jest u mnie (mam strop Terriva).

Co do ścian, to płyty gipsowe są przyklejone na plackach klejem gipsowym do styropianu. Wcześniej robiłem testy: przykleiłem mały fragment płyty, a następnie, po paru dniach (miałem pewność, że dobrze wysechł) próbowałem go odedrzeć. No więc klej nie puścił, a płyta poszła w drobny mak. Tak więc przekonałem się wtedy o celowości zastosowania takiej technilogii tynkowania ścian. Gdyby to nie zdało egzaminu, jako rezerwę miałem przygotowaną budowę szkieletu i przykręcanie płyt. Ale ponad trzy lata się trzyma.

ten sytem jest budowy jest szybki i enerooszeędny to nie ulega watpliwosci budowałem dom przed 10 ciu laty z termomuru w górach pod wzgledem termoizolacji jest ok

natomiast nijak nie moge powiesic okiennic na zewnątrz do dnia dzisiejszego bojler 80 l wisi mi na wygietym kołu w stylu korby fi 14

mógłbym mnozyc przykłady odnosnie wieszania jest to mega problem

pozatym jest to naprawde dobry materiał

Nie zbudowałbym juz drugi raz w tej technologi

co mi sie spodobało to wykorzystałbym płyty dachowe tzw TH7 drogie jak czort ale dach pod dachówke rzymską ekipa 3 osobowa zrobila mi w 3 dni na tip top do malowania poddasza

Jacku .. masz racje ... wygodne .. i szybkie ..ale niestety drugi raz niue wybralbym tego .... dodatkowo koszt sciany jest raczej podobny do sciany z cegly+styropian ....

A co do mocowania ciezkich rzeczy.. znajomy ktory ma tez thermomur .. wycina styropian do betonu ..mocuje deske i na desce wiesza ciezsze rzeczy .. moze u Ciebie tez sie to sprawdzi ?

A czy beton nie wycieka podczas zalewania przez szczeliny?

Jezeli bloczki sa dobrze spasowane to nie ma prawa wyciekac !!!

Moja rada ... (mowie tylko i wylacznie o thermomurze) ...

1. na poczatek ... pierwsza warstwa MUSI byc idealnie wypoziomowana !!!

2. ekipa ustawia 3 warstwy ( przy czym co 2ga warstwa warto dac prety zbrojeniowe) ...i to dookola ... a nie najpierw buduje jedna sciane .. potem druga itd .. sciany MUSZA byc zalewane dookola domu .. i zalewa do POLOWY 3ciej warstwy.

3. poza zalani .. szczotka i czyszczenie zebow bloczkow aby kolejne klocki dokladnie wchodzily ...

4. i znowy ... 3 warstwy ze zbrojeniem i zalanie do polowy ostatniej.

Rbotnicy musza wypoziomowac pierwsza warstwe ... gdy zrobioa to dobrze .. to nie beda musieli nic poziomowac pozniej .. tylko pionu pilnowac.

Powtarzam .. jezeli bloczki sa dobrze spasowane to beton nie ma prawa wyciekac zadnymi szczelinami (bo ich nie powinno byc).