Salah 22.10.2021 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 3 miesiące temu interesowałem się instalacja do mojego domu i otrzymałem wówczas wyceny na poziomie 35- 40 tys. zł. Teraz chcąc zdążyć przed wejściem nowych przepisów zdecydowałem się na instalację jednak wyceny wyglądają już zupełnie inaczej. Dostałem taką oto wycenę od Stilo Energy S.A. Nie ukrywam, że kwota ta mnie troszkę zaskoczyła, ale jeśli faktycznie są teraz takie ceny to nic się nie poradzi :/ Proszę zerknijcie , czy aby nie jest to przesadzona kwota jak za ten oferowany sprzęt i czy faktycznie jest on z najwyższej półki, jak mnie przedstawiciel tej firmy zapewniał. Dodam, że panele będą montowane na gruncie. Moc instalacji fotowoltaicznej (DC) 9.79 kWp Kąt nachylenia instalacji fotowoltaicznej 25 stopni Ukierunkowanie modułów fotowoltaicznych południowy Szacowana wydajność roczna z 1 kWp instalacji fotowoltaicznej, w pierwszym roku 1 060 kWh Utrata sprawności panelu fotowoltaicznego w pierwszym roku 3 % Roczna utrata sprawności panelu fotowoltaicznego w kolejnych latach 0.53 % Wysokość inwestycji - Cena instalacji fotowoltaicznej (netto) 56 281,72 zł Wysokość inwestycji - Cena instalacji fotowoltaicznej (brutto) 60 784,26 zł Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.10.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Cena "dość" duża ale trudno jest powiedzieć czy ze względu na znaną firmę ( która wykonuje) oraz czas w jakim ma to zrobić ( poniżej miesiąca) by zmieścić się w czasie to cóż może i to jest taka cena?Co do materiałów i fachowości wykonania przez tą firmę to z własnego doświadczenia mogę polecić -u mnie ma dobre opinie i nie zniknie z rynku.Ale faktycznie masz niewiele czasu na decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HarBar 22.10.2021 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Obliczałeś kiedy Ci się zwróci ta instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adec 22.10.2021 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 No właśnie ciekawe jaki czas zwrotu. Przy tej cenie mało opłacalne. Chyba że cena KWh skoczy do 2zł w taniej taryfie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.10.2021 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Na olx oferty od około 32tys za 10kW z 8% vatu w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 23.10.2021 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 (edytowane) A możecie polecić jakąś firmę, ja nie ukrywam nie mam rozeznania :/ Nie chce trafić na kogoś z "łapanki" i zrobi mi dziadostwo. Na Olx faktycznie dużo ogłoszeń jest, ale można trafić na firmę mało kompetentną. Wartość uzyskanych oszczędności z Twojej inwestycji*Symulacja W okresie 1 roku 6 210 złW okresie 5 lat 32 729 złW okresie 10 lat 69 973 złW okresie 15 lat 112 296 zł "*"1. Wzrost cen energii elektrycznej 3.00% (rok/rok)2. Bezpośrednie zużycie wyprodukowanej przez instalację energii elektrycznej 30% Edytowane 23 Października 2021 przez Salah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 23.10.2021 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Powiem tak - miałem od Stilo 6,2kWp na gruncie 39k a na dachu za 33k. Od kilku innych firm podobnie. Skończyło się na 6,4kWp na gruncie za 28k od Hymon gdzie pierwsza ich oferta była ...38k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 24.10.2021 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 (edytowane) Powiem tak - miałem od Stilo 6,2kWp na gruncie 39k a na dachu za 33k. Od kilku innych firm podobnie. Skończyło się na 6,4kWp na gruncie za 28k od Hymon gdzie pierwsza ich oferta była ...38k. A co było powodem tak wielkiej obniżki oferty jaką Ci zrobili? Rezygnacja z lepszych komponentów ,marży? Wysłałem zapytanie ofertowe do Hymon. ps. czy jest sens sugerwać się takimi informacjami: https://fotowoltaikaonline.pl/, https://greenenergywroc.pl/tier-1-solar/? Edytowane 24 Października 2021 przez Salah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 24.10.2021 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 A co było powodem tak wielkiej obniżki oferty jaką Ci zrobili? Rezygnacja z lepszych komponentów ,marży? Wysłałem zapytanie ofertowe do Hymon. ps. czy jest sens sugerwać się takimi informacjami: