Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak nie SILKA to co?

Recommended Posts

Tak jak w temacie.

W projekcie (na moje własne życzenie) - ściany nośne Silka 24, działowe Silka.

Silka nie do dostania w płd. Wielkopolsce do końca roku. A i na wiosnę prawdopodobnie jeszcze nie będzie. Wszystko poszło do deweloperów na bloki.

Nie mogę czekać z rozpoczęciem budowy, lub ściągać z drugiego końca Polski towaru.

Tak na szybko - na co zmienić materiał na ściany nośne?

Ceramika czy beton komórkowy?

Rozmawiałem z wieloma murarzami, architektem, kierownikiem budowy.

Każdy radzi co innego.

U mnie w Krotoszynie - najmniejszy problem z ceramiką.

Działówki mimo wszystko będę chciał z silikatów.

Daniel dzwoniłem, Rozmawiałem z wieloma handlowcami.

Transport 800-1000 netto. To jest 1 PLN na bloczku więcej. Do tego oczywiście kaucja za palety. Odwózka 70 szt. palet to następny transport.

Miałem jedną ofertę (że podobno może... może..... uda się załatwić) - za 131 PLN/m2 ściany nośnej. Litości. Ceramika leży u mnie na składach - metr ściany 60-70 PLN/m2. 100% różnicy. Na samych ścianach nośnych 12 tysi różnicy.

Tak jak w temacie.

W projekcie (na moje własne życzenie) - ściany nośne Silka 24, działowe Silka.

Silka nie do dostania w płd. Wielkopolsce do końca roku. A i na wiosnę prawdopodobnie jeszcze nie będzie. Wszystko poszło do deweloperów na bloki.

Nie mogę czekać z rozpoczęciem budowy, lub ściągać z drugiego końca Polski towaru.

Tak na szybko - na co zmienić materiał na ściany nośne?

Ceramika czy beton komórkowy?

Rozmawiałem z wieloma murarzami, architektem, kierownikiem budowy.

Każdy radzi co innego.

U mnie w Krotoszynie - najmniejszy problem z ceramiką.

Działówki mimo wszystko będę chciał z silikatów.

Chodzi ci konkretnie o Silkę z xelli? Czy sikikat generalnie bo są jeszcze silikaty z H+H , Sil-pro, silikaty Barlinek, DRO-BET, Szlachta , silikaty Efekt, Prefabet Osława.

Ja w marcu 2021 za same bloczki silikatu z H+H 24cm dałem 12800 zł z transportem (33 palety) a za działowe 13 palet 4500 zł z transportem.

Edytowane przez ololek

Chodzi ci konkretnie o Silkę z xelli? Czy sikikat generalnie bo są jeszcze silikaty z H+H , Sil-pro, silikaty Barlinek, DRO-BET, Szlachta , silikaty Efekt, Prefabet Osława.

Ja w marcu 2021 za same bloczki silikatu z H+H 24cm dałem 12000 a za działowe 7500zł.

Ile wyszło za bloczek 24?

Jak oceniasz jakość H+H?

Kupowałeś bloczki połówkowe?

Ile wyszło za bloczek 24?

Jak oceniasz jakość H+H?

Kupowałeś bloczki połówkowe?

jakość OK. Kilka pękniętych w wyniku rozładunku. Mam porównanie do BK którego użyłem na sczytach i stwierdzam że BK to strasznie kruche i miękkie.

Połówkowe używałem w narożnikach ścian , na łączeniu prostopadłym ścian nośnych i we wszystkich otworach okiennych czy drzwiowych zewnętrznych. No i podmurówka pod oknami.

2.69 zł brutto za sam bloczek n12 kl 15MPa.

5.46 zł brutto za NP24 kl 20MPa

4.16 zł brutto za 1/2NP24 kl. 20MPa

kaucja na 1 paletę to 24.5 zł.

Edytowane przez ololek

jakość OK. Kilka pękniętych w wyniku rozładunku. Mam porównanie do BK którego użyłem na sczytach i stwierdzam że BK to strasznie kruche i miękkie.

Połówkowe używałem w narożnikach ścian , na łączeniu prostopadłym ścian nośnych i we wszystkich otworach okiennych czy drzwiowych zewnętrznych. No i podmurówka pod oknami.

2.69 zł brutto za sam bloczek n12 kl 15MPa.

5.46 zł brutto za NP24 kl 20MPa

4.16 zł brutto za 1/2NP24 kl. 20MPa

kaucja na 1 paletę to 24.5 zł.

Czemu kl 20MPa? Tak chciał projektant?