Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chropowaty sufit i malowanie

Saint-Tropez

Recommended Posts

Drodzy koledzy i koleżanki.

To mój pierwszy post, dlatego proszę o wyrozumiałość, jeżeli podobny temat już istnieje. Bardzo ciężko ogarnąć całe forum :)

Do rzeczy; koleżanka pomalowała sufit w nowym mieszkaniu - stan deweloperski. Niestety, malowanie wygląda bardzo źle i poprosiła o pomoc (samotna matka, której nie stać na specjalistę). Pomalowałem jeszcze 2 razy ( wzdłuż i w poprzek) jednak po włączeniu światła, nadal widać, szare pola i smugi. Winny jest brak szpachlowania przed pierwszym malowaniem, jest zwyczajnie chropowaty :(

Jak to ratować? Myślałem, aby całość przeszpachlować cienką warstwą gładzi szpachlowej, zagruntować i pomalować jeszcze raz. Boje się jednak czy nowa warstwa nie odpadnie od sufitu- czy wymagane jest zdarcie starej farby? Jak gruntować tak cienką warstwę by nie zarysować jej pędzlem i nie wypłukać samym gruntem?

Proszę o pomoc

Arek

Możesz wyjaśnić na czym polega niewłaściwa "technika malowania" i jaka powinna być dobra technika malowania?

Rozpier... ,mnie na każdym kroku tymi swoimi smętnymi pytaniami.

Ale cóż wg zasady którą wyznajesz, nie znam się ale napiszę to pisz tak dalej merytoryczne posty.

Edytowane przez henrykow

Farba lateksowa Tikkurila Super White i wałek diall z krótkim włosiem.

Na tynk chropowaty w Twoim przypadku na pewno cementowo-wapienny to wałek ale z długim włosiem, z krótkim nadaje się do regipsów i ścian zaszpachlowanych gładzią.

Farba dobra ale malując walkiem malujesz mokre na mokre czyli nie dopuszczasz do całkowitego wyciśnięcia wałka na ścianie tylko wałek musi być praktycznie cały czas mokry a zakłady następne muszą być zrobione zanim farba wyschnie na polu pomalowanym wcześniej. Nie maluj od razu przez całą długość czy szerokość sufitu tylko małymi polami tak aby zdążyć pomalować w miarę jednorodnie.

Teraz pomaluj raz jeszcze ale nie stosuj żadnej farby gruntującej.

Szanowny Panie,

Polecam pomalować najpierw ponownie niewielką powierzchnię sufitu, aby sprawdzić efekt końcowy. Jeżeli powierzchnia jest chropowata, należy wybrać wałek z grubszym włosiem (każdy producent farby zaleca odpowiednie narzędzia). Farba powinna być matowa i antyrefleksyjna. Aplikujemy zawsze minimum dwie warstwy, krzyżowo, zwracając uwagę na to, aby nie malować suchym wałkiem.