https://fotowoltaikaonline.pl/, https://greenenergywroc.pl/tier-1-solar/? Komponenty mam te same co w pierwszej ofercie. Dlaczego cena aż o tyle niższa ? Jest taka jaka była jakieś 3 mce temu a teraz wszyscy sprzedawcy mówią ceny poszły w górę itd itp i przypomina mi to sytuację, kiedy jakiś portal napisze, że cukier pójdzie w górę, ludzie rzucają się do sklepów robią zapasy, cena idzie w górę a po dwóch tygodniach wraca do byłego poziomu. Nikt nie wie, jaki rynek będzie po wejściu nowego systemu rozliczeń więc,,,,kosimy ile się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 26.10.2021 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Mam już trochę rozsądniejsze oferty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2021 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Masz ale się nie pochwalisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 26.10.2021 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 (edytowane) Myślałem, że wkleiłem zdjęcie, już poprawiam: od Fotosystem House:https://naforum.zapodaj.net/f17915d07fff.png.html GWARANCJA NA INSTALACJĘGwarancja na inwerter 12 latGwarancja na wydajnośćpaneliGwarancja na wady ukrytepaneli25 lat12 latRękojmia na montaż Gwarancja na konstrukcjęqqqqq5 /10 lat10 lat od Otovo: 26 × Panele monokrystaliczne380 W, JA Solar, JAM60S20-380/MR Karta katalogowa produktu Moc systemu ogółem dla 9,88 kWp. 1 × FalownikGrowatt, MOD 9000TL3-X Karta katalogowa produktu Dostawę paneli słonecznych oraz inwertera. Profesjonalny montaż komponentów, prace dekarskie i elektryczne Wydłużoną, 10 letnią Gwarancję Otovo Wszystkie wymagane zabezpieczenia AC/DC wraz z okablowaniem i uziemieniem Zgłoszenie do Zakładu Energetycznego Potwierdzony z rzeczoznawcą projekt dla instalacji powyżej 6,5kwp. Większe projekty muszą spełniać dodatkowe wymagania przeciwpożarowe 42 tys od fotowoltaikaonline.pl: Moc10,1 kWpPanele fotowoltaiczne Rodzaj paneliMonokrystaliczne28 x SOLARWATT Eco 120M Style18 426 złGwarancja produktu15 latGwarancja na uzysk81% po 25 latachSzacowany uzysk w 25 lat224 mWhPowierzchnia instalacji52.43 m2Waga instalacji560 kgInwerterSMA Sunny Tripower STP 10 (10 KW) 44 tys Edytowane 26 Października 2021 przez Salah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 26.10.2021 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Masz ale się nie pochwalisz Zerknij proszę, co sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 (edytowane) 1. Jinko 445Wp x 22 szt. = 9.790 Wp + Solar Sofa - 38.000 zł2. JA Solar 380Wp x 26 szt. = 9.880 Wp + Growatt - 42.000 zł 3. SOLARWATT 360W x 28 szt. = 10.080 Wp + SMA Sunny - 44.000 zł Ja bym wybrał wariant 1 - jest najtańszy i na dosyć dobrych komponentach i cena 3.880 zł/kWpFirmy nie znam, nie podoba mi się, że w danych kontaktowych jest tylko numer telefonu i nic więcej nie wiadomo co to za firma. Wariant 2 - Podobnie jak wariant 1 , cena jednak o 4 tys. wyższa, 4.250 zł/kWp i otovo.Większa firma jest droższa a czy jest lepsza? Wariant 3 - fotowoltaikaonline.p: to nie firma, to jest portal.SOLARWATT mało znane, do tego zainstalowana moc to chyba 28 x 360 Wp =10.080 Wp czyli ponad 10 kWp i wtedy przelicznik 0,7.Po co falownik SMA ?Do tego jeszcze wyższa cena - 4.365 zł/kWp. Edytowane 26 Października 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.10.2021 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Panowie zastanawiające jest to że nawet jeśli instalacja zostanie założona w tym roku nawet po najniższych cenach to co byście nie robili umowa kompleksowa będzie już wysłana na nowych zasadach - jeśli przegłosują te przepisy. I opust sprowadzi się do odsprzedaży energii za 25 gr/kWh?Takie tylko kontrolne pytanie bo pisanie o terminach zwrotu będzie jakby nieadekwatne do prezentowanych tu teorii i jakiś 100000k zł w portfelu na 15 urodziny.W takim razie ja już powinienem mieć jakieś 60k zł zwrotu a nie mogę ich znaleźć. Może policzę 6 lat płacę po 120 zł/rocznie za prąd 6 * 120 = 720 zł.Jeśli płacił bym tak jak płaciłem 2400 zł/rok to przez te 6 lat było by to 2400 * 6 = 14,4k zł.Ni hu hu to nie nie przekłada na to co twierdzą firmy.Co nie zmienia faktu że gdybym z głową zaprezentował kreatywną księgowość udowodnił bym że zwróciło mi się nawet 100000 -120000 zł. I gdzieś tam poukrywał poniesione koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 27.10.