Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro Alfa Ii Plus 40kW - pytanie

KrzysiuWiśniewski

Recommended Posts

Jestem w trakcie budowy domu o powierzchni 590m2.

Może i drogi ale dochodzą mnie słuchy że się sprawdza i warto zainwestować parę złoty więcej.

Kiedys liczyłem ozc i wykonywałem wszystkie instalacje w domu o powierzchni 550 m2. Projektowe obciązenie cieplne było na poziomie 16.5 kW i tyle pokazywały w przyblizeniu

ciepłomierze

Wystarczyła by do ogrzewania tego domu pompa ciepła o mocy 18 kW. Klient nie chciał pompy, a kocioł z podajnikem RBR o mocy 35 kW.

Ja rozumiem ze ktos chce byc palaczem w swoim domu, ale wybierac wegiel w obecnych czasach to chyba przesada. Komin, sklad opału, brud, kurz, wywóz popiołu. To nie dawne czasy gdy nie było alternatywy.

Przesada to obecne czasy... Obawiam się rosnących cen gazu (podobno od nowego roku 100% w góre) oraz prądu.

Pellet wydaje się aktualnie dość stabilny.

Może faktycznie warto się zastanowić na pompą ciepła. Czytałem że najbardziej opłacalna jest wtedy gdy stosuje się ogrzewanie podłogowe.

Prawda to ?

Przesada to obecne czasy... Obawiam się rosnących cen gazu (podobno od nowego roku 100% w góre) oraz prądu.

Pellet wydaje się aktualnie dość stabilny.

Może faktycznie warto się zastanowić na pompą ciepła. Czytałem że najbardziej opłacalna jest wtedy gdy stosuje się ogrzewanie podłogowe.

Prawda to ?

Chcesz instalowac grzejniki? Kto tak doradził? Przeciez to sabotaz, masz ukrytych wrogów posród swoich doradców?

Skad wiadomo ze pellet nie podrozeje? Kocioł tez nie za darmo, noszenie woreczków to fitnnes jak niektórzy tu przekonywali?

Co do prądu to majac fotowoltaike mozesz trochę go naprodukowac, gazu na pewno nie, pelletu mozna ale to nieopłacalne.

Edytowane przez asolt

Chcesz instalowac grzejniki? Kto tak doradził? Przeciez to sabotaz, masz ukrytych wrogów posród swoich doradców?

Skad wiadomo ze pellet nie podrozeje? Kocioł tez nie za darmo, noszenie woreczków to fitnnes jak niektórzy tu przekonywali?

Co do prądu to majac fotowoltaike mozesz trochę go naprodukowac, gazu na pewno nie, pelletu mozna ale to nieopłacalne.

Co do grzejników... już wiem że nie ;)

Co do pelletu,.. okazuje się że też drożeje przez duże braki węglowe na świecie.

Co do prądu... Jestem najbliżej tej decyzji ale obawiam się trochę aktualizacji przepisów dotyczących fotowoltaiki...

Nie spodziewałem się że polityka ma tak duży wpływ na koszt ogrzania domu.... ale cóż, człowiek uczy się całe życie.

....

Nie spodziewałem się że polityka ma tak duży wpływ na koszt ogrzania domu.... ale cóż, człowiek uczy się całe życie.

Nie ma az tak duzego wpływu jezeli sie zadba o prawidłowe ocieplenie budynku, spełniające nie tylko minimalne izolacyjnosci przegród ale spełnaijące warunek Ep, a jeszcze lepiej aby Eu było jak najnizsze z mozliwych. Wtedy nie trzeba szukac wynalazków typu kotły wszelakiego typu, nie trzeba myslec o grzejnikach. Aby tak było trzeba przeprowadzc dokladne i rzetelne obliczenia ozc, aby na ich podstawie wybrac optymalny wariant ocieplen.

A kto "bogatemu" zabroni:-) Jak człowiek buduje dom to powinien wziąć pod uwagę, że trendy są sezonowe a dom buduje się na wiele lat...to co polecają na chwilę obecną za 5 lat kompletnie może się odmienić. W każdym domu trzeba mieć alternatywę grzewczą, niezależnie czy decydujesz się na gaz, pellet, czy inne rozwiązanie...

• 2 months później...
Jestem w trakcie budowy domu o powierzchni 590m2.

Może i drogi ale dochodzą mnie słuchy że się sprawdza i warto zainwestować parę złoty więcej.

Dom?

Ten wątek aż śmierdzi na odległość spamem, co się potwierdza - połowa nowych użytkowników jest tu z banami...

Dom?

Ten wątek aż śmierdzi na odległość spamem, co się potwierdza - połowa nowych użytkowników jest tu z banami...

Po czym wnosisz? Ja bym rzekła, że nie ma żadnej merytorycznej odpowiedzi, bo forumowicze to "śledczy" a nie chętni i pomocni by podzielić się doświadczeniem, opinią, czy poradą

obecnie alternatywa to pompa ciepłą na powietrze bądź kominek na drewno bądź new trend kominek na gaz

Tylko pompa gruntowa lub kocioł zgazowujący na drewno z buforem ciepła. Różnica w tych źródłach jest taka że przy pompie musisz od razu wydać kasę a przy kotle zgazowującym oszczędność masz wliczoną w jego obsługę.

tak mi doradzają instalatorzy

Słuchaj instalatorów to będziesz w zimę siedział w domu w kufajce.

jakie paliwo jest wg.Was najbardziej zarówno eko i ekonomiczne?

jaka technologia jest obecnie opłacalna -buduję i chce zasięgnąć wiedzy u użytkowników

Aktualnie jak i zawsze najbardziej opłacalne jest to źródło w które musimy włożyć trochę pracy.

Obecnie pierwszeństwo w nowo budowanych domach mają dwa żródła:

1. biomasa - kocioł zgazowujący na drewno, pellet
  2. energia słoneczna - pompa ciepła gruntowa, panele

Ja już dawno wybrałem pompę ciepła gruntową i kocioł zgazowujący z buforem.

Po czym wnosisz? Ja bym rzekła, że nie ma żadnej merytorycznej odpowiedzi, bo forumowicze to "śledczy" a nie chętni i pomocni by podzielić się doświadczeniem, opinią, czy poradą

Masz rację lecz nic na to nie poradzisz. Wymieniając swoje źródło ogrzewania od razu jesteś postrzegany jako sprzedawca (sam przeszedłem ten etap i wiem). Na pocieszenie mogę Ci tylko powiedzieć że to FORUM pod względem cenzury jest bezstronne i nie przekupione.