Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zestaw do 10 kW - co wybrać?

Salah

Recommended Posts

Założyłem ten wątek z uwagi na, że wiele firm oferuje różne rozwiązania w dosyć dużym zakresie cenowym [ 20 - 70 tys. zł. ]

Odbyłem sporo rozmów z firmami, które oferują swoje rozwiązania i zestawy oraz jak już wspomniałem ceny. Jednak w obecnej chwili mam ograniczone zaufanie, a z uwagi na nowe przepisy wchodzące w 2020r. czasu jest bardzo mało.

Jeśli ktoś może polecić sprawdzone panele, falowniki, to będę bardzo wdzięczny!

Dodam, że w moim wypadku panele będą stały na gruncie, bez cienia, skierowane na południe.

Założyłem ten wątek z uwagi na, że wiele firm oferuje różne rozwiązania w dosyć dużym zakresie cenowym [ 20 - 70 tys. zł. ]

Odbyłem sporo rozmów z firmami, które oferują swoje rozwiązania i zestawy oraz jak już wspomniałem ceny. Jednak w obecnej chwili mam ograniczone zaufanie, a z uwagi na nowe przepisy wchodzące w 2020r. czasu jest bardzo mało.

Jeśli ktoś może polecić sprawdzone panele, falowniki, to będę bardzo wdzięczny!

Dodam, że w moim wypadku panele będą stały na gruncie, bez cienia, skierowane na południe.

Jeżeli masz zamiar to wykonać jeszcze w tym roku to porównuj moduły jakie wymieniają wykonawcy w otrzymywanych ofertach lub też takie które obecnie można nabyć za rozsądne pieniądze. Weź też pod uwagę realne ceny takich instalacji, dla instalacji 10kW raczej cena 20 tyś nie jest realna a 70 nawet chwilę obecną sporo przesadzona

• 1 month później...
10 kW na gruncie to rząd wielkości ok. 40 tys. zł.

Zleciało mi na skompletowanie wszystkich ofert, ale z uwagi na zmianę przepisów [ nie w styczniu, a dopiero w kwietniu wchodzą nowe ] przełożyłem montaż.

Możecie mi doradzić jaka opcja z tych jest najlepsza? Pod względem firmy, paneli, falownika i oczywiście gwarancji!

1. EDISON ENERGIA [ 9,90 kWp ] - 46 tys.

22x Risen Silver Frame [ Wymiary:2108×1048×35mm Sprawność: 25 lat Gwarancja:12 lat ]

Falownik foxess lub Growatt lub SUNGROW ( za około 24h będę miał dokładne modele )

2. SUNDAY [ 9.81 kWp ] - 48 tys.

18x 545w Jinko Solar

falownik Solis-3P12K-4G

- monitoring online 25 lat, bez płatnych przeglądów.

- 15 lat gwarancji panele

- 10 lat falownik

- 25 lat na całą instalację na wydajność.

3. IKEA - Foton Technik [ 9.86 kWp ] 46 tys.

Falownik GoodWe

29x Jinko Solar 340w Cheetah HC 60M

- Oferta obejmuje: wszystkie komponenty do budowy instalacji, montaż, zabezpieczenia premium, 5 lat gwarancji słonecznej i wykonawczej, 10 lat ubezpieczenia instalacji i Ikea dodaje 1000zł na zakupu u nich

4. OTOVO [ 9,88kWp.] 40 tys

Panele: 380 W, JA Solar, JAM60S20-380/MR

Falownik: Huawei, SUN2000-10KTL-M1

10 lat gwarancji serwisowej na całą instalację fotowoltaiczną!

https://app.hubspot.com/documents/7608548/view/264772319?accessId=1dc801

https://app.hubspot.com/documents/7608548/view/264772320?accessId=7f42e6

Różnica w cenie to między otovo a sunday wynosi 8 tys.

DZIĘKUJĘ!

Edytowane przez Salah