tomasziolkowski 21.10.2021 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Tak jak w temacie. W projekcie (na moje własne życzenie) - ściany nośne Silka 24, działowe Silka.Silka nie do dostania w płd. Wielkopolsce do końca roku. A i na wiosnę prawdopodobnie jeszcze nie będzie. Wszystko poszło do deweloperów na bloki. Nie mogę czekać z rozpoczęciem budowy, lub ściągać z drugiego końca Polski towaru.Tak na szybko - na co zmienić materiał na ściany nośne?Ceramika czy beton komórkowy?Rozmawiałem z wieloma murarzami, architektem, kierownikiem budowy.Każdy radzi co innego.U mnie w Krotoszynie - najmniejszy problem z ceramiką. Działówki mimo wszystko będę chciał z silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chicoPL 22.10.2021 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Keramzytobeton? Czamaninek? Lub BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 22.10.2021 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Tak jak w temacie. Nie mogę czekać z rozpoczęciem budowy, lub ściągać z drugiego końca Polski towaru. Dlaczego? Mi wyszło, że jak ściągnę silikat H+H i jeszcze zapłacę za transport to wyjdzie taniej niż w lokalnych hurtowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 22.10.2021 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Daniel dzwoniłem, Rozmawiałem z wieloma handlowcami.Transport 800-1000 netto. To jest 1 PLN na bloczku więcej. Do tego oczywiście kaucja za palety. Odwózka 70 szt. palet to następny transport.Miałem jedną ofertę (że podobno może... może..... uda się załatwić) - za 131 PLN/m2 ściany nośnej. Litości. Ceramika leży u mnie na składach - metr ściany 60-70 PLN/m2. 100% różnicy. Na samych ścianach nośnych 12 tysi różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.10.2021 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 12 tys to duzo? Sąsiad budował tanio z gownianego szarego BK, a ja płaciłem za transport. Nie zależy ci na walorach tego materialu to buduj z ceramiki, co za problem? Większośc domów z tego jest postawione i ludzie sobie chwalą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 22.10.2021 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 (edytowane) Tak jak w temacie. W projekcie (na moje własne życzenie) - ściany nośne Silka 24, działowe Silka. Silka nie do dostania w płd. Wielkopolsce do końca roku. A i na wiosnę prawdopodobnie jeszcze nie będzie. Wszystko poszło do deweloperów na bloki. Nie mogę czekać z rozpoczęciem budowy, lub ściągać z drugiego końca Polski towaru. Tak na szybko - na co zmienić materiał na ściany nośne? Ceramika czy beton komórkowy? Rozmawiałem z wieloma murarzami, architektem, kierownikiem budowy. Każdy radzi co innego. U mnie w Krotoszynie - najmniejszy problem z ceramiką. Działówki mimo wszystko będę chciał z silikatów. Chodzi ci konkretnie o Silkę z xelli? Czy sikikat generalnie bo są jeszcze silikaty z H+H , Sil-pro, silikaty Barlinek, DRO-BET, Szlachta , silikaty Efekt, Prefabet Osława. Ja w marcu 2021 za same bloczki silikatu z H+H 24cm dałem 12800 zł z transportem (33 palety) a za działowe 13 palet 4500 zł z transportem. Edytowane 22 Października 2021 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 22.10.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Chodzi ci konkretnie o Silkę z xelli? Czy sikikat generalnie bo są jeszcze silikaty z H+H , Sil-pro, silikaty Barlinek, DRO-BET, Szlachta , silikaty Efekt, Prefabet Osława. Ja w marcu 2021 za same bloczki silikatu z H+H 24cm dałem 12000 a za działowe 7500zł. Ile wyszło za bloczek 24? Jak oceniasz jakość H+H? Kupowałeś bloczki połówkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 22.10.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 (edytowane) Ile wyszło za bloczek 24? Jak oceniasz jakość H+H? Kupowałeś bloczki połówkowe? jakość OK. Kilka pękniętych w wyniku rozładunku. Mam porównanie do BK którego użyłem na sczytach i stwierdzam że BK to strasznie kruche i miękkie. Połówkowe używałem w narożnikach ścian , na łączeniu prostopadłym ścian nośnych i we wszystkich otworach okiennych czy drzwiowych zewnętrznych. No i podmurówka pod oknami. 2.69 zł brutto za sam bloczek n12 kl 15MPa. 5.46 zł brutto za NP24 kl 20MPa 4.16 zł brutto za 1/2NP24 kl. 20MPa kaucja na 1 paletę to 24.5 zł. Edytowane 22 Października 2021 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 22.10.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 jakość OK. Kilka pękniętych w wyniku rozładunku. Mam porównanie do BK którego użyłem na sczytach i stwierdzam że BK to strasznie kruche i miękkie. Połówkowe używałem w narożnikach ścian , na łączeniu prostopadłym ścian nośnych i we wszystkich otworach okiennych czy drzwiowych zewnętrznych. No i podmurówka pod oknami. 2.69 zł brutto za sam bloczek n12 kl 15MPa. 5.46 zł brutto za NP24 kl 20MPa 4.16 zł brutto za 1/2NP24 kl. 20MPa kaucja na 1 paletę to 24.5 zł. Czemu kl 20MPa? Tak chciał projektant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 22.10.2021 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Chciałem masywniejsze ściany ze względu na akumulację ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts