Bonk 21.10.2021 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Cześć,chcemy (oczywiście jak każdy) wybudować dom jak najtaniej. W związku z czym mam pytanie, na czym można jeszcze przyoszczędzić. Szukamy czegoś więcej niż standard "tanie materiały, tania ekipa".Nasze pomysły :- dom w prostokącie ok. 100m2- dach płaski- bez garażu, poddasza- bez udziwnionych okien- budowa systemem gospodarczym- sami zakupujemy materiały budowlane, transport mamy własny- słyszeliśmy o płytach o szerokości 8m, które kładzie się jako gotowy dach. Szerokość domu musi mieć wtedy maksymalnie 8m. Ktoś korzystał z takiego rozwiązania? Nie trzeba wtedy robić wylewek czy jakoś tak (nie znam się dokładnie, w pracy coś mi tam tłumaczyli)- zastanawiamy się też nad ogrzewaniem. Niestety na działce nie ma gazu i przez najbliższe 5 lat na pewno nie podciągną. Są dofinansowania w mieście na pompy ciepła ale słyszałam, że wcale nie są takie wydajne jakby mogło się wydawać. Słyszeliśmy też o turbinach wiatrowych na dach. Da radę zamiast paneli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 25.10.2021 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Płyty metalowe wypełnione pianką, ok 6 metrów cena ok 140zł za m2, powyżej już wyższa. Szybkość kładzenia takiego dachu na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonk 28.10.2021 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Tak w rzeczywistości wychodzi taniej? Zakładając, że chcę mieć szerokość domu większą niż 6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.10.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 Nie słyszałem o gotowych płaskich dachach. Są różne rodzaje płyt prefabrykowanych stropowych, czasem dachowych. Ale to wymaga użycie dźwigów i warstw wykończeniowych. Dachy płaskie pozornie są tańsze od tych tradycyjnych. Masz działkę na której pozwolą ci taki klocek postawić? Od tego zacznij. Bo pod taki dom dość ciężko o działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 29.10.2021 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 kolejny co myśli że wybuduje tanio co do dachu płaskiego to ja zrobiłem z płyt kanałowych, na to tradycyjnie styropian i papa. myślę że taniej się nie da. może strop drewniany zamiast płyt kanałowych wyjdzie troche taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 29.10.2021 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2021 kolejny co myśli że wybuduje tanio co do dachu płaskiego to ja zrobiłem z płyt kanałowych, na to tradycyjnie styropian i papa. myślę że taniej się nie da. może strop drewniany zamiast płyt kanałowych wyjdzie troche taniej. Mam tak samo jak TY. Drewniany nie wyjdzie taniej, przynajmniej tak było 5 lat temu jak budowałem. Płyty mogą wyjść drożej, bo producent jest daleko i transport kosztuje, nie ma blisko dźwigu i dojazd kosztuje. Napewno będzie szybciej a czas to pieniądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonk 02.11.2021 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Nie słyszałem o gotowych płaskich dachach. Są różne rodzaje płyt prefabrykowanych stropowych, czasem dachowych. Ale to wymaga użycie dźwigów i warstw wykończeniowych. Dachy płaskie pozornie są tańsze od tych tradycyjnych. Masz działkę na której pozwolą ci taki klocek postawić? Od tego zacznij. Bo pod taki dom dość ciężko o działkę W warunkach zabudowy jest dach płaski. Właśnie kiedyś mi się obiło o uszy o takich płytach 8m ale za chusteczkę nie wiem o co z tym chodzi, dlatego próbuję zapytać kogoś mądrzejszego w tej dziedzinie, o co może z tym chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonk 16.11.2021 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2021 Poczytałam trochę i chyba chodziło o Strop Ytong. Ma ktoś jakieś doświadczenie ? Bo gdzieś na innych stronach wyczytałam, że to wcale nie jest taniej. Ale za to lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts