KrzysiuWiśniewski 20.10.2021 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Dzień dobry, Jestem w trakcie budowy i mocno polecają mi kocioł Defro Alfa Ii Plus 40kW.Jest ktoś użytkownikiem i mógłby podzielić się doświadczeniami ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 20.10.2021 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Jestem w trakcie budowy i mocno polecają mi kocioł Defro Alfa Ii Plus 40kW. Co ma ogrzewać ten drogi kocioł?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiuWiśniewski 21.10.2021 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Jestem w trakcie budowy domu o powierzchni 590m2. Może i drogi ale dochodzą mnie słuchy że się sprawdza i warto zainwestować parę złoty więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.10.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Jestem w trakcie budowy domu o powierzchni 590m2. Może i drogi ale dochodzą mnie słuchy że się sprawdza i warto zainwestować parę złoty więcej. Kiedys liczyłem ozc i wykonywałem wszystkie instalacje w domu o powierzchni 550 m2. Projektowe obciązenie cieplne było na poziomie 16.5 kW i tyle pokazywały w przyblizeniu ciepłomierze Wystarczyła by do ogrzewania tego domu pompa ciepła o mocy 18 kW. Klient nie chciał pompy, a kocioł z podajnikem RBR o mocy 35 kW. Ja rozumiem ze ktos chce byc palaczem w swoim domu, ale wybierac wegiel w obecnych czasach to chyba przesada. Komin, sklad opału, brud, kurz, wywóz popiołu. To nie dawne czasy gdy nie było alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiuWiśniewski 25.10.2021 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Przesada to obecne czasy... Obawiam się rosnących cen gazu (podobno od nowego roku 100% w góre) oraz prądu. Pellet wydaje się aktualnie dość stabilny. Może faktycznie warto się zastanowić na pompą ciepła. Czytałem że najbardziej opłacalna jest wtedy gdy stosuje się ogrzewanie podłogowe. Prawda to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.10.2021 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 (edytowane) Przesada to obecne czasy... Obawiam się rosnących cen gazu (podobno od nowego roku 100% w góre) oraz prądu. Pellet wydaje się aktualnie dość stabilny. Może faktycznie warto się zastanowić na pompą ciepła. Czytałem że najbardziej opłacalna jest wtedy gdy stosuje się ogrzewanie podłogowe. Prawda to ? Chcesz instalowac grzejniki? Kto tak doradził? Przeciez to sabotaz, masz ukrytych wrogów posród swoich doradców? Skad wiadomo ze pellet nie podrozeje? Kocioł tez nie za darmo, noszenie woreczków to fitnnes jak niektórzy tu przekonywali? Co do prądu to majac fotowoltaike mozesz trochę go naprodukowac, gazu na pewno nie, pelletu mozna ale to nieopłacalne. Edytowane 25 Października 2021 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiuWiśniewski 28.10.2021 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Chcesz instalowac grzejniki? Kto tak doradził? Przeciez to sabotaz, masz ukrytych wrogów posród swoich doradców? Skad wiadomo ze pellet nie podrozeje? Kocioł tez nie za darmo, noszenie woreczków to fitnnes jak niektórzy tu przekonywali? Co do prądu to majac fotowoltaike mozesz trochę go naprodukowac, gazu na pewno nie, pelletu mozna ale to nieopłacalne. Co do grzejników... już wiem że nie Co do pelletu,.. okazuje się że też drożeje przez duże braki węglowe na świecie. Co do prądu... Jestem najbliżej tej decyzji ale obawiam się trochę aktualizacji przepisów dotyczących fotowoltaiki... Nie spodziewałem się że polityka ma tak duży wpływ na koszt ogrzania domu.... ale cóż, człowiek uczy się całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 .... Nie spodziewałem się że polityka ma tak duży wpływ na koszt ogrzania domu.... ale cóż, człowiek uczy się całe życie. Nie ma az tak duzego wpływu jezeli sie zadba o prawidłowe ocieplenie budynku, spełniające nie tylko minimalne izolacyjnosci przegród ale spełnaijące warunek Ep, a jeszcze lepiej aby Eu było jak najnizsze z mozliwych. Wtedy nie trzeba szukac wynalazków typu kotły wszelakiego typu, nie trzeba myslec o grzejnikach. Aby tak było trzeba przeprowadzc dokladne i rzetelne obliczenia ozc, aby na ich podstawie wybrac optymalny wariant ocieplen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 29.10.2021 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Jestem w trakcie budowy domu o powierzchni 590m2. Może i drogi ale dochodzą mnie słuchy że się sprawdza i warto zainwestować parę złoty więcej. Nie wierzę że ktoś buduję dom o tej powierzchni, by na końcu ogrzewać go węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusiaszymanek 31.10.2021 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 A kto "bogatemu" zabroni:-) Jak człowiek buduje dom to powinien wziąć pod uwagę, że trendy są sezonowe a dom buduje się na wiele lat...to co polecają na chwilę obecną za 5 lat kompletnie może się odmienić. W każdym domu trzeba mieć alternatywę grzewczą, niezależnie czy decydujesz się na gaz, pellet, czy inne rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiuWiśniewski 03.11.2021 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Nie wierzę że ktoś buduję dom o tej powierzchni, by na końcu ogrzewać go węglem. Przecież nie pisałem nic o ogrzewaniu węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.11.2021 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2021 Przecież nie pisałem nic o ogrzewaniu węglem O ogrzewaniu weglem nie, ale jestes/byłes zaintereresowany kotłem na "ekogroszek". Jezeli ktos jest jest zainteresowany takim kotłem tz znaczy ze bierze pod uwagę ogrzewanie weglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrstefanski222 10.11.2021 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 podpinam się pod temat jaki kocioł wybrac przy obecnych czasach do ogrzewania jakie paliwo jest wg.Was najbardziej zarówno eko i ekonomiczne? jaka technologia jest obecnie opłacalna -buduję i chce zasięgnąć wiedzy u użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymonlewandowski198 10.11.2021 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 obecnie alternatywa to pompa ciepłą na powietrze bądź kominek na drewno bądź new trend kominek na gaztak mi doradzają instalatorzy ma ktoś doświadczenie w użytkowaniu takich urządzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 11.01.2022 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Jestem w trakcie budowy domu o powierzchni 590m2. Może i drogi ale dochodzą mnie słuchy że się sprawdza i warto zainwestować parę złoty więcej. Dom? Ten wątek aż śmierdzi na odległość spamem, co się potwierdza - połowa nowych użytkowników jest tu z banami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusiaszymanek 12.01.2022 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Dom? Ten wątek aż śmierdzi na odległość spamem, co się potwierdza - połowa nowych użytkowników jest tu z banami... Po czym wnosisz? Ja bym rzekła, że nie ma żadnej merytorycznej odpowiedzi, bo forumowicze to "śledczy" a nie chętni i pomocni by podzielić się doświadczeniem, opinią, czy poradą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 12.01.2022 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 obecnie alternatywa to pompa ciepłą na powietrze bądź kominek na drewno bądź new trend kominek na gaz Tylko pompa gruntowa lub kocioł zgazowujący na drewno z buforem ciepła. Różnica w tych źródłach jest taka że przy pompie musisz od razu wydać kasę a przy kotle zgazowującym oszczędność masz wliczoną w jego obsługę. tak mi doradzają instalatorzy Słuchaj instalatorów to będziesz w zimę siedział w domu w kufajce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 12.01.2022 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 jakie paliwo jest wg.Was najbardziej zarówno eko i ekonomiczne? jaka technologia jest obecnie opłacalna -buduję i chce zasięgnąć wiedzy u użytkowników Aktualnie jak i zawsze najbardziej opłacalne jest to źródło w które musimy włożyć trochę pracy. Obecnie pierwszeństwo w nowo budowanych domach mają dwa żródła: biomasa - kocioł zgazowujący na drewno, pellet energia słoneczna - pompa ciepła gruntowa, panele Ja już dawno wybrałem pompę ciepła gruntową i kocioł zgazowujący z buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 12.01.2022 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Po czym wnosisz? Ja bym rzekła, że nie ma żadnej merytorycznej odpowiedzi, bo forumowicze to "śledczy" a nie chętni i pomocni by podzielić się doświadczeniem, opinią, czy poradą Masz rację lecz nic na to nie poradzisz. Wymieniając swoje źródło ogrzewania od razu jesteś postrzegany jako sprzedawca (sam przeszedłem ten etap i wiem). Na pocieszenie mogę Ci tylko powiedzieć że to FORUM pod względem cenzury jest bezstronne i nie przekupione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 12.01.2022 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Jestem w trakcie budowy domu o powierzchni 590m2. Może i drogi ale dochodzą mnie słuchy że się sprawdza i warto zainwestować parę złoty więcej. A mnie dzisiaj doszły słuchy że gorszego szajsu od kotłów DEFRO już nie można kupić. I co ty na to?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts