Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oszczędność, płaski dach, płyty dachowe

Recommended Posts

Cześć,

chcemy (oczywiście jak każdy) wybudować dom jak najtaniej. W związku z czym mam pytanie, na czym można jeszcze przyoszczędzić. Szukamy czegoś więcej niż standard "tanie materiały, tania ekipa".

Nasze pomysły :

- dom w prostokącie ok. 100m2

- dach płaski

- bez garażu, poddasza

- bez udziwnionych okien

- budowa systemem gospodarczym

- sami zakupujemy materiały budowlane, transport mamy własny

- słyszeliśmy o płytach o szerokości 8m, które kładzie się jako gotowy dach. Szerokość domu musi mieć wtedy maksymalnie 8m. Ktoś korzystał z takiego rozwiązania? Nie trzeba wtedy robić wylewek czy jakoś tak (nie znam się dokładnie, w pracy coś mi tam tłumaczyli)

- zastanawiamy się też nad ogrzewaniem. Niestety na działce nie ma gazu i przez najbliższe 5 lat na pewno nie podciągną. Są dofinansowania w mieście na pompy ciepła ale słyszałam, że wcale nie są takie wydajne jakby mogło się wydawać. Słyszeliśmy też o turbinach wiatrowych na dach. Da radę zamiast paneli ?

Nie słyszałem o gotowych płaskich dachach. Są różne rodzaje płyt prefabrykowanych stropowych, czasem dachowych. Ale to wymaga użycie dźwigów i warstw wykończeniowych. Dachy płaskie pozornie są tańsze od tych tradycyjnych.

Masz działkę na której pozwolą ci taki klocek postawić? Od tego zacznij.

Bo pod taki dom dość ciężko o działkę

kolejny co myśli że wybuduje tanio :p

co do dachu płaskiego to ja zrobiłem z płyt kanałowych, na to tradycyjnie styropian i papa. myślę że taniej się nie da. może strop drewniany zamiast płyt kanałowych wyjdzie troche taniej.

Mam tak samo jak TY.

Drewniany nie wyjdzie taniej, przynajmniej tak było 5 lat temu jak budowałem.

Płyty mogą wyjść drożej, bo producent jest daleko i transport kosztuje, nie ma blisko dźwigu i dojazd kosztuje. Napewno będzie szybciej a czas to pieniądz.

Nie słyszałem o gotowych płaskich dachach. Są różne rodzaje płyt prefabrykowanych stropowych, czasem dachowych. Ale to wymaga użycie dźwigów i warstw wykończeniowych. Dachy płaskie pozornie są tańsze od tych tradycyjnych.

Masz działkę na której pozwolą ci taki klocek postawić? Od tego zacznij.

Bo pod taki dom dość ciężko o działkę

W warunkach zabudowy jest dach płaski.

Właśnie kiedyś mi się obiło o uszy o takich płytach 8m ale za chusteczkę nie wiem o co z tym chodzi, dlatego próbuję zapytać kogoś mądrzejszego w tej dziedzinie, o co może z tym chodzić.

• 2 weeks później...