Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dołożenie różnicówki na 1 pomieszczenie

Recommended Posts

Dzien dobry,

Mam pytanie dotyczące różnicówki. Mieszkam w domu z instalacją dwuprzewodową - z lat 80. Instalacja jest w bardzo dobrym stanie, poprzedni własciciel domu był elektrykiem, wszystko miedziane 1,5 oraz 2,5 mm2 , poprowadzone w peszlach, połączenia wykonane wzorowo. Dom jest w stanie do zamieszkania, w grę nie wchodzi wymiana całej instalacji elektrycznej.

Niemniej jednak myślę co zrobić w przypadku pomieszczeń mokrych, zwłaszcza łazienki, kusi mnie dołożenie różnicówki.

Ze względu na fakt, że łazienkę chciałbym odświeżyć, będzie to okazja, żeby położyć tam instalację 3 przewodową. Pomyślałem, że można by dołożyć różnicówkę tylko w tym pomieszczeniu, w taki sposób by przewód ochronny PE podłączyć z N przed różnicówką. Tym sposobem przewód zapewniłbym stałe połączenie PE z uziemieniem, nawet w przypadku zadziałania różnicówki. Dobrze myslę ?

schemat:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/4ac3e34d7214a9da

Edytowane przez Buber90

Ze względu na fakt, że łazienkę chciałbym odświeżyć, będzie to okazja, żeby położyć tam instalację 3 przewodową. Pomyślałem, że można by dołożyć różnicówkę tylko w tym pomieszczeniu, w taki sposób by przewód ochronny PE podłączyć z N przed różnicówką. Tym sposobem przewód zapewniłbym stałe połączenie PE z uziemieniem, nawet w przypadku zadziałania różnicówki. Dobrze myslę ?
I gdzie ta różnicówka miała by być zamontowana?

A określenie

Tym sposobem przewód zapewniłbym stałe połączenie PE z uziemieniem
jest ... dziwne.

Bo gdzie tam masz uziemienie, tak na marginesie? ?

Różnicówka była by zabudowana (ale z dostępem).

Uziemienie realizowane jest przez przewód PEN wchodzący do pomieszczenia w instalacji typu TN-C.

Staram się znależć rozwiazanie, by nie dokładac róznicówki na instalacji 2-przewodowej, co podobno jest zakazane ze względu na przepisy - chodzi własnie o odcięcie przewodu PEN, którego nie wolno odłączać. Moje rozwiązanie wydaje się eliminować ten problem... ale wolę podpytać.

Wiem, że najlepiej byłoby mieć wszędzie instalację 3-przewodową i wszystko zintegrowane w jednej rozdzielni, ale trzeba dostosować się do tego co jest - a tu korzyści wydają się oczywiste. Pytanie tylko czy nie przewidziałem czegoś co należało przewidzieć. Gdy dojdzie do realizacji, zaproszę elektryka, także obecnie moje rozważania są teoretyczne, chodzi o to czy iść w tym kierunku czy szukać innego rozwiązania

Mimo wszystko ... ja tam nie widzę ani przewodu PEN, ani N.

Zajrzyj do :

Dz.U. 1977 nr 14 poz. 58

Data obowiązywania: 1977-05-01

Data uchylenia: 1995-04-01 Uchylenie wynika z ustawy Prawo budowlane

No i PBUE z 31 lipca 1980 roku.

Ale to szczegóły, które powinien znać elektryk.

Inni nie muszą.

Edytowane przez elpapiotr