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Powinieneś mieć w kieszeni 14 400pln (tak jak sam policzyłeś), a nie 60 000 pln, jak ci stwierdziła firma. No chyba każdy ma swój rozum i zdaje sobie sprawę z tego, że w kieszeni może zostać co najwyżej tyle, o ile mniejszy rachunek rocznie płaci. Ty uważałeś inaczej? "Dinozaur", który zęby zjadł na PV?:lol2: U mnie sprawa wygląda tak: - płaciłbym rocznie nie mając PV około 8100pln (przy cenach obecnych) - płacę rocznie mając PV 360 pln Oszczędność roczna 7740 pln- nie potrzeba mi było do tego wyliczeń żadnej firmy- matematyka na poziomie 5 klasy SP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 27.10.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Mi firma niczego nie stwierdzała zadzwoniłem przyjechali zainstalowali, wszelkie wątpliwości załatwiane przez telefon ja miałem chęć do instalacji oni termin i 400km drogi do przejechania w jedną stronę. Po czym okazało się że następnego dnia też musieli przyjechać kolejne 400km w jedną stronę. Wytłumacz mi proszę zatem dlaczego teraz firma zza rogu proponuję cenę około dochodzącą do 6000zł/kWp kiedy ja płaciłem mniej niż 4000zł/kWp mając w pamięci że benzyny w tamtym czasie też za darmo nie rozdawali. A i panele/konstrukcja/inwertery były sporo droższe ponieważ był to towar raczej "niechodliwy"? 14000 zł. w kieszeni w tamtym czasie więcej wydałem na 1,5 miesięczne wakacje we Włoszech i Chorwacji wraz z dojazdem własnym samochodem. Takie pieniądze do mnie jakoś nie przemawiają przez ostatnie 3 lata sama dobudówka domu pochłonęła jakieś 350k zł. I pewnie to wszystko dzięki fotowoltaice - nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.10.2021 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Panowie zastanawiające jest to że nawet jeśli instalacja zostanie założona w tym roku nawet po najniższych cenach to co byście nie robili umowa kompleksowa będzie już wysłana na nowych zasadach - jeśli przegłosują te przepisy. I opust sprowadzi się do odsprzedaży energii za 25 gr/kWh? ... Jeszcze nie ma problemu z założeniem PV i przyłączeniem się do sieci w tym roku. Nie siej paniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 27.10.2021 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Mi firma niczego nie stwierdzała zadzwoniłem przyjechali zainstalowali, wszelkie wątpliwości załatwiane przez telefon ja miałem chęć do instalacji oni termin i 400km drogi do przejechania w jedną stronę. Po czym okazało się że następnego dnia też musieli przyjechać kolejne 400km w jedną stronę. Wytłumacz mi proszę zatem dlaczego teraz firma zza rogu proponuję cenę około dochodzącą do 6000zł/kWp kiedy ja płaciłem mniej niż 4000zł/kWp mając w pamięci że benzyny w tamtym czasie też za darmo nie rozdawali. A i panele/konstrukcja/inwertery były sporo droższe ponieważ był to towar raczej "niechodliwy"? 14000 zł. w kieszeni w tamtym czasie więcej wydałem na 1,5 miesięczne wakacje we Włoszech i Chorwacji wraz z dojazdem własnym samochodem. Takie pieniądze do mnie jakoś nie przemawiają przez ostatnie 3 lata sama dobudówka domu pochłonęła jakieś 350k zł. I pewnie to wszystko dzięki fotowoltaice - nie To Ty powiedziales, ze masz oszczednosc 2400 rocznie, bo o tyle placisz mniejsze rachunki. Jezeli to dla ciebie za malo, to po co zakladeles PV? Co do wzrostu cen to dziala zasada popytu-podazy. I wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 27.10.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 (edytowane) To ja juz poczekam na nowe zasady i być może ustabilizowane ceny instalacji i dotacje w kolejnych latach. No bo jak tak policzyć, ja w 2 taryfie zużywam z 65-75 % prądu. Czyli dopłata pomiedzy sprzedażą 1kwh a zakupem w 2 taryfie nie bedzie duza. Praktycznie wszystko bytowe bo na ogrzewanie idzie mi rocznie z 1200kwh w drugiej. pracujemy w domu, gotujemy w ciągu dnia itd, itp to wszystko przez 8 miesiecy pójdzie z paneli. To taka instalacja może być ciągle opłacalna. Jeśli te 4,5kwp założe za mniej niż 20 tys minus dotacja. Edytowane 27 Października 2021 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts